TAT TVAM ASI: To jsi ty!

Jedna z prvních a pro mě zásadních srážek s indickou filozofií u mě nastala mnohem dřív než ve vysokoškolské škamně. Pamatuji si to docela přesně. Byl podzim, byla sobota (možná i neděle) a já stála jako mnoho jiných sobot (nebo nedělí) v zadním koutě antikvariátu ve Valentinské ulici na Starém Městě...

Mentor vs. vnitřní učitel

V dnešních dnech je zvykem dívat se ven. V moderním světě nás učili, že budeme šťastní, až… nalezneme správného partnera, vyděláme tolik a tolik peněz, a když se to zhroutí, nalezneme vhodného psychiatra, kterého zaplatíme, a bude zase vše v pořádku.

Přitom nám tato doba ukazuje, že nepodíváme-li se do sebe, nepřežijeme.

Prána: Pančaprána váju a Upaprána váju

Dnes už i věda uznává, že chemické procesy těla nejsou ovlivňovány pouze příjmem vody a stravy, ale i interními stavy. Energie je základem života. Prána proudí vším, co existuje....

Jak jóga mění náš mozek?

Starověká praxe podporuje růst vlastního povědomí o sobě samých, a tím nám dává tu správnou dávku sebevědomí a pocity vlastní hodnoty....

Jak meditace ovlivňuje mozek a zvyšuje spokojenost?

Ačkoliv existuje mnoho druhů meditace, vždy se jedná především o osobní praxi, takže se dá říci, že každý medituje svým vlastním jedinečným způsobem. Protože stejně, jako je jedinečný každý z nás, je jedinečná i naše vlastní praxe. Navzdory tomu způsob, jímž meditace ovlivňuje práci našeho mozku, je všem společný.

Jak jóga projasní každodennost

Jóga dokáže každodennost prozářit. Ale nebude to zadarmo. Budete se muset vzdát určitého pohodlí – toho, na které jste zvyklí. Budete se muset odvážit, odhodlat a vědomě rozhodnout k vykročení z komfortní zóny. Jak už tomu bývá v mnoha ohledech, nejtěžší je vykonat první krok, protože od něj nás zrazuje přirozená pohodlnost a neochota podřídit se změně, plynutí, jež tvoří život. 

Lotos roste z bahna

Symbolika lotosu je v józe hojně používána a věřím, že pokud chodíte na jógové lekce nebo studujete knihy s jógovou tematikou, tak vám toto úsloví není neznámé. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak je to myšleno? 

Oheň jako rituální prostředek

Již v pradávných dobách považovali naši předkové oheň za posvátný a byl pro ně symbolem transformace. Ať už během tradičních rituálních cest životem nebo při různých slavnostech a přechodech. Jeho síla spočívá převážně v transformačním potenciálu. Je jedním z pěti elementů.

Sankalpa směřuje mysl

Zasej myšlenku a sklidíš čin. Zasej čin a sklidíš zvyk. Zasej zvyk a sklidíš charakter. Zasej charakter a sklidíš osud. 

(indický filosof Svámi Šivananda) 

Krmení pro duši

Nechte svou duši potěšit slovy starých mudrců...ať jste šťastní a spokojení.