Historie jógy v Čechách

Byť je jóga stará několik tisíc let, k nám se dostala až na přelomu 19. a 20. století. A i během tak krátké etapy byl její vývoj dramatický. Třikrát byla zmrzačena a balancovala na hraně zániku – v letech protektorátu, poté v období tuhého komunismu a nakonec v čase Husákovy normalizace.

Panča prána – pět kurýrů života

Jóga je cestou spojující filosofii života s jeho praxí, propojující úroveň těla s úrovní mysli i duše, cesta spojující osobní existenci s tím, co ji přesahuje. Už védanta má v sobě zakotvené přesvědčení, že vše je ve své podstatě energie. Ta se těší rozličnému charakteru v projevu i latenci, nabývá různých kvalit.

Minerály a čakry

Podívejme se na minerály – léčivé kameny – jako na nejstarší „bytosti“ na Zemi. Mají svůj, pro nás neviditelný život a ukrývají v sobě nepřeberné množství energie. Každý z kamenů oplývá jinou energií, která má svou specifickou vlastnost.

Element vzduch – Váju

Podle ájurvédy element vzduchu reprezentuje vátu dóšu a přináší svou vzdušností aspekt pohybu. Každý z elementů zastupuje důležitou část procesu evoluce v přírodě a přispívá svým dílem k cestě transformace.

Příběh o jogínech: Górakhnáth

Górakhnáth je považován za zakladatele linie Náthů (náth sampradája), která je dnes velkým a docela organizovaným duchovním řádem. Pro své následovníky je Górakhnáth roven bohu Šivovi a je mu zasvěceno mnoho chrámů. Dochovalo se několik děl, která jsou mu připisována – mimo jiné i slavný spis o józe Górakšašataka...

Jóga jako pomoc při Alzheimerově chorobě

Jóga sice není všemocná, ale rozhodně je účinná. I proto je cvičení jógy skvělým pomocníkem, který může snížit stres a zlepšit náladu u jedinců s Alzheimerovou chorobou.

Tradiční jógové texty: Hatha-pradípika

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich zkoumání neobejdeme. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

Element země – Prithví

Jsme-li si vědomi toho, že naše planeta je živá bytost, přistupujeme s úctou k celému životu na její půdě. Element země pak můžeme vnímat jako matku, která nám doslova dává život a její radostí je vidět nás v plném potenciálu.

Dá se jóga „naučit“, nebo se musí „umět cítit“?

„Fake it till you make it,“ slýchávala jsem během kurzů jógy v Thajsku od našeho Svámího a říkala jsem si: „Jako vážně?“

Poutě aneb Cesta je cíl

Lepšího času na putování a toulání se po naší nádherné zemi není než období léta, ve kterém nám je nabídnuto vše. Teplé počasí, lesní borůvky, noční nebe poseté hvězdami a možnost cestovat nalehko. Jak poutnictví vzniklo? Jaké jsou nejznámější poutě u nás v Čechách? A proč je vhodné je absolvovat?