Imunita dneška

Dnes máme na všechno výzkumy. Mnoho z nich si protiřečí. Záleží totiž na tom, která skupina si výzkum zadala, která skupina ho financovala a jak dlouho výzkum probíhal.

Odlehčení pro Zemi: Zero waste vychytávky pro každého

Jistě jsme se už všichni někdy zamysleli nad tím, kolik odpadu vytváříme, jak moc zatěžujeme Zemi dalšími igelity, kelímky, plasty, papíry, ale i chemickými roztoky… Pokud hledáte a stále tápete v tom, jak se přebytečného odpadu zbavit a za co je možné ho vyměnit, tak je ten dnešní článek právě pro vás.

Jak si sestavit vlastní jídelníček podle ájurvédy krok za krokem

Určitě se vám někdy v životě stalo a pravděpodobně ještě stane, že vybočíte ze „správného“ stravování. Třeba za to může vaše okolí nebo prostě právě řešíte úplně jiné věci. To je život. A být naštvaní sami na sebe, že takzvaně nemáte disciplínu, je podle mě nesmysl. Člověk se neustále mění, mění se jeho okolí, situace, emocionální rozpoložení i fyzická kondice. To, že jeden typ jídelníčku vás dokáže uspokojovat celý život, je velmi nepravděpodobné. Naopak je třeba jídelníček obměňovat podle ročního období a vašich potřeb. Nesmíte zapomínat ani na své momentální chuťové preference…

Sanskrtské zkazky (a strasti) ve světě jógovém

V podzimním čísle JD 2022 jsem si vám stěžovala na útrapy s názvy a s nimi spojenými srdečními zástavami, jež číhají na sanskrtistu na lekcích jógy vedených instruktory, kteří si myslí, že vědí… ale opak je pravdou. Poukázali jsme si na neexistenci hadra uttánásany, i když vlastně podlaha se myje v předklonu, takže by se nějaké spojitosti daly najít. Avšak slovo hadra se přece jen v ásanovém názvosloví vyskytuje, ale není to tak úplně hadra…

Džánušíršásana (překážkový sed, hlava u kolena)

Hlava u kolene...ásana v sedě pro uvolnění a protažení zadní strany těla, kyčlí a zklidnění mysli. Intenzivní masáž břišních orgánů a stimulace kořenové a křížové čakry. 

Jóga, svědomí a sebereflexe

Jak spolu tyto tři veličiny souvisejí? Je možno schopnost sebereflexe vypěstovat? Jak s tím pomůže jóga?

Už nám zase berou tu hodinu...aneb změna času za dveřmi

Již zítra ve 2 hod v noci se mění čas. A to s sebou nese mnohem více než jen to, že budeme o hodinu dříve vstávat a že den bude, co se světla týče, o něco delší. Každý na změnu času reaguje jinak. Vyznat se v tom a pochopit změny, které se možná změnou času dotýkají i našeho nitra, pomůže jóga.

Využijte svoji vnitřní sílu

Před 22 lety jsem udělal nejpodstatnější krok svého života, který z jistoty dobrého zaměstnání namířil do nejistoty. To, co jsem dělal, už nemělo smysl, a abych se psychicky netrápil, odešel jsem. Strach jsem nechal stát mimo své rozhodnutí. Věděl jsem, že vše nějak bude. 

Jógová polarita

Polarita se užívá v adhjátmika józe, tedy ve vyšších aspektech jógy, k popsání stavu, kdy je jogín připraven ke konečnému jógovému prožitku, při kterém se ztotožňuje s nejvyšší realitou. V buněčném životě je polarizace zastoupena procesem biologické ionizace.

Naučme se od druhých vše potřebné pro náš osobní rozvoj

Během našeho života nás budou neustále obklopovat různí lidé. Někteří zůstanou po našem boku nějakou chvíli a někteří nás zase budou doprovázet po celý život. Zatímco poznáme nespočet lidí, někteří v našem životě sehrají nedůležitou roli, jiní zase velice významnou, která může ovlivnit celý náš život. Pro naši životní cestu není důležité jenom to, jak dlouho v našem životě setrvají, ale zejména to, co nám mají předat.