Hathajóga jako “Matka”?

Z historického hlediska je hathajóga chápána jako jedna z nejstarších forem praktikování jógy. Dnes existuje mnoho stylů, můžeme ale říci, že všechny čerpaly z hathajógy.

Moudrost jménem hathajóga

Pataňdžaliho „Jógasútra“ je nejstarším dochovaným dílem o józe. Jedná se o výklad jedné ze šesti klasických filosofických škol hinduismu. Každý z nich z jiného úhlu pohledu rozvádí a dotváří učení védských upanišad. Skrývá se zde dávná moudrost, z níž pramení prapůvodní hathajóga.

Tělo jako květina lotosu

Hathajóga přirovnává lidské tělo ke květině lotosu. Stejně jako se lotos s východem slunce otevírá, otevírá se tělo s nádechem. A stejně, jako se lotos se západem slunce zavírá, zavírá se tělo s výdechem. Vědomé dýchání je základním stavebním kamenem nejen hathajógy jako takové, ale i života jako celku.

Dvě protikladné síly - hathajóga

S čím bojujeme v dnešní době nejčastěji? S nejednotností, roztříštěností vlastních myšlenek. Nemáme vládu nad svou myslí a nejsme schopni ji ukočírovat tak, aby šla jedním směrem. A právě hatha jóga nás učí postupnými změnami těla dojít i ke změnám mysli.

Hathajóga – prapůvodní jóga, která spojuje

Lidské životy jsou charakterizovány protiklady, které jim v určitém smyslu dávají dynamiku. Jenže když jsou protiklady v rozporu, vzniká neklid. Ten může mít rozkladný vliv. Právě s takovým neklidem pracuje jemná hatha jóga. Učí nás spojovat, co je rozdělené.

Hathajóga nás učí být svým vlastním učitelem

Hathajóga je typická dlouhými výdržemi. Ásany se zaujímají na delší dobu a během tohoto času praktikující sleduje dech a dráhu, kterou v těle vykonává. Učí se posílat pryč veškeré myšlenky, učí se zklidňovat mysl s pomocí dechu, učí se být sám se sebou v klidu a harmonii.

Hathajóga – cesta k trpělivosti

Hathajóga je druh jógy, jejíž nejdůležitější součástí jsou ásany, fyzická cvičení, pránájáma, dechová cvičení určená k ovládání dechu a také meditace aneb zklidnění mysli.

Hathajóga vs. powerjóga – vyberte si svůj styl!

Říká se, že jóga je jen jedna, je však mnoho způsobů, jak ji praktikovat. Na jedné straně statika a klid hathajógy, na druhé dynamika a energie powerjógy.

Jóga mezi svíčkami

Vyzdobte si místnost, kde praktikujete, abyste navodili atmosféru vhodnou pro soustředění a budování vnitřního klidu a pohody. V tomto směru skvěle poslouží svíčky, které se mohou stát i pomůckou při meditaci.

Hathajógová relaxace

Některé ásany a hathajógové krije dávají jako závěrečnou konsekvenci praktikování, jsou-li prováděny pomalu se soustředěním na dech, výbornou relaxaci těla...