Zdravá strava

Čerstvé ovoce a zelenina v zimě – je to opravdu takový benefit?

Čerstvé ovoce a zelenina v zimě – je to opravdu takový benefit?

Je leden. Čas, kdy má mrznout. Čas, kdy zemědělská půda odpočívá a načerpává sílu. Přesto všechno se v regálech našich obchodů objevují zářivé jahody, borůvky, maliny, oranžové pomeranče a grapefruity, zralá-nezralá manga, exotické plody a další. Je to přirozené? Může ještě něco takového být zdraví prospěšné?

celý článek
Vliv nadměrné konzumace soli na naše zdraví

Vliv nadměrné konzumace soli na naše zdraví

Nadměrná konzumace soli je jednoznačně jeden z největších problémů našich jídelníčků. „Sůl nad zlato!“ do jisté míre sice platí, ale mám dojem, že jsme si toto pořekadlo my Češi přivlastnili až příliš. U soli je prostě důležité najít zdravou míru...

celý článek
Vyčistěte si svůj jídelníček

Vyčistěte si svůj jídelníček

Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…

celý článek
Jak na vánoční cukroví, které je zdravé a bez zbytečné chemie

Jak na vánoční cukroví, které je zdravé a bez zbytečné chemie

Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Pak se vám bude jistě hodit naše "zdravotní" desatero rad, jak zacházet s cukrovím i samotnými ingrediencemi..

celý článek
Ořechy – výběr, péče a skladování

Ořechy – výběr, péče a skladování

Oříšky by měly být samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. S blížícím se Vánoci je to téma více než aktuální. Ořechy jsou součástí cukroví, sladkých vánočních dezertů, ale i nejrůznějších dárkových balíčků, směsí a dárkových košů.

celý článek
Cukr a jeho vliv na mozek i psychiku

Cukr a jeho vliv na mozek i psychiku

Cukr je poslední roky velmi žhavé téma. Cukr je jed, je to toxická látka, je to látka vysoce návyková, je to něco, čemu bychom se měli ideálně vyhýbat velkým obloukem. Opravdu je to tak žhavé? Ano i ne. Pojďme se podívat, jak na cukr reaguje naše tělo.

celý článek
Aquafaba: veganské bílky

Aquafaba: veganské bílky

Před dvěma týdny jsme rozebírali náhražky mléka a mléčných výrobků. Dnes bude ale řeč o surovině, která je zcela přirozená a není nijak zatížena aditivy. S blížícím se časem Vánoc ji určitě uplatníte...

celý článek
Tuky – tukofóbie je pryč, oslavujme!

Tuky – tukofóbie je pryč, oslavujme!

Dlouhá léta bylo tukům dáváno za vinu, že pomalu a jistě roste počet obézních lidí na této planetě. Vejce byla tabu, máslo bylo tabu a light potraviny zažívaly boom. Ghí ještě nikdo neznal. O dvě dekády později tuky milujeme a zdravý rozum se opět navrací...

celý článek
Alternativy a náhražky mléčných výrobků

Alternativy a náhražky mléčných výrobků

Se vzrůstající oblibou rostlinné stravy a stále častějšími problémy lidí s mléčnými výrobky se přímo úměrně rozvíjí trh s rostlinnými náhražkami mléčných výrobků. Jaká je jejich výživová hodnota a jaké výrobky za to opravdu nestojí?

celý článek
Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu

Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu

Zpomalený metabolismus, tedy metabolismus, který velmi šetří a ochotně ukládá energii do zásoby, je problém, se kterým se u lidí s nadváhou setkávám dnes a denně. Nepravidelnost ve stravě, stres, nedostatek pohybu, diety – to vše jsou příčiny toho, že nejčastěji ženy přibírají i tzv. ze vzduchu.

celý článek

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket