Jóga pro teplé letní dny

Slunce, světlo, teplo. Základní předpoklady růstu a života rostlin. V tom se od nás lidí neliší. Podobně jako zvířata, až na výjimky, kterým se daří v chladu a temnu. Jen my lidé máme kromě toho dar uvažování a uvědomování si sebe sama, identifikování toho, co cítíme, a pojmenovávání toho, co vnímáme.

Pusťte to, co vás tíží, a uvolněte se

Uvolnění. Uvolnění se. Zdánlivě samozřejmé, v praxi, v životě, však často neproveditelné. Nebo velmi těžko. Přitom uvolnění je základním aspektem nastolení hluboké a hřejivé vnitřní spokojenosti. Jak se sebou pracovat, aby nečinilo problém, ale radost?

Jak jóga pomůže zklidnit roztěkanou mysl

Všude si s sebou nosíte zápisník, protože byste bez něho nevěděli, co vás ten daný den čeká. Nedokážete si vybavit, co jste měli včera k obědu, natož pak s kým se máte zítra sejít. Děsí vás to? Bojíte se, že se o vás pokouší obávaný Alzheimer? Hoďte strach za hlavu a zbytečně nepředbíhejte: na vině často bývá „jen“ roztěkanost.

Umění uvolnit se – v ásanách, v životě

Nedávno jsem se po krátké příjemné konverzaci s kadeřnicí, k níž chodím již od malička, zamyslela nad dnešní dobou. Kadeřnice mi povídala, že chodí občas na obědy do školní jídelny, kde mají jakýsi improvizovaný salátový bar. Děti si ale zeleninu neberou. Proč? ...

Jak na jógové podložce pracovat s myšlenkami?

Neukázněná mysl je jako opička, která žadoní o banán. Jenže když jí ho dáme, bleskurychle jej oloupe, ještě rychleji sní a chce další. Tím si vytrvale uzurpuje naši pozornost, my se cítíme neklidní, roztěkaní, rozladění, neustále v pohybu. A to nejen na jógové podložce…

Řád jako jóga, jóga jako řád

Řád jako protiklad chaosu. Řád jako něco, čemu můžeme důvěřovat, o co se můžeme opřít, k čemu se můžeme uchýlit, když vše ostatní selže. Řád jako něco, co dává našemu životu směr. Řád jako něco, na čem bychom ale neměli ulpívat. Řád jako jóga, jóga jako řád.

Džapa mála, zdroj vašeho klidu

Džapa mála je tradiční modlitební růženec ze 108 korálků, který se používá k odpočítávání během meditace v hinduistickém a buddhistickém náboženství. Duchovní číslo 108 je magické a zázračné číslo v hinduistické tradici. Někteří věří, že je to 108 stupňů na cestě lidské duše... 

Aromajógou proti stresu

Jak slýcháme čím dál častěji, věnovat se duševnímu zdraví je důležité. Krátkodobý stres je pozitivní, povzbudí nás k aktivitě. Oproti tomu dlouhodobý má negativní důsledky pro naše fyzické i psychické zdraví. Jednou z cest, jak harmonizovat a posilovat psychickou i fyzickou kondici, je jóga. Vyzkoušejte ji v kombinaci s aromaterapií! 

Umění relaxace aneb jóga v každodenním životě

Stres, shon a spěch se dají poměrně pěkně zvládnout, když víte, jak na ně. Tím, kdo nikdy neodmítne podat pomocnou ruku, je jóga. A nepotřebujete k tomu ani podložku. Stačí si najít chvilku času pro sebe.

Jógou proti špatné náladě

Známe to všechny, když nás občas přepadne špatná nálada, máme v první řadě tendenci volat mámu nebo nejlepší kamarádku a kňučet solidních 15 minut do telefonu. Jistě, někdy je fajn si postěžovat, ale dost často to v nás vzbudí spíše ještě větší bídu a stres.