JAMA: Satja (nelhaní, pravdivost)

Lež má krátké nohy. I když si myslíme, že drobná lež nikomu neublíží, můžeme hodně zranit. Satja nás proto vede k životu v pravdě, nebo přesněji k vyhýbání se nepravdě.

Aštavakrásana – pozice osmi úhlů

Dnes mám pro vás jeden krátký příběh, ovšem s velkým přesahem. Bude o tom, že co je důležité, je očím neviditelné. O chlapci, ve kterém se mnozí mýlili, a o tom, že stejnou chybu často možná děláme i my. Stalo se to tak…

JAMA: Aparigráha (neulpívání)

Adept jógy by se však neměl nechat omezovat chybami, kterých se v minulosti dopustil, či si dokonce libovat ve vzpomínání na lepší časy. Soustředění na přítomný okamžik něco takového vylučuje.

JAMA: Brahmačarja (zdrženlivost)

Nic proti vášni jako takové; tento princip se však týká spíše zdrženlivosti a jednání s odstupem. Rozhodujeme se a neseme za důsledky svých činů zodpovědnost...

Srdeční čakra – cesta k sobě!

Srdeční čakra je jedním z energetických míst v našem těle. Pokud se správně aktivuje a otevře, emoce nás nebudou zahlcovat svými výkyvy. Čakra není nic hmotného, přesto její disbalance může velmi ovlivnit nejen naše chování, ale také to, jak se sami cítíme.

JAMA: Astéja (nekradení)

Přestože jóga vznikala ve zcela odlišných kulturních a přírodních podmínkách, nevylučuje se se zdravým a nenásilným jádrem všech, a tedy i evropských, duchovních učení. Jama a nijama (zákazy a příkazy podle Patandžaliho, resp. jemněji doporučení a návody) se podobají biblickému desateru a mohou zklidnit náš život řádem a obohatit jej smyslem.

Proč je důležité mít vize pro to, aby se nám vyplnily naše sny?

První měsíce nového roku nabízejí spoustu prostoru pro bilancování, zhodnocování toho, jak si v našich životech vedeme, ale i k novým začátkům. Nemusíte se hned tísnit v přeplněných fitness centrech jen proto, že začal nový kalendářní rok. Důležité je vědět, proč jste se vydali právě touto cestou a kam až chcete dojít. Zdá se to být jako docela jasná věc, mnoho z nás ale vlastně ten pravý záměr za svými činy nevidí. Mít jasnou vizi je pro naplnění cíle mnohem důležitější, než bychom si na první dobrou mohli myslet.

JAMA: Ahinsa (neubližování)

Přestože jóga vznikala ve zcela odlišných kulturních a přírodních podmínkách, nevylučuje se se zdravým a nenásilným jádrem všech, a tedy i evropských, duchovních učení.

Symbol lotosu a jeho význam v józe

Květina lotosu je s jógou nedílně spjata. Nese v sobě silnou symboliku. Jóga totiž ke květině lotosu přirovnává celé lidské tělo. Zvenku i zevnitř.

Jama: 5 zásad, které učí najít cestu k nejlepší verzi nás samých

Jama, společně s Nijamou, představují první dva stupně Pataňďžaliho osmistupňové cesty jógy, která by měla vést ke zklidnění pohybů a změn mysli a k dosažení stavu bezžádosti.