Naučme se od druhých vše potřebné pro náš osobní rozvoj

Během našeho života nás budou neustále obklopovat různí lidé. Někteří zůstanou po našem boku nějakou chvíli a někteří nás zase budou doprovázet po celý život. Zatímco poznáme nespočet lidí, někteří v našem životě sehrají nedůležitou roli, jiní zase velice významnou, která může ovlivnit celý náš život. Pro naši životní cestu není důležité jenom to, jak dlouho v našem životě setrvají, ale zejména to, co nám mají předat.

Nebojte se náročnějších ásan

Některé jógové pozice vypadají na první pohled náročně. Člověk v sobě rozvíří strach a ten je paralyzátorem úspěchu. I v mytologii se objevuje příběh o klamném smyslovém vnímání...

Ráno jako stvořené pro ranní praxi jógy

Pečuj o své myšlenky, neboť se z nich stanou slova. Pečuj o svá slova, neboť se z nich stanou skutky. Pečuj o své skutky, neboť se z nich stanou zvyky. Pečuj o své zvyky, neboť utvářejí charakter. Pečuj o svůj charakter, neboť ten utváří osud. A osud – to je tvůj život… Utvořte si svůj vlastní život bez výmluv. (Dalajláma)

 

Jarní očista a její vztah ke zdraví

S jarem přichází velká expanze energie a současně potřeba… vstát, odlehčit a restartovat. Inspirujte se v jarním přístupu k očistnému stravování a jógové praxi. Postačí malé změny, které však hluboce pocítíte!

Pravidelná meditace snižuje stres a úzkost

Rychlé tempo života zahrnuje naše dny trochou stresu a tlaku. I když někteří předpokládají, že tento druh stresu je nevyhnutelnou součástí života, pravidelná meditace vám ukáže, že tomu tak být nemusí. Přidejte ji do své každodenní rutiny a sami se přesvědčte o tom, jak dokáže kouzlit s hladinou stresu.

Jarní detox vs. očista: Nastartujme tělo i mysl s rozumem

S příchodem jarních dnů se můžeme, stejně jako každý rok, těšit slunečními paprsky, rozkvetlými květy, ale pravděpodobně také mnohými doporučeními směřujícími k detoxikaci organismu, která se na nás každoročně valí z televize, časopisů a mnohých internetových článků. Lidé si celkem přirozeně užívají příjemně teplé počasí a nové volnočasové aktivity, které toto období skýtá. Společně se změnou klimatu však také přichází jarní únava, se sluníčkem zase potřeba změny denního šatníku, pro mnohé je jaro synonymem období navazování nových vztahů. Ať tak či onak, na jaře nám narůstá potřeba být plní energie a cítit se dobře, abychom si mohli co nejlépe užít životní dobrodružství, která jsou před námi. Je ale detoxikace organismu skutečně cenným pomocníkem, nebo naopak zbytečnou procedurou, která s sebou přináší mnohá zdravotní rizika? Pravda je, jak už to tak bývá, někde uprostřed.

TAT TVAM ASI: To jsi ty!

Jedna z prvních a pro mě zásadních srážek s indickou filozofií u mě nastala mnohem dřív než ve vysokoškolské škamně. Pamatuji si to docela přesně. Byl podzim, byla sobota (možná i neděle) a já stála jako mnoho jiných sobot (nebo nedělí) v zadním koutě antikvariátu ve Valentinské ulici na Starém Městě...

Jógový trénink pro jaro - detox jóga (5 dílů, přes 3 hodiny praxe) na Jóga Virtual

Jaro je obdobím, kdy se probouzí příroda, obdobím zrodu, růstu a nových začátků, kdy chceme z těla i mysli po dlouhé zimě odstranit staré a nepotřebné. Jóga je výborným pomocníkem očisty a ve chvíli, kdy se již oteplí, je vhodné jarní očistu podstoupit.

Gomukhásana - pozice krávy

Bývá to tak, že ásana, která je nám nejvíce nepříjemná, je pro nás ta nejdůležitější a měli bychom ji provádět dvakrát tak často než naše milované pozice. Naráží totiž na naše slabá místa, upozorňuje nás na naše nedokonalosti a vyžaduje od nás více úsilí a práce. Obvykle se nám do takových pozic moc nechce, ale jak jinak se můžeme zlepšovat a posouvat dál?

Jóga a bolesti hlavy. Jak může pomoci?

Trpíte na bolesti hlavy? Pomáháte si od nich rádi růžovou pilulkou? Zkuste se svěřit do péče jógy, která může pomoci efektivněji a také celkově prospěšněji. Uleví od stresu a svalového napětí, což možná rozvolní mnohem víc, než jste původně rozvolnit zamýšleli.