Vlašské ořechy

V minulém příspěvku jsme si přiblížili mandle v naší kuchyni a s nimi související tradice. Dnes tu mám pár zajímavostí k vlašským ořechům. Ty zanechaly v našich končinách delší a větší stopu, hlavně pokud jde o Vánoce.

Mandle

Blíží se období vánočních svátků a s nimi je v našich končinách spojena konzumace ořechů na různé způsoby. Ořechy, které u nás rostou, vlašské a lískové, se zimě dobře skladují, což je jeden z důvodů, proč jsou o Vánocích hojně používané nejen jako potravina, ale i symbolicky.

Jídlo a stres

Příliš mnoho práce, strach z budoucnosti – náš každodenní život na nás vytváří tlak. Někdy ho zvládáme lépe, jindy hůře. Naše řešení těchto situací bývá různé. Ale častokrát je spojené s jídlem, s chutí k jídlu.

Rasajány – byliny dlouhověkosti podle ájurvédy

V ájurvédské praxi hrají byliny velice důležitou roli. Představují účinnou a jemnou léčbu a panuje názor, že léčivá je každá rostlina, když se použije správně. Podle ájurvédy jsou byliny potraviny, které se ze zažívacího traktu vstřebávají do organizmu. Proto se mají užívat s jídlem. Byliny v sobě nesou inteligenci, pomocí které dokážou v těle regulovat nemoci nebo jiné problémy organizmu. Ájurvédské byliny netlumí přenos signálu v těle ani nenahrazují práci oslabených orgánů.

Byliny – tradičně i netradičně

Odhaduje se, že na světě je 300 až 400 tisíc druhů suchozemských rostlin. Z nich má lékařské využití 35 500. My jich využíváme a známe jen minimum. Častokrát je máme rovnou pod nohama a ani netušíme, jaké bohatství pro naše zdraví představují.

Až do 12. století byly byliny nejdůležitějším nástrojem západní medicíny. Abychom je dovedli použít vhodným způsobem, je důležité znát jejich účinky, bezpečnost a kombinovatelnost s jinými bylinami nebo i moderními léčivy.

V současnosti prožíváme renesanci v bylinkářství i ve výrobě domácích přírodních prostředků, a to nejen při léčení, ale i v kosmetice.

Ájurvéda a léto

Konečně začíná léto – dlouhé slunečné dny, pikniky, prázdniny, setkání s přáteli a rodinou, zmrzlina a dobré čtení jsou jen některé z věcí, které si během této nádherné sezóny můžete dopřát!

Potraviny pro kvalitnější spánek

Spánek je velice důležitý ve všech aspektech našeho zdraví a spokojeného života. Dnešní článek je o potravinách, které náš spánek podpoří. Mohou pomoci nejen s usínáním, ale i s kvalitou spánku.

Strava pro náš mozek

Náš mozek je energeticky nejnáročnějším orgánem v těle. Navzdory skutečnosti, že váží pouhých 1,5 kg, spotřebovává přibližně 25 % energie. Většinu této energie si bere z jídla. A tak jako auto, které jede nejlíp na kvalitní pohonné látky, i náš mozek funguje nejlíp, když má k dispozici kvalitní stravu.

Benefity a mýty o pití vody s citronem

Jsem si jistá, že jste už slyšeli tvrzení, že pití vody s citronem je prospěšné. Možná tento rituál sami dodržujete. A jaká přesně ta tvrzení jsou? Co je pravdy na tom, že je citronová voda po ránu prospěšná? Opravdu po ní získáte krásnou pleť? Má přidání citronu do vody schopnost měnit pH těla? Jsou to všechno mýty, nebo pravda? Podívejme se na to o něco blíže.

Chraňme svůj mozek

Pro náš zdravý mozek je zásadní vytváření nových mozkových spojení a významnou roli v tomto procesu hraje i naše fyzické a psychické zdraví. Vědecké studie potvrdily, že když je člověk fit, kvalitně se stravuje, dostatečně spí, zredukuje stres a má neustále množství mentálních podnětů, riziko zhoršení kognitivních schopností se snižuje.