Zdravá strava

Kontroverzní fytoestrogeny

Kontroverzní fytoestrogeny

Prvotní větší zájem o fytoestrogeny projevili vědci v 80. letech, kdy se snažili najít příčinu rozdílu zdravotních anamnéz asijské a euroamerické populace. Po vymazání společných charakteristik jim zbyly odlišné dietní zvyklosti, a zejména složení stravy....

celý článek
Nehledejme viníka v jednom typu potravin, hledejme ho v sobě

Nehledejme viníka v jednom typu potravin, hledejme ho v sobě

Většinu času předávám znalosti jiným, to ale neznamená, že se od druhých stále neučím. V posledních letech se rozšířil jeden nešvar, a to je přeinformovanost ve výživě. Určitě jsme zde o tom už mluvili. Dnes tedy zamyšlení o jednom jejím důsledku – oblibě vinit konkrétní typ potravin „za vše zlé“.

celý článek
Upřednostnit sama sebe...

Upřednostnit sama sebe...

Často se setkávám s argumenty žen s touhou po změně stravování či redukce hmotnosti, že manžel vyžaduje k večeři tohle, syn tohle a uvařit si jen sama pro sebe? „Na to už mi nezbývají síly,“ nebo „Nebaví mě poslouchat jejich řeči...“ či „Ještě nakupovat sobě?“. Tímto chováním si vlastě ženy neváží samy sebe, ale ani svého zdraví. Smiřují se s tím, že budou samy se sebou už napořád nespokojené...

celý článek
Jsme vůbec ještě schopni zdravého vztahu k jídlu?

Jsme vůbec ještě schopni zdravého vztahu k jídlu?

Jedním ze silných faktorů, jak se udržet zdravými, štíhlými, v dobré kondici, a samozřejmě s dobrou náladou, je naše stravování. Jsem ze srdce ráda, že se lidé začali zajímat o zdravou stravu – o její čistotu, kvalitu, o složení, o množství. Nezačíná se ale pomyslná hranice zdravého přístupu překlápět? Nezačínáme se již s těmi výživovými doporučeními točit v kruhu?

celý článek
Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 2. díl

Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 2. díl

Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V druhém dílu se budeme věnovat více ingrediencím a jejich vhodnému výběru. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.

celý článek
Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 1. díl

Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 1. díl

Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V následujících dvou dílech bych se s vámi o některé takové tipy ráda podělila. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.

celý článek
Průvodce tuky pro vánoční pečení a vaření

Průvodce tuky pro vánoční pečení a vaření

První adventní neděle již klepe na dveře. Je to také čas, kdy začínáme péci první cukroví (nebo druhé...?), aby mělo dostatečný čas k uležení a my si ho pak mohli vychutnat v té nejlepší kondici. Pečeme a vaříme o sto šest a proto si pojďme říct něco málo o výběru vhodných tuků.

celý článek
Čokoláda – pochoutka mnoha tváří

Čokoláda – pochoutka mnoha tváří

Pokud se zeptáte ženy, bez čeho by nemohla žít, často odpoví, že bez čokolády. Čokoláda je něco, co nám vykouzlí úsměv na tváři. Opravdoví fajnšmejkři si dopřávají čokoládu 95 % a výše. Proč po ní celý svět tak touží?

celý článek
Krása v nedokonalosti potravin

Krása v nedokonalosti potravin

Když se ve vztahu k jídlu řekne krása v nedokonalosti, okamžitě se mi vybaví křivě ukrojený krajíc čerstvého chleba, srandovně narostlá mrkev nebo poctivá jahoda s typickým seskupením semínek na jedné straně. Bohužel tu „krásu“ neocení každý strávník či spotřebitel, a to je škoda...

celý článek
Vstřebávání živin – nemyslete jen na kvalitu jídla, ale i na své střevo

Vstřebávání živin – nemyslete jen na kvalitu jídla, ale i na své střevo

Většinou klademe hlavní důraz na to, co jíme – co do našeho těla přijímáme. Rozmýšlíme, co jídlo, které konzumujeme, obsahuje nebo neobsahuje za prospěšné či škodlivé látky. Zapomínáme ale, že je to hlavně naše tělo, které rozhoduje o tom, co, kolik a jak efektivně přijme a následně zpracuje.

celý článek

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket