neděle 5. 2. 2023
Proč nejsme v harmonii? Protože představa harmonie je jen v naší hlavě. Říkáte si, že toto jste slyšet nechtěli? Proč? Vždyť to znáte z vlastní zkušenosti. Člověk je šťastný ve chvíli, kdy umí pracovat se svou myslí, protože tato činnost mu poskytuje svobodu, která se neváže na nic okolo ani uvnitř, ale vyvěrá ze samé podstaty života - dokonalosti.
Rága je připoutanost k potěšení.“ V dnešní době jsme lovci a sběrači „potěšení“, ke kterým pak máme tendenci se poutat.
Když se řekne zdravá strava, každý si pod tímto pojmem představí něco jiného. Pro někoho je to třeba zeleninový salát, pro někoho pohanka nebo jáhly, pro mnohé to může být přirozené jídlo, které není zatěžkané chemií. Pod těmito dvěma slovy si prostě můžeme představit mnoho. V dnešním novoročním zamyšlení bych však chtěla jít ještě dále, k samé podstatě kvality potravin, se kterými se setkáváme a se kterými jsme se setkávali i v dřívějších dobách.
Co si budeme povídat, prosinec je o jídle jako žádný jiný měsíc. V prosinci na nás výrobci doslova chrlí jeden produkt za druhým a valná většina z nich nemá žádnou kvalitu. Šizené čokolády, ztužení tuky, figurky, které hrají všemi (syntetickými) barvami a my to prostě stále kupujeme. Pojďme se zamyslet nad tím, jak vybírat kvalitnější, zdravější pochutiny a také jak vybírat a pracovat se surovinami, se kterými pečeme.
Ke svátkům se hodí přání a přát si..."Přeji si být zdravý, bohatý a šťastný. A kdyby to prostřední náhodou nevyšlo? Tak to změním na veselý", dodává ve svém blogu LEHKOST BYTÍ, Jakub Šamberger.
Druhou kléšou zmiňovanou v jóga sútrách je asmita, která bývá překládána jako „ego. Spíše, než ego však vyjadřuje „falešnou identitu“ neboli situaci, kdy se upínáme k měnícím se částem naší bytosti jako k naší skutečné podstatě. V průběhu času se mění náš vzhled, naše tělo, měníme zaměstnání, vztahy, proměňují se i naše myšlenky a emoce. Pokud se příliš upínáme na tyto měnící se části naší osobnosti, máme nachystáno na nejedno zklamání a bolest.
Vyrůstal jsem v čase papírových map, kdy ztratit se bylo tak jednoduché, že si to dnes málokdo dovede představit. Takovou mapu stačí pootočit a už si to vesele štrádujete úplně jiným směrem. Nemluvím o tom, když po několika hodinách jízdy zjistíte, že ji držíte vzhůru nohama.
Úvodní fotka mého dnešního blogu není z Bali ani Thajska, ale je z ájurvédského resortu v mé milované Indii. Opět po 3 letech jsem zpět a jsem šťastný jak blecha.
Ráda bych vás proto v tomto blogu: “Jóga - kouzlo přítomnosti“ postupně seznamovala s různými moudrostmi či poznatky, které nás povedou k zamyšlení, můžeme si je přizvat do naší jógové praxe a přetvářet tak život k tomu, aby byl pro nás spokojenější a smysluplnější.
Trend rostlinné stravy a veganství obecně se neustále rozšiřuje. Ruku v ruce s ním jde stále větší incidence nejrůznějších alergií a intolerancí na mléko, na mléčné výrobky a na samotné mléčné proteiny. A zatímco před deseti lety jsme našli náhražky mléčných výrobků maximálně tak ve zdravé výživě, nyní jsou už v každém supermarketu. Jsou tyto produkty „zdravější“? Musíme je kupovat, pokud chceme jíst zdravě? A kdo je vlastně potřebuje?