Jezte chytře 31. 03. 2024 PDF Tisk

Velikonoční zvyky, tipy na zdravější pokrmy a recept na lehčího beránka

Velikonoce patří hned po Vánocích k nejoblíbenějším křesťanským svátkům. Každoročně je slavíme v období jara okolo první neděle po prvním jarním úplňku. Jsou barevné, společenské, plné tradic a také tradičních sladkých a slaných pokrmů, které protkávají jednotlivé dny a také mají svá malá pravidla. Pojďme se podívat na nejvýznamnější 4 dny Velikonoc, jejich tradiční pokrmy a také malé obměny, díky kterým budou Velikonoce v lehčím kabátku.

Velikonoční zvyky, tipy na zdravější pokrmy a recept na lehčího beránka

Poslední dny Velikonoc den po dni

3 dny hodování jsou vrcholem čtyřicetidenního postního období, které vrcholí právě škaredou středou, zeleným čtvrtkem a Velkým pátkem, jako posledními dny půstu. Po uplynutí doby, kdy se lidé historicky postili, zpravidla nejedli maso a zaměřovali se spíše na lehké pokrmy bohaté na čerstvé jarní plodiny, nastávalo několik dní, kdy si lidé dopřávali a slavili velkou událost znovuzrození Ježíše Krista.

 

1. den hodování se nazývá Bílá sobota. A je to právě tento den, kdy se tradičně pečou mazance a beránci. Mazanec znázorňuje slunce a patří k jedněm z nejstarších obřadních druhů pečiva. Pro křesťany je sladkým chlebem, který připodobňují tělu Páně. Těsto je stejné jako na vánočku, jen obsahuje o něco více vajec. V některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo zadělával sladkou smetanou. Na Boží hod velikonoční ho rodiny nesly do kostela na posvěcení a poté ho doma společně snědli. Beránek se začal objevovat až v průběhu 19. století. Pečení beránka jakožto symbolu beránka božího je zvyk přejatý z tradice židovské. Jako hlavní chod se na Bílou sobotu podávala nádivka, do které se dávaly mladé zelené rostlinky a mnoho dobrého, co měla každá rodina ráda.

 

2. den hodování, neděle, se nazývá Boží hod velikonoční. Na prostřeném stole nesmí chybět pokrmy z masa vývar, pečené maso (jehněčí, telecí...) a masové rolády. Ze sladkého se podával uleželý mazanec a beránek. Lidé si po dlouhém postním období konečně dopřávali bohatou hostinu.

 

Vrcholem celých Velikonoc je Velikonoční pondělí. Tento den je neodmyslitelně spjat s vajíčky, která jsou hlavně ve své červené podobě doslova symbolem těchto svátků. Červená barva je barva života znamená nový život, nový začátek a zrození. Vajíčka se připravovala na nejrůznější způsoby, typicky se však vařená barvila různými barvami a sloužila jako výslužka pro chlapce, kteří chodili s pomlázkou od dobu k domu a vyšlehávali děvčata.

 

Tipy jak udělat velikonoční pokrmy o něco lehčí a zdravější

1. Místo kandovaného ovoce použijte bio rozinky, místo čokoládových polev čokoládu

Co si budeme povídat, komerční kandované ovoce je plné glukozo-fruktózovoého sirupu, syntetických barviv a aromat. Rozhodně se nejedná o nic zdraví prospěšného, proto, pokud ho rádi používáte právě při pečení beránka, udělejte letos změnu. Nahraďte ho kvalitními rozinkami a nebo datlemi, které nejsou nijak doslazované a dobarvované. Velmi oblíbené jsou také různé komerční čokoládové polevy, které jsou plné ztužených tuků a čokoládu viděly opravdu jen z velké dálky. Pokud přece jen chcete čokoládový element, rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu na vodní lázni, přidejte do ní lžičku kokosového oleje a případně ji doslaďte lžičkou medu.

 

2. Třené těsto na beránka vyměňte za těsto z celozrnné mouky a sněhu z bílků

Třené těsto je hutné, tučné a těžké. Proto letos můžete vyzkoušet udělat beránka trochu lehčeji a zdravěji. Pro inspiraci rovnou přikládám stručný recept:

Ingredience na klasickou keramickou formu beránka

400 g hladké celozrnné mouky
6 vajec
330 ml mléka nebo rostlinné alternativy
120 g čekankového sirupu
100 ml řepkového oleje
1 balení prášku do pečiva
50 g rozinek

 

Postup

1. Troubu si předehřejte na 170 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte je v tuhý sníh.
3. Do větší mísy dejte žloutky a vyšlehejte je s čekankovým sirupem a olejem. Přilejte mléko, přisypte mouku a kypřicí prášek a vše zapracujte. Na závěr přisypte rozinky a zamíchejte.
4. Těsto nalijte do formy na beránka a pečte zhruba 50 min. Ke konci ho zkontrolujte špejlí a případně dobu pečení upravte.

 

3. Uvařte výživnou zeleninovou polévku

Připravte jako předkrm výživnou zelenou polévku, která vás příjemně zasytí před hlavními chodem a nebo jako večeře. Zahřeje, dodá vám vlákninu a mnoho zdraví prospěšných látek z jarních bylinek a mladých druhů zeleniny.

Inspirovat se můžete třeba zde:

Polévka pro zdraví a jarní očistu

Zelená polévka z medvědího česneku

Hrášková polévka s mátou

 

4. Pro přípravu pečeně volte libové maso

Nemusíte nutně připravovat jehněčí kolínka, vepřovou roládu a nebo velikonoční pečínku. Výborné může být i pečené kuře, které můžete doplnit vegetariánskou nádivkou a pečenou zeleninou.

Inspirovat se můžete třeba zde:

Velikonoční tofu nádivka

Vegetariánská velikonoční nádivka

 

Ať už se rozhodnete pro tradiční pokrmy a nebo pro malou obměnu, užijte si tyto svátky hlavně spolu a s dobrou náladou.

Objednat předplatné