Abhiniveša – nejtěžší ze všech kléš

Poslední kléša neboli překážka na naší cestě ke spokojenému životu je asi ta nejtěžší ze všech kléš. Abhiniveša znamená v překladu „strach ze smrti“. Od tohoto strachu jsou odvozeny ty další – strach o děti a své blízké, z neznámého, z bolesti, z utrpení, ze stárnutí, z neschopnosti, ze ztráty zaměstnání či partnera, ze ztráty „tváře“, ale třeba i strach z některé jógové pozice.

Dveša (averze) - blog Jóga, kouzlo přítomnosti

Dva, čtvrtá ze série překážek ke spokojenosti, je obrácenou stranou stejné mince. Dveša totiž vyjadřuje náš odpor či averzi vůči tomu, co se nám nelíbí. Jsou to situace, ve kterých si říkáme „nechci“. Nechci se potkat s tím člověkem, nechci se znovu ocitnout v této situaci, nechci dělat to, co mi způsobuje bolest nebo nějaké nepohodlí. Cokoli, co nemáme rádi, ať už se jedná o věci, vztahy či činnosti.

Rága – připoutanost

Rága je připoutanost k potěšení.“ V dnešní době jsme lovci a sběrači „potěšení“, ke kterým pak máme tendenci se poutat.

Jóga - kouzlo přítomnosti, Asmita aneb kdo jsem?

Druhou kléšou zmiňovanou v jóga sútrách je asmita, která bývá překládána jako ego. Spíše, než ego však vyjadřuje falešnou identituneboli situaci, kdy se upínáme k měnícím se částem naší bytosti jako k naší skutečné podstatě. V průběhu času se mění náš vzhled, naše tělo, měníme zaměstnání, vztahy, proměňují se i naše myšlenky a emoce. Pokud se příliš upínáme na tyto měnící se části naší osobnosti, máme nachystáno na nejedno zklamání a bolest.

Jóga - kouzlo přítomností - začíná blog s Dany Beierové (avidja)

Ráda bych vás proto v tomto blogu: Jóga - kouzlo přítomnostipostupně seznamovala s různými moudrostmi či poznatky, které nás povedou k zamyšlení, můžeme si je přizvat do naší jógové praxe a přetvářet tak život k tomu, aby byl pro nás spokojenější a smysluplnější.