Sanskrt: jóga

Pojďme si konečně říct, jak je to vlastně se slovem jóga. Je odvozeno ze slovesného kořene judž-, který má několik významů.

Hlavou, nebo nohama?

Stalo se vám na lekci jógy, že instruktor jógy vyžadoval položit se na závěrečnou šavásanu (pozice mrtvoly) hlavou k němu? 

Sanskrt: délka a háček – malí velcí liliputáni

Podtrženo, sečteno z dílů našeho seriálu – ovládat názvy jógových pozic v sanskrtu NENÍ TŘEBA. Ale pokud je neovládáme, lépe když je nepoužíváme. „Spor“ o správnost názvů pozic v sanskrtu není žabomyší válka. Správnost není maličkost. Už jsem se s tím setkala mnohokrát… prý jsem detailista… a že stejně tomu nikdo jiný nerozumí… takže o co tedy vlastně jde…

 

Proč neodcházet před šavásanou?

Pozice mrtvoly (šavásana) je relaxační, vysoce účinnou pozicí jógy a proto by se jí měl každý věnovat v dostatečné míře.

Sanskrt - jazyk bohů

Sanskrt je starobylý indický jazyk. Pokud někoho zajímá jóga, dříve či později se s ním setká… ať chce nebo ne. Názvy některých ásan mohou „běžným smrtelníkům“ připadat jako zaklínadla, vezměme si například takového psa hlavou nahoru. Úrdhvamukha švanásana zní jako vyšší level abrakadabra čáry máry fuk, že?

Sanskrtské zkazky (a strasti) ve světě jógovém

V podzimním čísle JD 2022 jsem si vám stěžovala na útrapy s názvy a s nimi spojenými srdečními zástavami, jež číhají na sanskrtistu na lekcích jógy vedených instruktory, kteří si myslí, že vědí… ale opak je pravdou. Poukázali jsme si na neexistenci hadra uttánásany, i když vlastně podlaha se myje v předklonu, takže by se nějaké spojitosti daly najít. Avšak slovo hadra se přece jen v ásanovém názvosloví vyskytuje, ale není to tak úplně hadra…

Zásady bezpečné jógové praxe

Jaké jsou tedy základní zásady bezpečného provádění pozic v józe? S čím se můžete na lekcích setkat? Jak cvičit, abyste si neublížili?

Máte potíže při relaxování v šavásaně/v pozici mrtvoly?

Co když se nedokážete uvolnit a relaxovat, a to ani ve chvíli, kdy si lehnete do šavásany? Plně se uvolnit je mnohem těžší, než se může zdát – zejména pokud jsme nabuzení několika šálky kávy, vystresovaní z přemíry práce, plní negativních pocitů nebo nervózní z blížící se zkoušky.

Přinášíme pár tipů, co vám může pomoci.

Mantra šánti, šánti, šánti

Slovo „mantra“ obsahuje kořen „man“ (mysl, myslet, myšlení) a „tra“ (nástroj). Přeložit slovo můžeme jako nástroj mysli, jindy jako „nástroj k ukotvení či zkáznění mysli“. V mnoha duchovních tradicích, opakování slova, zvuku nebo posvátného výrazu se používá jako kotva pozornosti.

Proč jsou dobré nejenom obrácené pozice?

Celé tělo je systematicky procvičeno jak na povrchu, tak i uvnitř - což si často málo lidi uvědomují. "Ten úžasný efekt" cvičení jógy spočívá v tom, že jsou aktivovány všechny orgány a každá buňka těla. Dostává se jim kyslík i prána a současně jsou zbavovány odpadu.