Zdravá strava

Alternativy a náhražky mléčných výrobků

Alternativy a náhražky mléčných výrobků

Se vzrůstající oblibou rostlinné stravy a stále častějšími problémy lidí s mléčnými výrobky se přímo úměrně rozvíjí trh s rostlinnými náhražkami mléčných výrobků. Jaká je jejich výživová hodnota a jaké výrobky za to opravdu nestojí?

celý článek
Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu

Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu

Zpomalený metabolismus, tedy metabolismus, který velmi šetří a ochotně ukládá energii do zásoby, je problém, se kterým se u lidí s nadváhou setkávám dnes a denně. Nepravidelnost ve stravě, stres, nedostatek pohybu, diety – to vše jsou příčiny toho, že nejčastěji ženy přibírají i tzv. ze vzduchu.

celý článek
Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido

Dýně jsou symbolem nastupujícího podzimu. Co pro nás znamená dýně z pohledu výživy? A jak si ji nejlépe vychutnat?

celý článek
Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Už jste slyšeli o pracharandě? Melasa, sladěnka, rapadura...to všechno jsou již zcela běžná a známá sladidla. Pracharanda tak trochu na své znovuobjevení čeká. Připravit si ji můžete i doma a pak už si ji zcela jistě oblíbíte.

celý článek
Švestky – první vlaštovky nadcházejícího podzimu

Švestky – první vlaštovky nadcházejícího podzimu

Čerstvé švestky a jejich dvě další podoby – švestky sušené a povidla – jsou oblíbené suroviny, bez kterých si naše babičky nedokázaly představit koláče, knedlíky a ani další pochutiny. Pojďme se na švestky podívat pod lupou.

celý článek
Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Češi houby milují, o tom není pochyb. Patříme k nejvášnivějším houbařům a houby tvoří důležitou součást podzimního jídelníčku. Jak si stojí houby na poli výživy?

celý článek
Serotonin – hormon štěstí a dobré nálady

Serotonin – hormon štěstí a dobré nálady

Vycházíte ven, vše voní, bují, kvete a ptáci zpívají ostošest. Svěží vzduch vás obklopuje jako peřina. Slunce svítí a dává najevo svou sílu. Nadechnete se a pod tou záplavou slunečních paprsků a euforie se sami pro sebe usmějete. Venku panuje neskutečná energie a vaše tělo to cítí. Právě jste zažili něco, co způsobilo, že se ve vás vyplavil hormon štěstí, lásky a radosti – serotonin…

celý článek
Okurka – dáma, co osvěží

Okurka – dáma, co osvěží

Okurky patří k velmi oblíbené zelenině, kterou si často pěstujeme na našich zahrádkách. Vyžadují dostatečný přísun vláhy, a pokud ji dostanou, bohatě nám ji vrátí zpět i s úroky v podobě vitamínů a minerálních látek.

celý článek
Červený rybíz – lahodný zdroj vitamínu C

Červený rybíz – lahodný zdroj vitamínu C

Džem z červeného rybízu neodmyslitelně patří k vánočnímu lineckému cukroví. Jeho typická nakyslá chuť si s máslovým těstem neobyčejně rozumí. Jaké bohatství ukrývají malé bobulky?

celý článek
Maliny a ostružiny – plody nadupané antioxidanty

Maliny a ostružiny – plody nadupané antioxidanty

Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?

celý článek

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket