Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Vývary obecně se v poslední době staly velmi populárními a důvod k tomu je jednoduchý. Jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod.

Vliv nadměrné konzumace soli na naše zdraví

Nadměrná konzumace soli je jednoznačně jeden z největších problémů našich jídelníčků. „Sůl nad zlato!“ do jisté míre sice platí, ale mám dojem, že jsme si toto pořekadlo my Češi přivlastnili až příliš. U soli je prostě důležité najít zdravou míru...

Kaki – tak trochu jiné ovoce

Kaki, ovoce, které je původem z Číny, se pěstuje již tisíce let pro svou lahodnou chuť. Co v sobě skrývá tato pochoutka z pohledu výživy?

Skořice – královna koření

Skořice je koření, které si získalo v kuchyni oblibu především pro svoji nezaměnitelnou specifickou vůni a chuť. Mnozí z nás si již neumí představit podzimní a zimní měsíce bez podmanivého aromatu skořice, avšak nejedná se pouze o výjimečnou kuchyňskou přísadu, ale také o výborný přírodní lék, jehož blahodárné účinky jsou v přírodním léčitelství využívány již tisíce let.

Jídlo jako pokrm pro tělo i duši

Stará známá moudrost říká, že nežijete proto, abyste jedli, ale jíte proto, abyste žili. Vaše fyzické tělo je závislé od potravy, která ho vyživuje a dodává mu potřebné stavební látky....

Alkoholické nápoje, metla lidstva

Silvestr a příprava novoročních oslav je v plném proudu. Mimo cukroví, řízků, kapra, bramborového salátu, které se pojí k Vánocům, a různých dalších pochutin patří ke svátečnímu období i zvýšená konzumace alkoholu.

Strava v období dospělosti

Období dospělosti je období, kdy jsme zodpovědní sami za sebe. Možná bychom mohli podotknout: „Uf, kritické fáze máme za sebou, nyní už můžeme povolit.“ Bohužel to není tak úplně pravda. Na dospělého člověka dnes a denně číhají nástrahy všedních dnů – nepravidelný pracovní režim, málo pohybu, stres, vlastní pohodlnost, nevědomost, nepříznivé životní podmínky... a než se nadějeme, naše zdraví začíná mít první trhliny.

Kakao nebo karob: v čem se liší?

Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?

Vitamín D

Tento vitamín značně ovlivňuje funkčnost imunitního systému, a to zejména při obraně organismu před respiračními infekcemi, jako je například chřipka. Jeho dostatečné množství napomáhá také udržet dobrou svalovou sílu a mentální pohodu.

Dýně Hokkaido

Dýně jsou neoddělitelným symbolem podzimu. Co pro nás znamená dýně z pohledu výživy? A jak si ji nejlépe vychutnat?