Když je jóga takový boom, dělá z nás lepší lidi?

V posledních letech zažívá jóga ohromnou vlnu popularity. Spousta lidí s jógou začala jen proto, že „na ní něco musí být, když se jí teď všichni věnují. Roste počet těch, kteří se jí chtějí zabývati profesně. Co nás vlastně k józe táhne a je její praxe zárukou, že se z nás stane „lepší“ člověk?

Když chcete jít hlouběji… po jakých jógových pramenech sáhnout?

Každý, kdo józe skutečně propadne, pocítí dříve či později potřebu do tohoto úžasného filozofického systému proniknout o něco hlouběji. Vedle moudře zvoleného učitele s tím může pomoci i literatura. Po jakých pramenech sáhnout?

Zelený čtvrtek: Symbolika a rituály

Zelený čtvrtek je spojován symbolicky s Velikonocemi a také s vítáním jara. Avšak křesťanská symbolika nemá podle dávných zdrojů spojitost se zelenou barvou, tradice pojednává o pohanské oslavě jara, probouzející se přírodě a také zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Hinduismus a Bůh v józe

Indie nikdy neměla potřebu definovat či pojmenovávat své náboženství, natož stanovovat ústřední církevní autoritu. Přesto v bílém plášti evropské vědy, ve snaze pojmout složitou a mnohotvárnou náboženskou scénu indického poloostrova, vznikl termín hinduismus, jež má označovat třetí nejrozšířenější náboženství světa. Ve skutečnosti se ale dá hinduismus označit za plnohodnotné náboženství, tak jak jej Evropan chápe, až ve svých konkrétních podobách.

Kultivujte stav bez myšlenek pro obnovu přirozené harmonie

Vnitřní klid je cesta nejen k obnově přirozené harmonie našeho těla a duše. Je to mnohem víc. Je to cesta k nalezení svého pravého já, odkud zbývá už jen krůček k opravdovým a trvalým prožitkům štěstí, lásky a radosti nehledě na to, v jakém prostředí zrovna jsme. 

Jak využít plodivé jarní síly, načerpat energii a získat nadhled

Jarní rovnodennost je za námi, podobně jako změna času, s níž se každý nevyrovná snadno. Všechno ale směřuje k světlejší a teplejší polovině roku, která pro naše předky znamenala období práce i hojnosti. V čem si z nich vzít příklad, proč a kde se inspirovat?

Pomoc jako forma manipulace

Kdy je pomoc pomocí, to znamená, kdy chce člověk konat dobro pro dobro a kdy pomáhá pro něco, co to přinese jemu? A jak s takovou formou pomoci nakládat, respektive jak na ni reagovat? V tom se vyjevuje souvislost s jamou a nijamou, kdy musíme nechat druhým svobodu a neutiskovat je svými názory, nepřisvojovat si jejich hodnoty a na druhou stranu neulpívat na těch svých a nevnucovat je ostatním.

Jóga nidra (jógový spánek)

Budete-li cvičit pravidelně jóga nidru, můžete omezit běžný spánek. Člověk se tak nestane obětí nespavosti. Naopak si budete vědomi zvýšeného stavu vědomí a získaného času, který můžete použít k introspekci, koncentraci a meditaci. Normální spánek se pro vás stane ještě účinnějším než dříve. Jak na to?

Jak jsem hledal gurua

Myslím, že pokud se chceme něčemu naučit, je výhodné najít si učitele. A není divu, že s dobrým učitelem jde všechno snáz. Například děti. Pokud bychom je nechali, aby samy vyzkoumaly, jak číst a psát, jistě by se to naučily, ovšem nejspíš až v době, kdy by jejich vrstevníci, vedeni dobrými učiteli, začínali sepisovat své první články, odborné publikace či romány.

Příběh o jogínech: Pataňdžali

Tradiční jógové texty bývají většinou technické anebo filosofické. O slavných jogínech jsou zde nanejvýš stručné zmínky – nejčastěji pouze jména. Ovšem v lidové tradici najdeme celou řadu příběhů spojených s významnými jogíny minulosti...