Jarní očista jógou začíná uvnitř nás!

 S příchodem jara není ten správný čas pouze na jarní úklid naší domácnosti, ale také našeho, zimou zakukleného těla. Abyste mohli nadcházející sezónu přivítat fit a plni energie, je čas začít s jógou. Ale nemyslete si, že se jarní čištění vztahuje pouze na fyzický nepořádek; i vaše mysl může těžit z tohoto omlazujícího čištění.

 

Jógová sestava pro lepší usínání

Stává se vám, že jste po celém dni opravdu unavení, sotva se držíte na nohou, ale jakmile ulehnete do postele, nedaří se vám usnout?

Jógová sestava pro zdravá záda

 

Neznám snad nikoho, koho by někdy netrápily bolesti zad. A je jedno, jestli je mladý, ve středním věku či důchodu. Náš životní styl určuje, jak se cítíme, a co si budeme povídat, dnešní uspěchaná doba tomu zdraví moc nepřeje. Jsme zahlceni prací, většina z nás celé dny tráví u psacího stolu v ne zrovna správné poloze. Pokud máme k tomu ještě rodinu a jiné povinnosti, je těžké najít si čas na sebe, cvičení, relaxaci… na všechny ty malé, ale tak důležité věci, které nám pomůžou sedavý styl života a časté stresové situace vybalancovat.

Jógou proti PMS

Zná to každá žena. To období, které přichází jednou měsíčně a drží se nás zhruba týden. Nazýváme jej mnoha jmény. Některá si sedá do jahod, jiné přicházejí měsíčky, další jednoduše dostává menstruaci. Což často bolí. A asi všechny víme, že pomoc v podobě malého růžového prášku není tím nejlepším řešením. Co ale tedy je? Jóga přece, jak jinak!

Súrja Namaskár – zdroj vaši radosti

Stejně jako každý den začíná svítáním a západem přechází ke svému konci, stejně jako každý život začíná prvním nádechem a směřuje k poslednímu výdechu, stejně jako energie vzrůstá a po chvíli se vytrácí, prochází člověk při cvičení pozdravu slunci všemi fázemi, jako v běžném životě...

Rozhýbejte se v pavanamuktásanách

Pavanamuktásany jsou průpravná cvičení, která zařazujeme do lekce jógy před ásanovou praxí, po úvodní relaxaci.

Věnujte péči svým očím

Říká se, že oči jsou okna do duše. O člověku mnohé prozrazují, zračí se v nich emoce jako radost, strach, láska i nenávist. Lze z nich vyčíst konkrétní povahové rysy, které pracují s podvědomím a ovládají chování každého člověka. Při pohledu do očí zjistíte, jak na vás dotyčný působí – důvěryhodně, mile, drze, lstivě… Zrak je jeden ze smyslů, který nás dokáže opravdu významně ovlivnit, což samozřejmě neznamená, že má vždy jen pravdu.

Předvánoční relax s jógou

Vánoce. Pro někoho celoroční těšení, pro jiného stres už jenom při zaslechnutí tohoto slova.

Pět Tibeťanů – ideální domácí praxe

Jelikož o tomto „zázračném“ cvičení byla vydána spousta knih, pravděpodobně jste již o Pěti Tibeťanech zaslechli. Z pohledu lékařů jde o velmi účinnou sestavu cviků na zlepšení pohyblivosti páteře a krevního oběhu. Dle jogínské literatury tyto speciální cviky otevírají a harmonizují čakry (energetická centra v našem těle).

Jóga pro rozproudění a rozpohybování těla

Jarní vánek, delší dny a slunce, které prohřívá tělo i duši. Není nad zahájení dne ranním protažením. Podporu těla a mysli nastartují pozdravy slunce, rozproudí energii, rozehřejí tělo a také prosvítí duši. Přítomné dny začínají časně. Vítání slunce s východem je nejlepší možnou alternativou, jak s chutí vstávat do běžného dne.