Hathény dechu

Hathény jsou posilovací pozice stlačující nervy, jež ovlivňují jednotlivé části plic. Dech je v józe tím nejdůležitějším aspektem. Jen dech nám pomáhá uvolnit tělo a stabilizovat mysl tak, abychom eliminovali stres a napětí dnešní doby a nechali tělo správně „proplouvat“ ásanami. 

Jak přistupovat k náročnější jógové praxi

Jóga je obsáhlým komplexem s hlubokou léčivou silou a je velmi přínosné si to opravdu uvědomit. Pokud máme nastavenou praxi, víme, že přicházejí náročnější zkoušky, a to jak formou složitějších technik, pozic (ásan), tak i ve formě zkoušek duchovních.

Jógou proti nafouklému břichu

Všichni to známe. Snažíme se správně jíst, snažíme se cvičit, přesto nás někdy přepadnou trávicí potíže a naše břicho je jeden velký nevzhledný balón. A i když se na nás ze všech stran a reklam hrnou rady, co za léky může pomoci, tu nejlepší úlevu poskytne bezesporu jóga.

Pozice na rukou a jak na ně?

V poslední době se se stojkami doslova roztrhl pytel. Občas to vypadá, že každý jogín znalý schopností svého těla a disponující stabilníma nohama chce do cvičení rovnocenně zapojit i horní polovinu těla. A opravdu to jde. Vyžaduje to jen pravidelný trénink a jistou dávku případné trpělivosti.

Jak na podzim probudit kreativitu a jak s tím pomůže jóga?

Se sychravým podzimem máme sklony choulit se do sebe: je nám zima, motáme se do teplých šál a kabátů; skláníme hlavu, abychom unikli kapkám deště; hrbíme se a probíráme se vlastními stesky, úzkostmi a obavami. Máme pocit, že se nám nedaří, a ztrácíme motivaci, propadáme se do temnoty tamasu. Cestu nahoru pomůže najít jóga.

Buď bojovník – nejen na podložce!

Zaujmout pozice bojovníka není zas tak těžké, ale nalézt svého vnitřního bojovníka, tj. odnést si svůj jógový „skill“ i mimo podložku, je to podstatné a důležité. A o tom právě jógová praxe je.

Jóga jako přirozenost, v níž staženost nemá místo

Staženost do jógy nepatří. Zpevněný neznamená stažený. Když máte stažené břicho, nemůžete do něho dýchat. Stažené břicho vás nepustí do rotace ani do záklonu. Je třeba hledat přirozenost a rovnováhu. Sledovat, jak dech plyne a netlačit jej.

Může jóga pomoci zlepšit držení těla?

Jóga je známá pro celou řadu výhod. Pokud ale trávíme hodiny v sedě za monitorem počítače, namáháme krk při zírání do telefonu, hrbíme se při tahání těžkých nákupů nebo za volantem našich vozidel, skutečně nám dokáže pomoci napravit pochroumané držení těla?

Kvantita vs. kvalita jógové praxe – co je důležité a proč?

Proč se tedy i v józe stává, že kvalita střídá kvantitu? Tlačíme se mnohdy do pozic, které nám až tak dobře nedělají, či srovnáváme se s ostatními? To je ovšem opak jógy...

Ruce pryč! Anebo ne?

Nedílnou součástí jógové lekce je i dopomoc v pozicích naším učitelem. V některých stylech jógy je to více běžné než v jiných a ne všem to vyhovuje, někomu je ta představa vyloženě nepříjemná. Máme s tímto pocitem jako praktikanti bojovat a nutit se? Určitě ne, sahat na sebe opravdu nemusíte nechat. Ale jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc, možná tomu na chuť přijdete.

8 tipů, proč je dobré na sebe nechat při ásanové praxi sáhnout