Tradiční jógové texty: Bhagavadgíta

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jógínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější jógové texty minulosti.

Tirumalai Krišnamačarja - bráhmán z Mysore

Vydáte-li se cestou směřující ke kořenům jógy, kterou jste si dnes ráno zacvičili před odchodem do zaměstnání nebo té, již praktikujete na hodinách ve svém oblíbeném studiu, najdete je pravděpodobně u Tirumalaia Krišnamačarji, jedné z nejuznávanějších autorit jógy a védské tradice.

Opravdový guru sídlí ve tvém srdci

Bhagvan Šrí Ramana Maharši, osvícený mudrc z indického Tamil Nadu, jenž měl stejně vřelé vztahy s lidmi, krávami i veverkami, byl opravdový mistr v jednoduchosti. Největší sílu jeho učení dokládá sám jeho život, jelikož doslova žil to, co předával. Nejen díky tomu je jeho učení ve své jednoduchosti skutečně opravdové a jedinečné. Moudře mluvit dneska umí kdekdo, ale moudře žít, to je skutečné mistrovství.

Historie jógy v Čechách

Byť je jóga stará několik tisíc let, k nám se dostala až na přelomu 19. a 20. století. A i během tak krátké etapy byl její vývoj dramatický. Třikrát byla zmrzačena a balancovala na hraně zániku – v letech protektorátu, poté v období tuhého komunismu a nakonec v čase Husákovy normalizace.

Guru – kdo to je a kde jej nalézt?

Hledáme stále venku. Hledáme nové učitele, směry, tradice, své guruy. Avšak opravdový guru učí jedno: princip a sílu guru má každý v sobě aneb vnitřní chrám toho nejvyššího učitele – nás samotných.

Tradiční jógové texty: Jógasútry

Když se mluví o tradičních jógových textech, většině lidí se na prvním místě vybaví právě Pataňdžaliho Jógasútry. Tento stručný text je někdy přímo označován jako „Bible jógy“ a v současné době je to asi nejstudovanější jógová moudrost na světě. Ale vždycky tomu tak nebylo.

Tradiční jógové texty: Upanišady

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky, některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

Tradiční jógové texty: Védy

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky, někdy i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich znalosti neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

A na počátku byly védy

Je velmi pravděpodobné, že slovo védy jste ještě neslyšeli. Je to věc, která se moc neučí a ani se o nich často nemluví. Védy jsou komplikované a hodně obsáhlé. Nicméně stály na počátku všeho, vznikly z nich jógasútry, většina jógové filosofie a jsou považovány za svatá písma.

Protnutí východu se západem

Nastává zlomový okamžik v historii jógy. Moment, kdy se jógové texty začínají překládat do angličtiny. Indický fenomén se stává fenoménem celosvětovým. K tomu také napomáhá psychospirituální krize, kterou prochází západ v důsledku světových válek.