Jógová praxe jako sebereflexe

Všichni hledáme štěstí a spokojenost. Bohužel často tam, kde je nikdy nenajdeme. V materiálních statcích. Začít ale musíme někde úplně jinde. U sebe.

Jak nepropadat úzkosti

Naše mysl nás ovládá a není nic výjimečného, že nás zavede až do stavů, kdy cítíme divný strach nebo úzkost. Je to nedílná součást života. Strach je přirozená ochranná technika, která nás má vybudit k maximálnímu možnému výkonu. Záleží ale na jeho intenzitě a době trvání. 

Sebevědomí, ohleduplnost a sobectví: Čím se od sebe liší

Jóga nás učí poznávat se, mít se rád a pracovat se sebou, je ale tenká hranice mezi zdravou sebejistotou či sebeláskou a egoismem či sobectvím.

Snadno udržitelné autosugesce a plnění snů

Možnosti péče o duši a psychickou pohodu začnou člověka zajímat obvykle ve chvíli, kdy je mu nějak „ouvej“. Chuť pustit se do některé z cest osobního rozvoje se také objeví obvykle, když se v nějaké oblasti daří méně nebo (u pokročilých jedinců, kteří už se do rozvojové práce na sobě pustili) chuť a energie pro osobní rozvoj roste s objevujícím se úspěchem – jakmile se objeví první plody, které jsou zjevným výsledkem práce na svém osobnostním růstu, člověk hledá, jakými cestami lze dojít ještě dál k větší pohodě, radosti, uvolněnému a naplněnému prožívání života a k úspěchu.

Co je změna a proč se jí nebát

Začátek nového roku může na jedince, kteří nemají rádi změny, působit děsivě. Po klidném pohodovém svátečním období, kdy víceméně můžeme předvídat a čekat, co se stane, přichází nový čas plný nejistoty. A neznámého se často bojíme. Proč se změn nebát?

Odpuštění aneb skvělá cesta, jak začít nový rok!

Protože je Nový rok jakýmsi mezníkem nového začátku, je dobré pokořit své zášti a stížnosti, nechat je být a naučit se praxi odpuštění. Mnoho lidí bere odpuštění jako slabost, ale je k tomu zapotřebí hodně odvahy a vnitřní síly, a když se mu naučíme, bude náš život o poznání šťastnější.

Hýčkejme se!

Podívejte se z okna vašeho bytu, domu nebo z okna tramvaje. Vidíte ty barvy? To je podzim! Je všude kolem nás. Podzim kromě nádherně zbarveného listí znamená také mnoho pochmurných a deštivých dní. Takové dny máte chuť zůstat zavrtaní v posteli s knížkou v ruce. Pokud to je jen trochu ve vašich možnostech, tak si někdy takový den určitě dopřejte. A věřte, že to určitě možné je. Není totiž nic většího než překážky, které si sami budujeme ve své hlavě.

Spánek, sny a snění –⁠ základ duševní hygieny

Spánek je neoddělitelnou součástí naší existence. Třetinu života prospíme, vědomí je „vypnuté“. Přesto někteří považují spánek za ztrátu času, něco povinného, zbytečného. Často si „zkracují“ noc a domnívají se, že si „prodlužují“ den a život. Jak to tedy se spánkem je? A proč je pro lidský organismus tak potřebný? Jaké benefity nám přináší? Jak dobře spát? Co jsou sny a proč k nám přichází? Jak je pochopit a jejich poselství začlenit do všedního dne? A jak to všechno souvisí s jógou?

Strachy – vlastní i nevlastní

Naše hlava je mocná čarodějka a mysl někdy dokáže zázraky a jindy naopak zatáhne ruční brzdu místo toho, aby nás posouvala dopředu. Umí nás totiž vystrašit mnohem víc, než je ve skutečnosti třeba. Už jste se někdy zamysleli nad tím, proč se některých věcí a situací v našem životě tak bojíme?

Pět podmínek uzdravení

„Vnitřní prací ladím svou duši, niterné housle, aby ze mě zněla pouze dobrá melodie ve vztazích ke všem.“ Michael Laitman, profesor ontologie, filozof, zakladatel a prezident Institutu vzdělávání a výzkumu kabaly