Jak získat svobodu v jídle, přestat zajídat emoce

Mindful eating neboli vědomá konzumace jídla. Naučte se během jídla zpomalit, odložit mobilní telefony, pořádné kousat, vnímat chuť a texturu jídla, vychutnat si jednotlivá sousta. Někdy nám v hlavě lítá spousta myšlenek a nejen, že do sebe jídlo rychle házíme, býváme i dost často stažení, dostatečně nedýcháme a tím ovlivňujeme i celé trávení. 

Jak poznáme, že zajídáme emoce?

Jídlo, zdroj energie, gastronomický zážitek, součást různých oslav a rodinných sešlostí, ale přesto pro někoho velký „strašák“ nebo jediná radost v životě. Když se cítíme v nebezpečí, snažíme se z té situace uniknout nebo se zbavit toho nepříjemného pocitu. Někteří lidé mají různé techniky, díky nimž stres odbourávají, jiní se uzemňují za pomoci jídla. Leckdy si ani neuvědomujeme, že se nás emoční zajídání týká. Jak to tedy odhalit?

Přejídání nejenom o Vánocích

Lidské tělo je jako květina, která bez dostatku živin, vody a vhodné péče začne uvadat. Jídlo je naším palivem a jestliže zvolíme nevhodnou skladbu, začne nám to dávat najevo. Podobně jako květina potřebuje láskyplnou péči, aby se jí dařilo, začala kvést, tak i my se o sebe musíme hezky starat.

Intuitivní stravování aneb Konec začarovanému kruhu diet

Trendem dnešní doby se více a více stává téma zdravé stravování”. Sociální sítě jsou plné výživových poradců a  influencerů, kteří sdílejí rady a krásně nafocená jídla, časopisy nabízejí řadu lákavých receptů, na internetu na nás vyskakuje nepřeberné množství různých výživových směrů a diet. Ze všech stran se k nám dostává spousta rozličných názorů, jak se správně” stravovat, co je zdravé a nezdravé”.

Mindful eating

Mindful eating však začíná ještě před samotnou konzumací, kdy si vybíráme jídlo, které tělu nejvíce prospěje, dáme mu to, co opravdu chce a potřebuje pro správné fungování.

Podzim na talíři

Podzimní období patří elementu vzduchu. Po horkém létě, které symbolizuje oheň s sebou tento čas přináší chlad, sychravé a deštivé počasí.

Skrytá síla fermentace

Fermentované potraviny se staly hitem posledních let. Je to skvělý způsob, jak jednak prospět svému zdraví a navíc si i skvěle pochutnat. Mimo oblíbené „kvašáky“ se velké oblibě těší i méně známé pokrmy, jako je tempeh, pickles a nebokombucha. Že jste o nich neslyšeli? Seznamte se a rovnou si připravte jeden lahodný kvašený nápoj doma!

Nootropika aneb Povolený hack pro náš mozek

Ve filmu Všemocný objeví Bradley Cooper zázračnou pilulku, která mu umožní fungovat na úplně jiných dimenzích mozku než u normálních lidí. Dokáže si vše zapamatovat, není téměř unavený, je sebevědomý, pohotový a úspěšný.

Fresh a smoothie - dvě strany jedné mince

Čerstvé ovocné/zeleninové šťávy, fresh džusy, a mixované ovocné/zeleninové nápoje, smoothies, válcují české stravování již několik let. S rozmachem zdravé výživy, který poslední roky zažíváme, jsme si je nejdříve začali kupovat a posléze i vyrábět ve velkém doma.

Desatero rad, jak efektivně neplýtvat potravinami

Plýtvání. To je něco, co je doslova poznávacím znamením mnoha lidí z vyspělých států. Naštěstí nám často už ale záleží na tom, kolik potravin opravdu potřebujeme, a ne kolik chtějí naše oči a náš chtíč. Milióny tun potravin ročně se vyhodí – bez užitku, jen tak, a velká část by jistě zvládla nasytit tam, kde je nedostatek.