Sankalpa – uvěřte a vše se podaří!

Pro jasnost mysli, její klid i jako živná půda - sankalpa, která pracuje s vědomou myslí, směřováním pozornosti a proměňováním myšlenek/ záměru do reality. Otevírá cestu k uskutečnění cíle. Pravidelným opakováním svého cíle, přání či záměru vaše podvědomí posléze uvěří a ... stane se. 

Malý průvodce jednotlivými styly jógy

Už delší dobu uvažujete nad tím, že zkusíte jógu, a nyní jste se k tomu konečně odhodlali. Když ale zjistíte, kolik různých přízvisek se s ní pojí, možná vás to na počátku vyděsí. Nenechte se mýlit, jóga je jen jedna a různé odnože se liší pouze tím, co je vám blízké. Takže nepanikařte a vyberte podle sebe.

Jóga… opravdu díky ní „spirituálně rosteme“?

Nejrůznější duchovní výzkumy odhalily, že pokud člověk praktikuje jógu a dechová cvičení, může se setkat s určitým pokrokem v oblasti duchovního růstu....

Emoce jako lakmusový papírek našeho vnitřního vesmíru

Energetickým sídlem emocí v těle je dle jógové anatomie ducha primárně druhá čakra, svádhišthána, tedy „místo sebe sama“ nebo také „křižovatka“ a „místo chuti“. Svádhišthána je totiž svázána s vodním živlem zvaným „ápas“ či „džala“ a voda je spojena s emocemi. Emoce (e-motio) souvisejí s pohybem, pohnutkami, a je tedy jasné, že jejich prožívání s člověkem leckdy pohne. Emoce doslova hýbou lidskou bytostí.

Jóga za úplňku a superúplněk

Dne 31.8.2023 bude skutečný superúplněk. Druhý srpnový úplněk nastává ve čtvrtek 31.8.2023 ve 3:35 SELČ. Během tohoto dne bude Měsíc v perigeu, což je nejbližší bod k Zemi na své dráze. A co cvičení jógy a úplněk?

Meditace jako nástroj napojení se sami na sebe

Prvním účelem meditace je seznámení se s vnitřním obsahem nás samotných. Začít si uvědomovat svůj vnitřní život. Vnitřní boj, rozpolcenost, která vede skrze pozorování k uvědomění si, že nejsme ani tím, ani tím (neti-neti)...

Princip – pohyb – emoce: tantrické ristretto pro začátečníky v pokročilém

Mojí druhorozené dceři jsou nyní necelé čtyři měsíce a moje praxe tomu odpovídá. Mohla bych tenhle výrok obalit mnoha zcela legitimními a důležitými emocemi, ale zůstanu u toho, že je to prostě tak, jak to je. Tedy co se týče praxe, je stručná, koncentrovaná a snadno určující. Podobně jako v tomto článku, bez šlehačky a bez sirupu. V poli emocionální inteligence, o níž bude řeč, jde o vcelku zásadní věc, kterou je dobré trochu rozvinout.

Jóga nidra - aktivní hluboký spánek pro duševní zdraví

Charakteristickým rysem jóga nidry je systematická rotace vědomí v těle, která vznikla z tantrické praxe nyasa (což znamená „umístit“ nebo „vzít mysl do konkrétního bodu, místa“). Nyasa byla praktikována v sedě a  zahrnovalo použití specifických manter, které byly směřovány, prožívány na různých částech těla.

Dvě křídla jogové disciplíny: Abhyāsa a Vairāgya

Abychom mohli ztišit pohyby ve vědomí, a zažít vnitřní klid, hovoří mudrc Patanjali v Sútře 1.12 o dvou pilířích jogové disciplíny a to o praxi (abhyāsa) a nepřipoutanosti (vairāgya), které se vzájemně doplňují a podporují, a tvoří celistvý přístup na cestě k poznání svého Já.

Jak chytit meditaci za ten správný konec?

Asi každý člověk, který se někdy začal zabývat meditací, si v hlavě procházel otázky typu: „Jak dlouho mám meditovat?“, „Mám mít oči otevřené, nebo zavřené?“, „Měl/a bych se zaměřit na dech nebo zpívat mantru?“, „Mám vizualizovat čakry, nebo zcela vyprázdnit svou mysl?“