čtvrtek 5. 12. 2024
Ve filmu Všemocný objeví Bradley Cooper zázračnou pilulku, která mu umožní fungovat na úplně jiných dimenzích mozku než u normálních lidí. Dokáže si vše zapamatovat, není téměř unavený, je sebevědomý, pohotový a úspěšný.
Jaro ťuká na dveře! Po dlouhé zimě se začne probouzet nejen příroda, ale i naše tělo. A i když nám teplejší počasí a sem tam vykukující sluneční paprsky zase dodávají chuť být aktivní, vyrazit ven, sportovat, obdělávat zahrádku a cestovat, náš organismus může naopak reagovat útlumem a únavou. Pojem „jarní únava“ nevznikl jen tak.
Přestože bylo letošní léto nezvykle dlouhé, podzim se již hlásí o slovo a s ním i období respiračních onemocnění, různých kašlíčků, nachlazení, bolení v krku, a tedy i období teplých nápojů, čajů všeho druhu, hlavně když nás to zahřeje a snad i pomůže od sezónních neduhů. A právě zázvor bývá častým a nezanedbatelným pomocníkem.
Mojito, Sex on the beach, Aperol Spritz…to jsou drinky, které si většina lidí spojuje s letní plážovou pohodou. A když chceme nealko, sáhneme po vychlazené kofole nebo ovocném birellu. Uvařit si v létě horký čaj se jeví jako holý nesmysl. Co když je to ale jen přesvědčení naší mysli, která má tendenci držet se zajetých zvyků?
Mindful eating neboli vědomá konzumace jídla. Naučte se během jídla zpomalit, odložit mobilní telefony, pořádné kousat, vnímat chuť a texturu jídla, vychutnat si jednotlivá sousta. Někdy nám v hlavě lítá spousta myšlenek a nejen, že do sebe jídlo rychle házíme, býváme i dost často stažení, dostatečně nedýcháme a tím ovlivňujeme i celé trávení.
Jídlo, zdroj energie, gastronomický zážitek, součást různých oslav a rodinných sešlostí, ale přesto pro někoho velký „strašák“ nebo jediná radost v životě. Když se cítíme v nebezpečí, snažíme se z té situace uniknout nebo se zbavit toho nepříjemného pocitu. Někteří lidé mají různé techniky, díky nimž stres odbourávají, jiní se uzemňují za pomoci jídla. Leckdy si ani neuvědomujeme, že se nás emoční zajídání týká. Jak to tedy odhalit?
Lidské tělo je jako květina, která bez dostatku živin, vody a vhodné péče začne uvadat. Jídlo je naším palivem a jestliže zvolíme nevhodnou skladbu, začne nám to dávat najevo. Podobně jako květina potřebuje láskyplnou péči, aby se jí dařilo, začala kvést, tak i my se o sebe musíme hezky starat.
Trendem dnešní doby se více a více stává téma “zdravé stravování”. Sociální sítě jsou plné výživových poradců a influencerů, kteří sdílejí rady a krásně nafocená jídla, časopisy nabízejí řadu lákavých receptů, na internetu na nás vyskakuje nepřeberné množství různých výživových směrů a diet. Ze všech stran se k nám dostává spousta rozličných názorů, jak se “správně” stravovat, co je “zdravé a nezdravé”.
Mindful eating však začíná ještě před samotnou konzumací, kdy si vybíráme jídlo, které tělu nejvíce prospěje, dáme mu to, co opravdu chce a potřebuje pro správné fungování.
Podzimní období patří elementu vzduchu. Po horkém létě, které symbolizuje oheň s sebou tento čas přináší chlad, sychravé a deštivé počasí.