Hygge – umění být šťastný

Slyšeli jste už někdy od své kamarádky, že zrovna včera zažila to pravé „hygge“, a vy jste vlastně nevěděli, o čem je řeč? Slovo hygge je spojováno především s Dány, protože právě Dánové se již dlouhodobě řadí mezi nejšťastnější národy světa. Zdá se, že se od nich tedy máme hodně co učit. Popsat, co toto slovo vlastně znamená, dá občas zabrat i těm, kteří ho žijí. Je to horké kakao se zapálenou svíčkou? Prostředí jemně osvětlené staré kavárny či snad piknik v parku s přáteli? Vlastně toto všechno. Je to atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí.

Všechno, co jste chtěli vědět o kuchyni, ale báli jste se zeptat

Kuchyně je srdcem každé domácnosti, a pokud vypadá jako teplá ženská náruč, je to dar pro celou rodinu. V místnosti by měla být cítit vyživující, podporující a milující atmosféra. Vše podstatné se ve většině rodin odehrává tady. A víc než kterékoli jiné místo vypovídá kuchyně o životním stylu lidí, kteří v ní bydlí. Sporák je symbolem rodinného tepla a o teplo tu jde v první řadě. Kachlová kamna se v kuchyních našich předků nedala přehlédnout, dnes se oheň většinou „schovává“ ve sporáku a indukčních deskách.

Vánoce ve veganském stylu

Čekají nás už čtvrté Vánoce čistě rostlinné. Naše vánoční menu bylo velice jednoduché, ale maso nikdy nechybělo. Když jsme se rozhodli, že přejdeme na čistě rostlinnou stravu, vyvstala otázka, co s vánočními tradicemi? Všichni máme k Vánocům zvláštní vztah a nezřídka to je hlavně o dobrém jídle a pití. S láskou vzpomínáme na dobroty od mámy a babičky. U nás to bylo podobně. A jednoho dne jsme to všechno museli „předělat“. Teda nemuseli, ale chtěli.

Nejlepší tipy na dárky pro každého člena rodiny

Lámete si každý rok hlavu nad tím, čím obdarovat své blízké? Vybíráme ty nejúžasnější věci z portfolia Yoga Marketu, které bychom si sami pod stromečkem přáli dostat!

Jak mluvit o ekologii (a neštvat okolí)

„Jó, ty sbíráš na ulici odpadky, co?“ slyšela jsem párkrát s úšklebkem. „A není to trochu zbytečný?“ ptá se mě číšník, když objednávám ledovou kávu bez brčka. Jsou zkrátka situace, kdy bych se nejraději zakuklila do své ekobubliny a nemusela už nikdy nikomu nic vysvětlovat. Jenže když chceme chránit životní prostředí, je potřeba o tom otevřeně komunikovat. Nikoliv zarytým monologem, ale s úsměvem a dávkou pochopení.

Počasí na draka

Během podzimních dní nám často může připadat, že počasí je – takříkajíc – na draka. Inspirujte se tímto lidovým rčením! Až bude větrno, vyrazte v rámci podzimní procházky na louku pustit draka. Vůbec nevadí, pokud už uběhly roky od té doby, co jste ho pouštěli naposledy – uvidíte, že zaručeně zafunguje jako lék proti trudnomyslnosti.

Jóga jako lék

Jógový mistr a učitel Yogacharya B. K. S. Iyengar trpěl již v dětství tuberkulózou, malárií a tyfickou horečkou. Jak jóga napomáhá k lepšímu zdraví?

Jak (ne)být ekomatkou

Nakupují do vlastních sáčků a sklenic, perou látkové plínky, odmítají konvenční kosmetiku… ale co když to na zachraňování planety nestačí a akorát na sebe šijí bič?

Všechno, co jste chtěli vědět o koupelně, ale báli jste se zeptat

Voda znamená bohatství a odtok vody z domova symbolizuje odcházení rodinného majetku. Měnící se klimatické podmínky ukazují, jakým vzácným zbožím voda je – takže by se s ní nemělo plýtvat. Stále více lidí používá vodu z vany, dřezu a sprchového koutu na zalévání zahrádky. Kapající kohoutek je symbolem utíkajícího bohatství. Představte si, že jedna kapka spadne z kohoutku za sekundu, což znamená, že zbytečně odteče tisíc litrů vody za rok.

Učitel, nebo mučitel?

Co se vám vybaví, když se řekne učitel jógy? Jaký by takový člověk měl být? Jak by měl podle vás vystupovat? V dnešním díle se podíváme na to, co se může dít, když tahle role někoho pohltí a posune se někam, kde už to není zdravá rovina.