Camatkarásana – pozice obráceného psa

Camatkarásana, někdy chamatkarásana, v angličtině též wild thing pose, v češtině extatické rozvíření divokého srdce nebo poloha obráceného psa.

Nový díl podcastu JD on AIR …jóga, radost a surfování

Zuzana Klingrová vyzpovídala lektorku jogy a cestovatelku Veroniku Ševčíkovou ...o čem jiném, než - cestování, józe a surfování. 

Přítel pro mysl - sankalpa

Úspěch mého jednání záleží na síle mého vnitřního přesvědčení a sebekázni. Neztrácej odhodlání a nikdy se nevzdávej. Ať se rozhodneš pro cokoliv, jednej s pevným odhodláním, tak jistě dojdeš úspěchu".

Parivrrta trikónásana – obrácený trojúhelník

Díky parivrtta trikónásaně se můžete na svět i život podívat bez tlaků a napětí. Stačí se přetočit a sledovat vše z nové perspektivy…

Čistota vnitřní, čistota vnější

Téma čistoty v kontextu jógové praxe většině lidí asociuje zejména tradiční sérii očistných technik, zahrnující pro jemnocitného zápaďana mnohdy respekt až posvátnou bázeň i nejedno dobrodružství....

Mentor vs. vnitřní učitel

V dnešních dnech je zvykem dívat se ven. V moderním světě nás učili, že budeme šťastní, až… nalezneme správného partnera, vyděláme tolik a tolik peněz, a když se to zhroutí, nalezneme vhodného psychiatra, kterého zaplatíme, a bude zase vše v pořádku.

Přitom nám tato doba ukazuje, že nepodíváme-li se do sebe, nepřežijeme.

Březen: Měsíc rozpuku a příchodu slunečního svitu

Jaro se kvapem blíží, čeká nás jarní rovnodennost a také změna času. Svět vypadá veseleji, protože dny se prodlužují a noci a tmy ubývá. Jak využít těchto skutečností pro seberozvoj?

Pozice věnce – malasana

Malásana, poloha věnce, patří k symetrickým polohám ve stoji. Jedná se o variantu hlubokého dřepu s nohama u sebe. Podporuje činnost trávicí soustavy, zlepšuje střevní peristaltiku, posiluje svaly chodidel a dává pocit klidu a bezpečí.

Tvořivost, síla a lehkost s vinjása jógou

Tvořivost je vinjása jóga. Je to vnitřní vyjádření a svých emočních stavů a současně dynamické plynutí v pozicích v dechu udždžají, a toto plynutí se stává tvz. dynamická meditací. Bez spěchu, s naprostým vnořením se do průběhu pohybu se vytváří teplo a lehkost, které se stále rozvíjejí. 

Proč ty můžeš a já ne?

Proč ona může a já se toho pečiva už x let nemůžu ani dotknout? Proč ona jídlo neřeší a já se musím v podstatě stále omezovat? Proč já se morduju ve fitku a jí stačí si sem tam zaběhat? 

Námětem pro tento příspěvek se stal můj víkendový rozhovor s jednou známou.