Malý průvodce jednotlivými styly jógy

Už delší dobu uvažujete nad tím, že zkusíte jógu, a nyní jste se k tomu konečně odhodlali. Když ale zjistíte, kolik různých přízvisek se s ní pojí, možná vás to na počátku vyděsí. Nenechte se mýlit, jóga je jen jedna a různé odnože se liší pouze tím, co je vám blízké. Takže nepanikařte a vyberte podle sebe.

Jóga… opravdu díky ní „spirituálně rosteme“?

Nejrůznější duchovní výzkumy odhalily, že pokud člověk praktikuje jógu a dechová cvičení, může se setkat s určitým pokrokem v oblasti duchovního růstu....

Princip – pohyb – emoce: tantrické ristretto pro začátečníky v pokročilém

Mojí druhorozené dceři jsou nyní necelé čtyři měsíce a moje praxe tomu odpovídá. Mohla bych tenhle výrok obalit mnoha zcela legitimními a důležitými emocemi, ale zůstanu u toho, že je to prostě tak, jak to je. Tedy co se týče praxe, je stručná, koncentrovaná a snadno určující. Podobně jako v tomto článku, bez šlehačky a bez sirupu. V poli emocionální inteligence, o níž bude řeč, jde o vcelku zásadní věc, kterou je dobré trochu rozvinout.

Mentor vs. vnitřní učitel

V dnešních dnech je zvykem dívat se ven. V moderním světě nás učili, že budeme šťastní, až… nalezneme správného partnera, vyděláme tolik a tolik peněz, a když se to zhroutí, nalezneme vhodného psychiatra, kterého zaplatíme, a bude zase vše v pořádku.

Přitom nám tato doba ukazuje, že nepodíváme-li se do sebe, nepřežijeme.

Jak jóga mění náš mozek?

Starověká praxe podporuje růst vlastního povědomí o sobě samých, a tím nám dává tu správnou dávku sebevědomí a pocity vlastní hodnoty....

Jak jóga projasní každodennost

Jóga dokáže každodennost prozářit. Ale nebude to zadarmo. Budete se muset vzdát určitého pohodlí – toho, na které jste zvyklí. Budete se muset odvážit, odhodlat a vědomě rozhodnout k vykročení z komfortní zóny. Jak už tomu bývá v mnoha ohledech, nejtěžší je vykonat první krok, protože od něj nás zrazuje přirozená pohodlnost a neochota podřídit se změně, plynutí, jež tvoří život. 

Jóga místo pilulek

Umění relaxace – mysli i svalstva je pro moderního západního člověka stále těžší. Nevědomě (nebo vědomě?) se zaplétá do sítě hekticky-sedavého životního stylu, kdy většina času náleží práci, a to málo, co zbývá pro osobní volno, bezmyšlenkovitě ubíjí na sociálních sítích. Odpovědí na otázku po zapomenutém umu uvolnění může podat jóga. Jen se jí musíme otevřít.

Hledejme v mapách svého těla

Už nemohu, už nevydržím... Mísí se v mém těle pocity různých příchutí, spíše pachutí. Tu hořké žluče a vzteku nad mým rozhodnutím odjet sama do Indie. Tu slaných slz a smutku nad sebou samotnou. Chvílemi mým tělem lomcuje třes, poté se mi žaludek stáhne, jako když hroznýš pevně svírá svou oběť.

Jóga jako lék, který může pro každého vypadat úplně jinak

Stále více lidí se obrací k jógové praxi, aby vyřešilo nějaký fyzický problém. Na radu svého lékaře, fyzioterapeuta nebo na doporučení přátel přicházejí na jógové lekce, aby našli úlevu od bolesti v kříži, problémů s kyčlemi, s krční páteří a mnohými dalšími. Záhy zjišťují, že jim jóga dává ještě něco dalšího, o čem netušili, že jim schází: vnitřní naplnění, poznání smyslu.

Jóga jako přirozenost: Proč je přirozená v podstatě pro každého?

Dnešní svět se může jevit příliš složitým. Složitým si ho ale většinou činíme jen my sami. Jóga nám ukazuje, jak krásný je život v jednoduchosti, která je pro nás přirozená. Pokud s ní chcete začít a z nejrůznějších důvodů váháte, váhat přestaňte.