Prána vašja jóga

Dynamická praxe jógových ásan, především záklonů se specifickým pozdravem slunci a jemnou praxí  pránájámy...to je prána vašja jóga. Prána vašja jógu budete moci poznat i na Jóga Dnes Konferenci v Praze 21.10.2023, právě s Janou Poláškovou, autorkou článku. 

Tvořivost, síla a lehkost s vinjása jógou

Tvořivost je vinjása jóga. Je to vnitřní vyjádření a svých emočních stavů a současně dynamické plynutí v pozicích v dechu udždžají, a toto plynutí se stává tvz. dynamická meditací. Bez spěchu, s naprostým vnořením se do průběhu pohybu se vytváří teplo a lehkost, které se stále rozvíjejí. 

Vinyasa – Láska mého života

Svoboda, kreativita, volnost… To jsou slova, která mi automaticky vyběhnou v hlavě, když se řekne vinyasa. Pojďme to ale vzít od začátku…

Jak jsem se seznámila s vinyasa flow jógou

Ve vinyase je každý pohyb přesně synchronizován s dechem, na který je také kladen prvotní důraz. Jako příklad lze uvést pozdrav slunci, kdy se podle dechu plynule přechází z pozice do pozice. Překlad slova vinyasa zní „spojení“, které v józe samotné znamená hlavně spojení dechu a ásany nebo také spojení samotných ásan do plynulých sestav při cvičení.

Vinyasová rituálnost a hravost

Člověk získává představu o józe z různých časopisů, knížek nebo rozhovorů s přáteli. Skládá si svou mozaiku, ze které vzejde idea, proč jógu zkusit. To se stává motivací, která člověka přivede na jeho první lekci jógy....

Pět pravidel vinyasa jógy, která můžeme zpochybnit

Řada lektorů má při prvních lekcích jógy mnoho otázek: „Měl by člověk vystoupit z rotace na nádech, nebo výdech?“ „Kam by měly mířit dlaně v pozici hory (tadásany)?“ „Jak přesně má vypadat pozice mostu?“ Na většinu z těchto dotazů existuje stejná odpověď: „To záleží…“ Přesto učitelé jógy často baží po odpovědích, protože mají pocit, že právě to z nich udělá ty správné lektory.

Ohnivý tanec uprostřed vlídné vinyasa jógy

Zkřížené nohy, otlačené nárty, sedací kosti zapuštěné hlouběji do podlahy, kontakt, kontakt se zemí, uzemnění, múla bhanda... Co? Při posledním slově lektorky zatřepeme hlavou a probereme se z příjemného tady a teď na jógové podložce, v jógové šale, ve svém těle. Slyšeli jsme dobře? Múla co? To už nás lektorka navádí k jemnému stažení pánevního dna, k jakémusi vnitřnímu napřímení, k pocitu, jako by se nám právě nyní chtělo na malou.

Powerjóga Fusion - jóga v plynutí

Power Fusion - hravost, síla ásan, pránájáma, plynulost spojení ásan směřuje do dynamické meditace. Volnost a neomezenost, prostor pro trénink ásan - to je nová lekce Václava Krejčíka v Energy Studiích Praha. 

Vinyasa jóga – Hravost, která nám v běžném životě chybí.

Vinyasové lekce se nesou v duchu plynutí střídajících se pozic na vlně dechu. Pokud se chystáme na lekci vinyasy, možná bádáme nad tím, co můžeme očekávat. Odpovědí je všechno a nic.