O čakrách

Víme, že na naše fyzické tělo působí komplexní systém energií, bez kterého bychom nemohli fungovat. Tyto energie se prolínají i do našeho běžného života, třeba tím, jak na sebe lidé působí...

Jama a nijama v jógové praxi

Často se setkávám se studenty, kteří v minulosti dělali jógu a nyní by se k ní rádi vrátili, ale mají pochyby o svých schopnostech. Takovým lidem bych ráda řekla, že se není čeho bát.

Dějiny Adama a Evy – Od ráje k apokalypse

Posvátný příběh stvoření kosmu a prvního člověka tvořící pilíř všech tří západních náboženských tradic – judaismu, křesťanství a islámu, býval žitou praxí našich předků. Dnes je pouhým objektem zájmu a manipulace filozofů, teologů a dalších vědců, jež sami sebe považují za objektivní. Přesto právě příběh o Adamovi a Evě zásadním způsobem ovlivnil myšlení západního člověka.

Světlo a teplo svíček: Kde se vzaly na adventním věnci a jak je můžete využít v meditaci

Kouzelná adventní doba se nese v duchu očekávání pro mnohé nejkrásnějších svátků v roce. Ono čekání si často zkracujeme a zpříjemňujeme zapalováním svíček, které nacházíme i na tradiční adventní výzdobě – věnci. Proč nám vlastně zírání do plamene svíčky dělá tak dobře a jak vznikla tradice adventního věnce?

Tradiční jógové texty: Šivasamhita

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičním liniích se bez jejich zkoumání neobejdeme. Mnohé ním poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. 

Santoša – štěstí, které vychází ze spokojenosti

Již moudrý Pataňdžali nás vyzývá k tomu, abychom rozvíjeli spokojenost jako důležitý princip na cestě jógy. V sútře 2.42 píše: „Hluboká spokojenost nám dává neomezené štěstí.“ Co ale tato druhá zásada nijamy znamená pro naši praxi a každodenní život?

Relaxace a meditace v bezpečí domova

Zklidněte svou mysl při relaxaci či meditaci a nalaďte se na vlnu pohody a klidu, na které proplujete podzimem i přicházející zimou. Získáte vyrovnanější mysl, sníží se pocity úzkosti či strachu a je vědecky dokázáno, že meditace snižuje riziko srdečních chorob. Nemusíte nikam chodit, zvládnete to i v pohodlí svého domova.

Element éter – Akáša

Element éter je v pojetí jógy prostorem vyplňujícím ostatní elementy. Je lehký, vzdušný a souvisí se spiritualitou. Jedná se o pátý element a všudypřítomnou substanci.

Symbolika světla a temnoty v hinduismu

Světlo a temnota jsou základními protiklady, na kterých je postavený tento materiální svět. Zatímco temnota jako synonymum zla odjakživa vyvolávala strach a úzkost, světlo bylo spojeno s božskostí, čistotou a poznáním. I v těžkých časech světlo dávalo lidem naději a ochranu. Proto v každé kultuře a civilizaci najdeme dualitu světla a tmy zosobňující dobro a zlo nebo pořádek a chaos.

Meditace

Většina z nás bere jako samozřejmost trénovat své fyzické tělo, zdravě jíst, hýbat se. Ovšem trochu zapomínáme, že stejnou pozornost, ne-li větší, zasluhuje a potřebuje i naše mysl. Pojďme se společně podívat na to, jak nám meditace může posloužit v našich životech.