Zdravá strava 08. 05. 2021 PDF Tisk

Klíčky – zázrak přírody plný vitamínů

V každém semínku je ukryta živoucí energie. K tomu, abychom tuto energii probudili k životu, stačí jen trocha naší péče. Získáme užitečný zdroj vitamínů, minerálů, proteinů i antioxidantů, zkrátka vše, co je pro rostlinku (ale i pro náš organismus) životně důležité. Naklíčená semínka mají detoxikační účinky, obsahují spoustu enzymů pro snadnější trávení a na rozdíl od luštěnin nenadýmají. Taková sklenice plná čerstvých klíčků v bio kvalitě z geneticky nemodifikovaných semen se v naší „jedovaté době“ stává opravdovým pokladem.

Klíčky – zázrak přírody plný vitamínů

Není třeba přemýšlet nad tím, zda si koupit krabičku vitamínů v lékárně, nebo začít pěstovat klíčky doma. Ovšem, aby to dávalo smysl, musíme se zaměřit na kvalitu semen, ta je velmi důležitá. Ke klíčení používáme pouze semena k tomu určená. V zahradnictví či květinářství koupíte jen semena vhodná na pěstování, mohou být ošetřena pesticidy, příp. jinou chemií. Proto vždy nakupujte ve zdravé výživě nebo v potravinách a vybírejte ideálně ty v BIO kvalitě. Hotové, již vypěstované klíčky si samozřejmě můžete koupit i v obchodě, ale nikdy nebudete mít záruku kvality a čerstvosti. Navíc se vám během pár nákupů takové klíčky prodraží. Jedinou nevýhodou vašich klíčků je, že je musíte nechat naklíčit několik dní předem.

Která semínka jsou vhodná?
Každé semínko ve vaší kuchyni, když mu dáte ty správné podmínky, může vyklíčit, ale ne všechna se mohou konzumovat. Jako příklad uvádím semínka melounu honeydew, jehož výhonky jsou jedovaté. Nebuďte tedy přílišnými experimentátory a nakličujte ty, o kterých něco víte, a sáhněte raději do osvědčených zásob ve vaší spíži – po čočce, cizrně, fazolích, mungu, fazolích adzuki či hrachu. Některá semínka je třeba nechat dorůst až do výhonků s listy (např. řeřichu), jiná jsou výborná sotva naklíčená (hrách nebo pučálka). Každý klíček má jinou chuť, některé jsou chuťově výrazné (ředkvička, hořčičná semínka), jiné úplně neutrální (mungo). Klíčky ředkvičky chutnají opravdu jako mladá a čerstvá ředkvička, klíčky rukoly chutnají opravdu jako rukola.

Jak na to?
Na začátek je třeba nechat semínka „natáhnout“ co největším množstvím studené vody. Mně osobně se na vlastní klíčení nejvíce osvědčila tzv. nakličovací sklenice (místo klasického víčka má sítko). Použít lze i nakličovací misku nebo jen samotné sítko, případně misku s vatou nasáklou vodou. Každé semínko má trošku jiné vlastnosti a pro každé je tedy vhodnější něco jiného. Vždy byste měli dbát na čistotu, časté proplachování, aby se vám do semínek nedostala plíseň. Pokud se to stane, semínka vyhoďte a pokoušejte se o klíčení znovu od začátku.

Nakličovací sklenice je ideální pro klíčení munga, cizrny, ředkvičky, alfalfy, jetele, čočky a klíčicích směsí. Semena se v ní snadno a především efektivně proplachují, což je alfou a omegou nakličování. Předejdeme tak nežádoucím hnilobným procesům, výskytu plísní či jiných škodlivých mikroorganismů. Součástí těchto sklenic bývají i odkapávací keramické talířky a stojany, ve kterých můžete pohodlně sklenice nechat stát a víte, že přebytečná voda se dostane ven a že skrz sítko dovnitř proudí vzduch. Semínka ponoříme na 6–8 hodin (dle druhu) do studené vody, poté vodu slijeme a položíme do odkapávacího stojanu dnem vzhůru. Minimálně dvakrát denně (ráno, večer) klíčky propláchneme a vrátíme na stojan. Udržujeme je vlhké, proto během teplejších dnů hlídejte, aby neoschly, a proplachujte je častěji. Většina semen začne klíčit již druhý den a do 5–7 dnů máte hotovo. Konzumovat je samozřejmě nejlepší čerstvé klíčky, ale dají se ještě skladovat pár dní v lednici, čímž jejich trvanlivost prodloužíte. Do lednice je však ukládejte suché, přibližně 8–12 hodin po posledním proplachování, mokré by se vám rychle zkazily. Obaly semen nebo vnější slupky nejsou na škodu, ale zároveň nejsou ani zdrojem dalších vitamínů.

Ne pro klíčení všech druhů semen je sklenice vhodná a především se to týká těch, která po kontaktu s vodou vytváří gel. Ten bude při pokusech o proplachování neprodyšně zacpávat sítko a znemožní odkapávání. Pro tyto případy je lépe použít sítko na klíčení s keramickým podtáckem. Namočená semínka přecedíte přes sítko a nožem rozprostřete rovnoměrně po celé ploše. První dva dny je dobré semínka zakrýt například talířkem nebo větší miskou. Pokud je třeba, můžete je 1–2× denně vlhčit rozprašovačem. Třetí den sundejte kryt, ráno a večer vlhčete rozprašovačem, a jakmile prorostou kořínky skrz sítko, proplachujte rostlinky pod mírným proudem vody.

Miska vystlaná mokrou vatou se nejlépe hodí pro řeřichu nebo jiná drobná, např. hořčičná semínka. Vatu udržujeme vlhkou, dokud rostlinky nevyrostou. Trvá to 3 dny až týden, rostlinky průběžně zastřihávejte nůžkami.

Klíčící semínka nevystavujeme přímému slunečnímu světlu, mají raději stín nebo šero a pokojovou teplotu (ideálně 18–20 °C).

Klíčky konzumujte nejlépe v syrovém stavu, tepelným zpracováním byste je zbytečně připravili o množství vitamínů, minerálů a dalších živin. Výborné jsou do různých salátů, na pizzu, jako příloha nebo i jen tak posypané na krajíci chleba s máslem či tvarohem.

Ještě TIP na závěrečný recept, dobrou chuť:
Ve velké míse smícháme naklíčené mungo fazole s nadrobno nakrájenou paprikou, lahůdkovou kukuřicí, najemno nakrájeným pórkem a petrželovou natí. Zeleninu důkladně promícháme a zalijeme olejem smíchaným s prolisovaným česnekem. Ještě jednou řádně promícháme a ihned podáváme.

Objednat předplatné