Jóga a pes: Co všechno vás může naučit?

Psi jsou nejlepší přátelé člověka, a každý, kdo psa má, jistě potvrdí, že se to neříká jen tak. Když si domů přinesete štěně, máte najednou zodpovědnost za tvorečka, který vám dá celé své srdce, a na vás je, jak s ním naložíte. Co nás to může naučit a jak nás pořízení pejska může posunout dál v jógové praxi?

Jak si opět nastavit režim

Ať už koukneme do kalendáře nebo z okna, oba dva pohledy nás pouze utvrdí v tom, že léto pomalu, ale jistě končí. Končí to období dlouhých letních večerů plných letních kin, koncertů, setkávání se s přáteli, táborů a ohňů. První zářijový den máme všichni neodmyslitelně spojený nejen se začátkem nového školního roku, ale zároveň s nastolením jisté rutiny a režimu, který se během prázdnin vždy chtě nechtě vytratí.

5 + 1 ZASTAVENÍ S (NE)POŘÁDKEM

Jak už to tak bývá, i míru nepořádku hodnotíme každý po svém...

Aktivní vs. pasivní dovolená

Možná máte v práci za celý rok akce dost, a tak si o dovolené rádi přispíte a potom strávíte den na slunci s oblíbenou knihou. Jenže pak se před kolegou, který o volných dnech zdolává horské vrcholy, cítíte trochu provinile. Nebo se těšíte, až vyměníte celodenní sezení za pořádné výšlapy? A následně se na ty, kteří jen polehávají u bazénu, díváte tak trochu skrz prsty? Není ale vlastně jedno, jak člověk dovolenou tráví? Existuje jediný správný způsob? Nezáleží hlavně na tom, aby si odpočinul?

Cestování s dětmi bez zbytečného stresu

Nastává letní čas, čas dovolených. Ne všichni si pod příjemně stráveným časem s rodinou představí obrovský hotelový komplex s neustále křičící hudbou z reproduktorů a přeplněnými stoly stále stejně chutnajícího jídla. Pokud vás taková představa úplně neláká, možná už jste přemýšleli o tom cestovat na vlastní pěst. Může to být vzrušující dobrodružství, pokud vám doma nepobíhají malá stvoření vydávající různé příjemné i nepříjemné zvuky – a tím myslím děti. Většina lidí se obává cestování s dětmi, protože milují svůj režim a rituály, které cestováním zcela určitě narušíme. Možná by nás ale děti uměly příjemně překvapit. Jak se na takovou cestu připravit a co určitě nezapomenout?

Jóga a letní sporty

Jakmile teploty vystoupají ke dvacítce, láká nás to ven na vzduch, na sluníčko, do přírody. Neznám lepší meditaci než procházku tichým lesem – dokáže úžasně zklidnit mysl a zároveň dodat našemu tělu tolik potřebnou energii. V teple se nám dobře cvičí, svaly se lépe protahují, zdá se jednodušší dostat se do pozic, které nám jindy připadají náročné. Slunce vlévá život do našeho těla, pozitivní vibrace vybublávají na povrch a dobrou náladu rozdáváme všem okolo nás. Je tady období dovolených, zkoušení nových věcí, poznávání nových krajů i sebe sama.

Srdce na papíře neb Kouzlo psaní do deníku

Psaní deníku je pro mě jistým druhem meditace. Je to můj každodenní rituál, který mi pomáhá spojit se se svým já a trošku lépe se poznat. Nepíšu si deník proto, abych si zaznamenala, co se během dne stalo, ale proto, abych našla více sebereflexe, uspořádala si myšlenky a podívala se na věci z jiné perspektivy.

Všechno, co jste chtěli vědět o obývacím pokoji, ale báli jste se zeptat

Obývák je rodinný pokoj a vše, co si sem dáte, vás ovlivňuje. Je opravdu důležité, co si do tohoto prostoru umístíte. Tento pokoj má velmi aktivní energii, a tak vše, co je zde, vlastně aktivujete. Dobře zvažte, jaké umělecké předměty (obrazy, sošky apod.) či suvenýry sem vyberete. Zásadou by mělo být, že v obývacím pokoji máte pouze to, co chcete, aby se vám v životě právě teď aktivně projevovalo. Vše, čemu se chcete naopak vyhnout, dejte z obývacího pokoje pryč. Zdi vymalujte barvami, které ve vás budou vyvolávat pocit štěstí. Každý může mít odlišný vkus, ale volte spíše barvy pastelové a takové, které vás uklidňují. Když se vrátíte domů do uklidňujícího prostředí, budete se díky tomu cítit radostně.

Jak „zhubnout“ s jógou?

Spousta lidí během lockdownu přibralo: tomu, kdo není zvyklý hýbat se venku a spoléhá se na vnitřní aktivity, v podstatě odpadly zdroje pohybu, které pro něj byly přirozené. Jak se dostat znovu do kondice, do své kůže, a jak přijít na to, že není hubnutí jako hubnutí? Co vlastně ve skutečnosti chceme a máme hubnout a proč?

Home office bez prokrastinace aneb Jak si poručit a poslechnout se

Loňský rok mnohým z nás překopal náš pracovní i osobní život vzhůru nohama. Velká část zaměstnavatelů byla nucena nařídit svým zaměstnancům práci z domova. Home office tak ze dne na den přestal být benefitem. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou několik hodin denně připojeni na on-line videoschůzkách a jejichž pracovní prostředí se přímo prolíná s tím osobním, možná už v sobě začínáte pociťovat nevoli k dalšímu pokračování. Prokrastinace se pomalu vkrádá do našich životů. Jak tedy zůstat motivováni? Jak si poručit a poslechnout se?