Vegetariánský „masopůst“ – Jak zvládnout začátky?

I když název „masopust“ evokuje období, kdy je třeba se masa vzdát, ve skutečnosti se jedná o období hodování mezi dvěma postními dobami. Tedy jde naopak o dobu zabijaček, kdy se maso jí ve velkém. Navzdory tomu název přivádí k myšlence na „opuštění masa“, tedy vegetariánství. Jaké to je být vegetariánem a jak tenká je hranice mezi vegetariánstvím a veganstvím?

Řekněte ano pohybu na čerstvém vzduchu!

Zima je bezesporu krásné období, ale ne úplně každý ji má rád. A když už, tak musí nastat takový ten ideál, kdy sice mrzne, ale přesto svítí slunce, a nejlépe pokud jsme na horách a všude kolem je spousta bílého a křupavého sněhu… Ale takových dní, bohužel, není většina. A proto se stále častěji zavíráme doma a pobyt venku omezujeme na nezbytně nutnou dobu. U sportování to platí zrovna tak. Přednost dostávají opět vnitřní prostory a venkovní sportování odkládáme na jaro, a to i přesto, že platí známé: „Není špatné počasí, jen špatně oblečený člověk.“

Tajemství japonské moudrosti: Wabi sabi

Kouzelné slovní spojení wabi sabi v sobě ukrývá zcela nový způsob pohledu na svět a vlastní život inspirovaný staletou japonskou moudrostí. Ve svých zrychlených životech, kde se honíme za kariérou a bohatstvím, nám uniká, v čem spočívá skutečné štěstí. Co když je to vůně bylinkového čaje, sytě oranžový západ slunce nebo úsměv, který nám věnoval náhodný kolemjdoucí? Pojďme nahlédnout do japonského umění wabi sabi. Umění přijmout sami sebe a svět kolem nás se všemi nedokonalostmi, které k životu patří.

Novoroční předsevzetí – ano, či ne?

Konec roku a začátek toho nového vybízí k bilancování a nastavování nových pravidel, která bychom rádi v novém roce dodržovali. Mnohem důležitější než samotné předsevzetí je motivace, která nás k takovému rozhodnutí dovedla...

Domácí kosmetika jako dárek? Proč ne!

Jak říká Jiří Kodet ve slavném českém filmu: „Největší radost udělá dárek vlastnoručně vyrobený.“ A to pořád platí.

DIY: Adventní kalendář pro malé i velké vyrobíte doma raz dva!

S nabídkou adventních kalendářů se roztrhl pytel. V obchodech a na internetu najdete neuvěřitelně pestrou nabídku od klasických čokolád přes čajíčky, kosmetiku, ponožky, spodní prádlo až po různé druhy alkoholu nebo zdravé müsli balíčky, v podstatě vše, na co si vzpomenete. Největší radost vám ovšem udělají ty, které si vyrobíte sami.

Houbaření jako meditace v pohybu

Blízkost přírody, lesa a všech zvuků a pachů, které vydávají jeho obyvatelé – ať už z říše živočišné, či rostlinné. Sluníčko prozařující temnou zeleň stromů, jehličí křupající pod nohama, příjemně vlhký vzduch značící, že sezóna houbaření je tady. Jak může sbírání hub souviset s jógou?

Jak nenásilně vplout do krásy podzimu

Také cítíte, jak se vzduch venku pomalu, ale jistě mění? Podzim je tu a s ním také větší přísun energie jin, která tak s ustupujícím létem odvádí pryč také do té doby panující energii jang. Není to ale pouze o změně energie, mění se délka nocí, které jsou na severní polokouli delší, rána jsou chladnější a celková energie přináší více klidu, ženskosti a touhy po introspektivě.

Využití feng shuej ve váš prospěch

Žádný dům nebo budova nejsou dokonalé a z hlediska feng shuej je ani dokonalými nelze udělat. Co ale můžete chtít udělat, je soustředit se na to, jak vaše bydliště (nebo kancelář) v současnosti podporuje nebo brzdí váš vývoj.

Děti, sport a jóga

„Sportovec není superhrdina, ale: dokáže si vypěstovat pevnou vůli, neustále bojuje sám se sebou, překonává různé překážky, strachy a trému. Naučí se pravidelnosti a odpovědnosti jak vůči sobě, tak i vůči druhým...“