Džala nétí - očista nosu

Poslední, šestou šatkarmou je nétí. Nétí je proces čistění nosních dutin pomocí slané vody (džala nétí) nebo gumové hadičky (sútra nétí). Vzduch, který dýcháme, není připraven pro přímý vstup do plic. Je obvykle příliš studený a plný nečistot. Funkcí nosu je tedy připravit vzduch v dostatečné kvalitě pro vstup do našich plic.

Ásany jsou jen předkrm: Zkuste hlavní chod

Ačkoliv tento pokrm v našich končinách není tradiční, myslím, že mnoho z nás někdy ochutnalo „tapas“, jinými slovy variaci různých předkrmů. Jsou výborné, na první pohled malinké, ale je velmi jednoduché se jimi nasytit tak, že na hlavní chod již nedojde. Se cvičením ásan to může být podobné. Někdy se jednoduše zaplníme svačinkami a uzobáváním a nezbyde místo na skutečné jídlo – meditaci a uvědomění.

Vědomý dech

V minulém díle jsme si povídali o důležitosti výdrže v ásanách. Není dobré z nich utíkat po dvou deších, ale zároveň není vhodné při každém cvičení posunovat své limity bez naslouchání svému tělu. Pokrok, lze-li o nějakém v ásanách mluvit, není lineární a často jsou dva kroky vpřed následovány třemi vzad.

Proč je výdrž v ásaně tak důležitá a jaký je rozdíl mezi jógou a gymnastikou?

Z mých úplných jógových začátků si pamatuji jediný záměr – provést ásanu co nejdokonaleji ve smyslu jejího postavení. Dech a výdrž byly věci, které mě vůbec nezajímaly, a ohlédnu-li se zpátky, myslím, že jsem nedýchala vůbec. Míra chtění a dosahování složitější pozice vždy překračovala všechno ostatní...

Dhautí

Pátou, a tedy předposlední z jógových očistných technik, kterým se v našem miniseriálu věnujeme, je dhautí. Dhautí v překladu znamená „očista“ a čistit tentokrát budeme především trávicí systém. Dhautí však také zahrnuje čištění krku, očí, jazyka a konečníku.

Nauli

Nauli je další z šesti hlavních jógových očistných technik („šatkarmy“). Technika nauli spočívá v masírování břišní stěny pomocí kontrakce a rolování břišních svalů (přímého svalu břišního). Jak na to?

Basti – jógový klystýr

Další z indických očistných technik (šatkarmas) je basti neboli očista střev vtahováním vzduchu nebo vody skrz anální otvor. Tato technika se v dnešní době téměř neučí a v novodobých jógových knihách obvykle nezmiňuje. Je často nahrazována šankhaprakšálanou (úplná očista těla slanou vodou), a to i přesto, že ve starších textech bývá označována za velmi přínosnou a jednoduchou.

Kapálabháti

V minulých dílech jsme si přiblížili očistnou techniku „trátaku“. Dnes se budeme věnovat další z tzv. „šatkarmas“, a to kapálabháti.

Kolik jógy je akorát?

Začali jste cvičit jógu nebo ji možná už nějaký ten pátek praktikujete. Doslova jste jí propadli. Milujete chvíle na podložce určené jen pro vás. Baví vás pozice, které už znáte, a rádi zkoušíte ty nové. Cvičíte několikrát v týdnu. Potom možná obden. Každý den. Občas i několik lekcí denně.

Karanténa, omezení, cvičení a jak se z toho nezbláznit

Už druhý týden jsme v karanténě. Situace, která byla ještě před měsícem nepředstavitelná, je nyní naším denním chlebem. Od plánování, kam pojedeme dřív a co všechno musíme stihnout, jsme se nyní dostali do stavu, kdy i krátká procházka v lese je vzácností, na kterou se člověk těší...