Jógová fúze – má tento směr šanci na úspěch?

Máte zkušenosti s jinými typy jógy než je powerjóga nebo např. klasická hathajóga? Možná jste zažili některou z fúzí klasické jógy a nového stylu...

Jak jsem se seznámila s vinyasa flow jógou

Ve vinyase je každý pohyb přesně synchronizován s dechem, na který je také kladen prvotní důraz. Jako příklad lze uvést pozdrav slunci, kdy se podle dechu plynule přechází z pozice do pozice. Překlad slova vinyasa zní „spojení“, které v józe samotné znamená hlavně spojení dechu a ásany nebo také spojení samotných ásan do plynulých sestav při cvičení.

Peklo, nebo ráj? Co skutečně znamená „létající“ jóga?

Zabaleni do velkých popruhů látky létáte sem a tam. Vše se zdá snazší, jaksi vzdálené gravitačnímu zákonu, ale pokud čekáte nirvánu v podobě nicnedělání, možná budete překvapeni.

Postmoderní jóga

Zarytý tradicionalista by se mohl k současnému způsobu vyučování a praktikování jógy vyjádřit dost skepticky. Opačným názorem může zase být, že současná jóga je výsledkem dynamického procesu a díky jejímu přizpůsobení stavu společnosti mohla přežít po tisíce let.

New year, new me

Předsevzetí do nového roku: „Teď už opravdu začnu s jógou.“ O čem ale popřemýšlet, než se do toho pustíte?

Jóga mezi svíčkami

Vyzdobte si místnost, kde praktikujete, abyste navodili atmosféru vhodnou pro soustředění a budování vnitřního klidu a pohody. V tomto směru skvěle poslouží svíčky, které se mohou stát i pomůckou při meditaci.

Silent jóga

Silent jóga je nový styl jógy a zároveň holistický systém, který posouvá běžnou jógovou praxi směrem k výjimečnému zážitku, ten propojuje harmonii mezi dechem, pohybem a hudbou. Díky zázračným sluchátkům, které se při těchto lekcích používají, dochází k rychlejšímu souladu mysli, těla i ducha. Člověk se mnohem lépe uvolní a dosahuje silnějšího prožitku.

Osobnostní typy a jóga

Používáte raději intelekt pro pochopení životních situací a souvislostí, nebo je pro vás určující intuice? Jste člověk citově založený, až se vám z toho dělá úzko, nebo berete věci, tak jak běží? Každý z nás je jiný a každému tak může vyhovovat odlišný jógový přístup.

Historické kořeny powerjógy – sahají dál, než si myslíte

Powerjóga je obecný termín, který se používá k popisu energického přístupu založeného na kondici jógy ve stylu vinyasa. Ačkoli mnoho lidí považuje powerjógu za nový styl jógy a druh cvičení hodný do prostorů moderních tělocvičen, její kořeny sahají hluboko do minulosti a jdou ruku v ruce s pradávnou aštangou.

Pozdrav slunci / Pozdrav měsíci

Po Adho mukha svanasana (Pes hlavou dolů) je Pozdrav slunci možná nejznámějším jógovým cvičením. "Surya" znamená v sanskrtu slunce a "namaskara" pozdrav. Surya namaskara je na rozdíl od novodobých forem jógy dědictvím osvícených mudrců z védského období.