Stres – náš společník

Není před ním úniku. Bohužel se s ním setkává každý ve větší či menší míře. Stres je zkrátka náš společník. V určitém množství je prospěšný, ale pokud je ho příliš, je škodlivý a má neblahé následky na naše zdraví.

Obilí trochu jinak

Obiloviny byly původně trávy, které člověk v průběhu věků domestikoval. Podle historiků se obiloviny pěstovaly už hodně dávno. Archeologické nálezy ukazují, že oves i žito se objevily již před 2800 lety na různých místech v oblasti severně od Alp. V Číně ale byly nalezeny pozůstatky osídlení dokládající, že proso zde bylo domestikováno již před 7500 lety.

Chutě v naší stravě podle tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny má každá potravina svou chuť a podle ní se určuje její léčebný potenciál. S chutěmi podobně pracuje i ájurvéda.

Vlašské ořechy

V minulém příspěvku jsme si přiblížili mandle v naší kuchyni a s nimi související tradice. Dnes tu mám pár zajímavostí k vlašským ořechům. Ty zanechaly v našich končinách delší a větší stopu, hlavně pokud jde o Vánoce.

Mandle

Blíží se období vánočních svátků a s nimi je v našich končinách spojena konzumace ořechů na různé způsoby. Ořechy, které u nás rostou, vlašské a lískové, se zimě dobře skladují, což je jeden z důvodů, proč jsou o Vánocích hojně používané nejen jako potravina, ale i symbolicky.

Jídlo a stres

Příliš mnoho práce, strach z budoucnosti – náš každodenní život na nás vytváří tlak. Někdy ho zvládáme lépe, jindy hůře. Naše řešení těchto situací bývá různé. Ale častokrát je spojené s jídlem, s chutí k jídlu.

Rasajány – byliny dlouhověkosti podle ájurvédy

V ájurvédské praxi hrají byliny velice důležitou roli. Představují účinnou a jemnou léčbu a panuje názor, že léčivá je každá rostlina, když se použije správně. Podle ájurvédy jsou byliny potraviny, které se ze zažívacího traktu vstřebávají do organizmu. Proto se mají užívat s jídlem. Byliny v sobě nesou inteligenci, pomocí které dokážou v těle regulovat nemoci nebo jiné problémy organizmu. Ájurvédské byliny netlumí přenos signálu v těle ani nenahrazují práci oslabených orgánů.

Byliny – tradičně i netradičně

Odhaduje se, že na světě je 300 až 400 tisíc druhů suchozemských rostlin. Z nich má lékařské využití 35 500. My jich využíváme a známe jen minimum. Častokrát je máme rovnou pod nohama a ani netušíme, jaké bohatství pro naše zdraví představují.

Až do 12. století byly byliny nejdůležitějším nástrojem západní medicíny. Abychom je dovedli použít vhodným způsobem, je důležité znát jejich účinky, bezpečnost a kombinovatelnost s jinými bylinami nebo i moderními léčivy.

V současnosti prožíváme renesanci v bylinkářství i ve výrobě domácích přírodních prostředků, a to nejen při léčení, ale i v kosmetice.

Ájurvéda a léto

Konečně začíná léto – dlouhé slunečné dny, pikniky, prázdniny, setkání s přáteli a rodinou, zmrzlina a dobré čtení jsou jen některé z věcí, které si během této nádherné sezóny můžete dopřát!

Potraviny pro kvalitnější spánek

Spánek je velice důležitý ve všech aspektech našeho zdraví a spokojeného života. Dnešní článek je o potravinách, které náš spánek podpoří. Mohou pomoci nejen s usínáním, ale i s kvalitou spánku.