Ájurvéda a typy stravy

Rozdělení ájurvédských typů stravy dle gun - sattvická, radžastická a tamastická...prozkoumejte a zjistěte, kterou stravu konzumujete nejvíce. 

Ájurvéda a 6 chutí

Podle ájurvédy obsahuje každá potravina alespoň jednu chuť: slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Pro vnitřní rovnováhu těla, ducha i mysli by každé naše jídlo mělo obsahovat tyto chuti.

Cirkadiánní rytmus, aneb společně s přírodou

Řád je základním předpokladem pro fungování celého vesmíru, ale i člověka. Napojení se na přirozený chod času je jeden z nejlepších způsobů, jak se napojit na samotné přírodní rytmy a cykly. Denní a noční cyklus (cirkadiánní rytmus) je zrozený z rotace Země okolo své osy. Jedná se o základní opakující se rytmus, se kterým když se člověk ztotožní a splyne, žije v symbióze.

Zdravá strava podle ájurvédy

Ájurvéda mluví o třech pilířích zdraví: stravě, spánku a aktivitě. Zdravá, vyvážená a pravidelná strava je klíčem k vnitřní harmonii, zdraví, síle, pocitu spokojenosti a radosti. Co si však představit pod pojmy zdravá a vyvážená? V dnešní době je mnoho trendů ve stravování, diet, názorů, co je dobré a co nikoliv. Pojďme si nastínit, co doporučuje ájurvéda pro podporu fyzického a mentálního zdraví, harmonii dóš a sílu trávicího ohně – agni.

Jak si sestavit vlastní jídelníček podle ájurvédy krok za krokem

Určitě se vám někdy v životě stalo a pravděpodobně ještě stane, že vybočíte ze „správného“ stravování. Třeba za to může vaše okolí nebo prostě právě řešíte úplně jiné věci. To je život. A být naštvaní sami na sebe, že takzvaně nemáte disciplínu, je podle mě nesmysl. Člověk se neustále mění, mění se jeho okolí, situace, emocionální rozpoložení i fyzická kondice. To, že jeden typ jídelníčku vás dokáže uspokojovat celý život, je velmi nepravděpodobné. Naopak je třeba jídelníček obměňovat podle ročního období a vašich potřeb. Nesmíte zapomínat ani na své momentální chuťové preference…

Jak začlenit ájurvédu do života?

Každý z nás je nastavený individuálně, tudíž i způsob, jakým začít integrovat ájurvédskou moudrost do života, bude rozdílný.

Základní ájurvédská očista - panča karma

Ájurvéda - věda o životě nebo také věda o dlouhověkosti. Panča karma - podstatná část ájurvédy - očistné/ detoxikační techniky. 

Sezonní stravování krok za krokem

Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.

Principy ájurvédy a jejich aplikace do očisty

Sníh se rozpouští, zem je plná vody a příroda se pomalu probouzí. Jaro je obdobím zrodu, růstu, pučících květů, příroda se začíná zelenat. Nejen pro ni, ale i pro nás je toto období nového začátku, každý z nás má pocit, že začíná psát novou kapitolu.

Očista v ájurvédské klinice na vlastní kůži

O ájurvédské očistě jsem uvažoval již dlouho. V Česku existují ájurvédské procedury, ale věřím tomu, že účinější je někam odjet, být tam a v rámci všech terapií a doporučení být v klidu. Mít čas na sebe.