RÁDŽAJÓGA – osm stupňů jógy podle Pataňdžaliho

Jedna z cest, kterou adept jógy může volit, je rádžajóga neboli královská stezka. Jejím hlavním smyslem je práce na sobě, protože ze zdravého středu, kterým jsme každý sám o sobě, vychází vše ostatní.

Triguna - tři guny

Zalije mě láska k tomu hluboko uvnitř mě. Toužím, aby se "to" ukázalo. Vím, že každá jednotlivá praxe mě k „tomu“ přibližuje, Bhagavadgíta.

Jóga jako přirozenost, v níž staženost nemá místo

Staženost do jógy nepatří. Zpevněný neznamená stažený. Když máte stažené břicho, nemůžete do něho dýchat. Stažené břicho vás nepustí do rotace ani do záklonu. Je třeba hledat přirozenost a rovnováhu. Sledovat, jak dech plyne a netlačit jej.

ÓM má být provázeno nejvyšší pozorností

Základní mantra - symbol ÓM - mantra všech manter. Něco, co na konci lekce je zpíváno. Něco, čemu možná není rozuměno. Něco, co přesahuje individualitu a dosahuje výš.

Tirumalai Krišnamačarja - bráhmán z Mysore

Vydáte-li se cestou směřující ke kořenům jógy, kterou jste si dnes ráno zacvičili před odchodem do zaměstnání nebo té, již praktikujete na hodinách ve svém oblíbeném studiu, najdete je pravděpodobně u Tirumalaia Krišnamačarji, jedné z nejuznávanějších autorit jógy a védské tradice.

Bohyně a posvátní řeka Ganga

Na břehy Gangy přichází mnoho nejenom ortodoxních hinduistů zemřít. Věří se, že člověk, který umřel nebo se rozhodl na břehu Gangy umřít, bude zbaven všech pozemských hříchů, a bude mu tak umožněno vystoupit dříve z kola stálých zrodů. Pro smrt se hinduisté vydávají do svatých měst, a především do Benares (Váránasí).

Na lekci lektorka zmínila: Jóga osmi stupňů- co je to?

Často uslyšíte na lekci jógy informaci o tvz. osmistupňové jógové stezce. Co je to za cestu, nebo o jaká doporučení se jedná? A co je to to mysteriózní slovíčko: samádhí? 

Jóga doma - jak na ni, abychom si neškodili

Jóga v domácím prostředí je velkým tématem. Má své zastánce pravidelné domácí praxe, ale i odpůrce, respektive ty, kteří doma jógu cvičit nechtějí z různých důvodů.

Sluneční meditace

Zavřeme oči a srovnáme páteř. Pozorujeme dech svého těla. Mysl je tichá a nehybná.

Zatočte s nespavostí aneb proč a jak meditovat před spaním

Pokud máte potíže s usínáním, může být na vině neklidná mysl, kterou nedokážete ukočírovat, a tak musíte pozorovat myšlenky, jež vám brání poklidně spočinout v říši snů. S tím může pomoci meditace, která představuje příjemný a efektivní způsob, jak se stát pánem svých myšlenek.