Jak prožít vánoční svátky v souladu s přírodními cykly

Advent tradičně symbolizuje období klidu, rozjímání a regenerace. Podzimní sklizně skončily a nastal čas krátkých, chladných dnů a dlouhých nocí. Příroda odhodila vše staré a přebytečné a uchýlila se k odpočinku. I pro nás je tato doba ideální příležitostí nechat odejít vše nepotřebné, zkrotit svůj rytmus po rozverných, slunečných dnech a dopřát si více chvil sami pro sebe.

Pozvěte k sobě podzim dle TČM

Podzim dle kalendáře začal 22. 9. Většina z nás ho cítila ve vzduchu už o něco dříve. Všude narážíme na barevné vřesy a oranžové dýně nelze přehlédnout. Chladná rána a studené večery nás pomalu nutí obměnit šatník. Balíme se do teplého oblečení, hlavně po ránu. Naše tělo si žádá změnu. Možná cítí víc, než si myslíme. Stačí mu opravdu naslouchat.

Víte, jaký jste typ z pohledu pěti elementů?

Čínská medicína využívá metodu typologie podle pěti elementů, tedy dřeva, ohně, země, kovu a vody. Pro každý element máme rady, jak zharmonizovat svůj vnitřní potenciál!

Jak na zimu s tradiční čínskou medicínou?

Čínská medicína člověka učí žít ve správném souladu s jednotlivými ročními obdobími. A tak ani paní zima není výjimkou. Cílem je změnit návyky přesně tak, jak se mění podnebí kolem nás.

Vánoční svátky v klidu a pohodě podle tradiční čínské medicíny

Dvanáct měsíců se postupně vystřídalo a o slovo se opět hlásí zima. Cyklus čtyř ročních období a patera čínských se pomalu uzavírá. Život, který zjara jako ze semínka zapustil kořeny, prošel bujarým letním zráním i hojnou podzimní sklizní a nyní je čas dát prostor odpočinku...

Jin a jang v každodenním životě

Rovnováha jin–jang je prvním krokem k harmonii. Jsou-li obě síly v harmonii, jsou jejich energie nejen vyvážené, ale spojené v jeden celek. Právě tehdy můžeme mluvit o zdraví a štěstí...

Co říká tradiční čínská medicína o podzimu?

Podzim. Čas, kdy se zkracují dny, noci se stávají delšími a ve vzduchu je cítit příchod chladnějšího počasí. Stromy nás zanedlouho oslní listy zbarvenými do všech odstínů, až nakonec těsně před zimou upadnou do krátkého zapomnění. Přecházíme z pohodové letní – teplé – atmosféry do lehce introspektivnější energie změn.

Goji a její plody dlouhověkosti

Plody kustovnice čínské se u nás v posledních letech díky svému složení staly žádanou a lépe dostupnou potravinou. Ve východních kulturách si svůj hluboký význam uchovávají již po tisíciletí, a to zejména pro své účinky, jimiž tradiční čínská medicína od pradávna napravuje mnohé zdravotní problémy.

Jak efektivně zatočit s nachlazením podle TČM

Zimnice, pocení – zahřívání a chlad. Jak pracuje starodávný léčebný systém s horkostí a příznaky onemocnění?

Čínský rok kovové Krysy

Nastal konec roku zemského Prasete, jenž nám nabídl spoustu příležitostí co do hojnosti v různých směrech. Již dnes začíná nový čínský rok kovové Krysy, který potrvá až do 11. února 2021. Jak bude vypadat a co nám přinese?