Ani ta nejsilnější sekta nedokáže zničit touhu člověka po osobní svobodě

Tímto článkem bychom vás rádi pozvali k poslechu další epizody podcastu Jóga on Air. Naším hostem byl tentokrát Dušan Štraus – výtvarník, fotograf a podnikatel, který strávil více než 23 let v sektě Srí Chinmoye.

Lehkost bytí manipulovaného

Seděl se sepnutýma rukama na trůnu a byl oblečený do indického dhoti. Za stěnami pronajatého sálu místní školy tepal rušný život New Yorku, města, které nikdy nespí. Ale uvnitř místnosti byly pohyby guru Sri Chninmoy vláčné a jeho slova pomalá:

„Já jsem pokračovatelem a ztělesněním odkazu největších duchovních mistrů Buddhy, Sri Krišny a Ježíše Krista.“

Rozhodnutí člena sekty odejít ze společenství. (II. část)

Během mnoha let strávených v sektě jsem si zvykl na jiný způsob života a myšlení. Guru byl na prvním místě a život v duchovní komunitě podléhal přísným pravidlům. Pracoval jsem, žil a setkával se téměř výhradně s žáky. Tomu jsem podřídil vše.

Rozhodnutí člena sekty odejít ze společenství. (I. část)

Po 16 letech strávených v sektě Sri Chinmoy Centrum jsem se rozhodl definitivně z ní odejít. Moje rozhodnutí silně ovlivnily dvě události: nečekaná smrt mého gurua Sri Chinmoye a o půl roku na to i smrt mého otce. Byly to do té doby moje dvě nejvyšší autority, podle kterých jsem mnohé své rozhodování řídil. 

Sex, duchovní život a celibát ( 2. část)

Vždy se jedná o sex. Možná ne na první pohled při zkoumání spirituálních skupin. Ale když se ponoříte do hloubky odkryjete boj o moc nad životní energií, jinými slovy nad sexuální energií.

Sex, duchovní život a celibát (I. část)

Když budeme zkoumat jakoukoli sektu nebo náboženskou skupinu více a více do hloubky, nakonec vždy skončíme u jejich pravidel týkajících se sexu.

Citové vydírání: Vyhrožování smrtí

Jak se může z obyčejného učitele a otce rodiny stát během pár měsíců náboženský fanatik? Fotograf a výtvarník Dušan Štraus to zažil na vlastní kůži. Těsně po třicítce vstoupil do sekty Sri Chinmoy Centrum v Bratislavě a setrval v ní více než dvacet let. Ve snaze po nalezení vnitřního klidu, objevování meditace, jógy a zdravého životního stylu podlehl destruktivním praktikám vůdce sekty – gurua Sri Chinmoya, odcizil se vlastní rodině a přátelům. Ve svém románu So slonom na pleciach popisuje, jak snadné může být podlehnout manipulaci a jak těžké je vymanit se z ní.

Manipulace obvykle začíná v rodině

Koncem dubna 2022 vyjde na Slovensku ve vydavatelství IKAR autobiografický román Dušana Štrause s názvem Zo slonom na pleciach (Se slonem na zádech). Kniha dává zcela nový pohled na manipulaci kolem nás. Koneckonců byla pro autora potřebnou terapií na cestě osvobození se z pout sekty integrální jógy s názvem Sri Chinmoy Centrum. A není to jenom kniha. Dušan Štraus vytvořil nový projekt (web, blog, sociální sítě) se záměrem pomoci všem, aby byli schopni rozeznat pozitivní a negativní manipulace a manipulátora.