Jarní očista jógou začíná uvnitř nás!

 S příchodem jara není ten správný čas pouze na jarní úklid naší domácnosti, ale také našeho, zimou zakukleného těla. Abyste mohli nadcházející sezónu přivítat fit a plni energie, je čas začít s jógou. Ale nemyslete si, že se jarní čištění vztahuje pouze na fyzický nepořádek; i vaše mysl může těžit z tohoto omlazujícího čištění.

 

Bhudžangásana (pozice kobry)

„Páteř by měla být pohyblivá ve všech směrech a dobře hybná na obou koncích. Když se hýbe hlava, pohyb je přenášen až na konec ocasu.“

B. K. S. Iyengar

Hathény dechu

Hathény jsou posilovací pozice stlačující nervy, jež ovlivňují jednotlivé části plic. Dech je v józe tím nejdůležitějším aspektem. Jen dech nám pomáhá uvolnit tělo a stabilizovat mysl tak, abychom eliminovali stres a napětí dnešní doby a nechali tělo správně „proplouvat“ ásanami. 

Jógová relaxace (jak na ni?)

Spočinout v pozici ležíc na zádech...v mrtvole,.....blaženosti....a ztratit napojení na svět. „Nedotýkají se nás samotné věci, ale způsob, jakým je přijímáme.“ (Epiktetos, filosof)

Jak přistupovat k náročnější jógové praxi

Jóga je obsáhlým komplexem s hlubokou léčivou silou a je velmi přínosné si to opravdu uvědomit. Pokud máme nastavenou praxi, víme, že přicházejí náročnější zkoušky, a to jak formou složitějších technik, pozic (ásan), tak i ve formě zkoušek duchovních.

Jógou proti nafouklému břichu

Všichni to známe. Snažíme se správně jíst, snažíme se cvičit, přesto nás někdy přepadnou trávicí potíže a naše břicho je jeden velký nevzhledný balón. A i když se na nás ze všech stran a reklam hrnou rady, co za léky může pomoci, tu nejlepší úlevu poskytne bezesporu jóga.

JAMA: Satja (nelhaní, pravdivost)

Lež má krátké nohy. I když si myslíme, že drobná lež nikomu neublíží, můžeme hodně zranit. Satja nás proto vede k životu v pravdě, nebo přesněji k vyhýbání se nepravdě.

Aštavakrásana – pozice osmi úhlů

Dnes mám pro vás jeden krátký příběh, ovšem s velkým přesahem. Bude o tom, že co je důležité, je očím neviditelné. O chlapci, ve kterém se mnozí mýlili, a o tom, že stejnou chybu často možná děláme i my. Stalo se to tak…

Jógový ručník – opravdu vhodný pomocník?

Na lekci jógy stále častější jev: sousedka či soused si na lekci podložku zakrývají ručníkem. Zajímá vás k čemu je ručník vhodný? Jedná se jen o výstřelek, nový marketingový tah nebo pomůcku, která může zkvalitnit vaši jógovou praxi?

Garudásana (pozice orla)

"Když Radha, láska Krišny, opustila zemi, Garuda jí nabídl svezení na svém hřbetu. Zamířili spolu daleko od země do Goloky, Krišnova nebe". Pozice orla –⁠ rovnovážná a koncentrační ásana rozvíjející vnitřní sílu a kloubní ohebnost.