Jógový chrám, jógové studio a očista

Úplněk je ten správný čas pro očistu - nejenom fyzickou a mentální, ale také prostoru, ve kterém člověk žije, kde se pohybuje, místa, se střídá hodně lidí - jako je např. jógové studio.

Dhautí jazyka - zlepší chuť i příjem prány

Důkladná očista je v hathajóze jedním ze základních pilířů zdraví. A to jak tělesného, tak i duševního. Protože jóga chápe očistu těla jako prostředek nutný k chůzi a vykonávání dalších důležitých úkonů, nikoliv pouze zevně, jako západní člověk. I z toho důvodu jsou tak zápaďany některé její techniky často vnímány s odporem, či alespoň s ostychem.

Trátaka: praktický návod na meditaci – 2. část

V minulém článku jsme se věnovali teoretickému vysvětlení trátaky a dnes se zaměříme na praktické provedení. Budeme se zabývat jejím prvním stupněm, bez jehož dokonalého zvládnutí nemá smysl pokračovat dál. Konkrétně se zaměříme na kombinaci vnější a vnitřní trátaky, kdy člověk hledí na vybraný předmět po určitou dobu bez mrkání a poté hledí na stejný předmět se zavřenýma očima.

Trátaka: co to je a odkud pochází –1. část

Trátaka je světoznámá technika, která se provádí v mnoha naukách či náboženstvích, ačkoliv je mnohdy nazývána různě. V tradičním hathajógovém textu Gheranda Samhita je zařazena jako jedna ze šesti očistných technik.

Zvedání bránice - uddíjana bandha

„Uddíjana bandha je pravým požehnáním pro lidstvo. Přináší zdraví, sílu a dlouhověkost každému, kdo ji provádí“, dodává Svámí Šivananda k praktikování uddíjana bandhy. 

Podzim a jóga, rituály jako základ úspěchu

Organizovanost je základ úspěchu...vytvořte své vlastní očistné rituály, které pravidelně zařazujte do své praxe... pomůžou vám na vaší cestě za úspěchem a také v rámci podzimních dnů. 

Džala néti a dhauti: O co jde a proč je zařadit do běžného života

Jógová praxe očišťuje. Očišťuje ve všech významech, jež si pod tímto slovem můžeme představit. Jedním ze sdělení Pataňdžaliho osmistupňové cesty jógy je i informace, že předtím, než začneme očišťovat mysl, je třeba zevrubně očistit tělo, protože očista těla nastaví k očistě nitra lepší podmínky. Do této tematiky patří očista nosu a jazyka.

Pratjáhára – jógové stažení smyslů

Některé krije vedou k hluboké koncentraci a i k určitým meditativním prožitkům na základě kontroly smyslů. Kdo má potíže s meditací, ten by měl využívat tyto přípravné krije, neboť právě ony jsou mostem od vědomého myšlení k vyšším meditativním stavům...

Čistota vnitřní, čistota vnější

Téma čistoty v kontextu jógové praxe většině lidí asociuje zejména tradiční sérii očistných technik, zahrnující pro jemnocitného zápaďana mnohdy respekt až posvátnou bázeň i nejedno dobrodružství....

Očistné techniky šatkarma/šatkrija

Čistotou se zlepšuje schopnost poznání – jednobodovost mysli, kontrola nad smysly a schopnost vnímat svoji podstatu.“ Jogasútra II.41.....o očistě a jarním restartu je celé nové vydání JÓGA DNES březen/ duben 2023, které vychází 1.3.