Nevyléčitelná nemoc jako cesta k přijetí sebe sama

Můj příběh spjatý s jógou má své více i méně radostné a náročné pasáže. Dnes se s vámi podělím o tu nejnáročnější a zároveň nejzásadnější z nich. Běžně o tom s lidmi nehovořím, není pro mě snadné přemýšlet nad některými detaily, a někdy se přistihnu u toho, že mi to vlastně připadá jako zážitek, který prožil někdo jiný.

V létě oblečte domov do modré

Letošní léto hřeje a svítí. Mám pro vás několik tipů, jak využít modrou barvu v interiéru, abyste se cítili lépe v teplých dnech.

Indie, má láska

Dnešní můj blog nebude z mého života a reagující na změny či nějaké situace okolo mě. Je o…lepším světě, světě, který můžeme svými myšlenkami, skutky a činy tvořit bez stěžování si a neustálého lamentování nebo litování se.

#MUJPRIBEH – Daniela Žáková: Z rozpolceného dětství k učení ásan

Dnes pro vás máme první článek z nového seriálu JÓGA DNES nazvané příhodně #MUJPRIBEH:
Jak jsem přežila napříč složitému dětství a mladickým výstřelkům, které vyvrcholily tragickou autonehodou, a jak jsem našla uzdravení a smysl v józe.

Cestování s dětmi bez zbytečného stresu

Nastává letní čas, čas dovolených. Ne všichni si pod příjemně stráveným časem s rodinou představí obrovský hotelový komplex s neustále křičící hudbou z reproduktorů a přeplněnými stoly stále stejně chutnajícího jídla. Pokud vás taková představa úplně neláká, možná už jste přemýšleli o tom cestovat na vlastní pěst. Může to být vzrušující dobrodružství, pokud vám doma nepobíhají malá stvoření vydávající různé příjemné i nepříjemné zvuky – a tím myslím děti. Většina lidí se obává cestování s dětmi, protože milují svůj režim a rituály, které cestováním zcela určitě narušíme. Možná by nás ale děti uměly příjemně překvapit. Jak se na takovou cestu připravit a co určitě nezapomenout?

Jóga a letní sporty

Jakmile teploty vystoupají ke dvacítce, láká nás to ven na vzduch, na sluníčko, do přírody. Neznám lepší meditaci než procházku tichým lesem – dokáže úžasně zklidnit mysl a zároveň dodat našemu tělu tolik potřebnou energii. V teple se nám dobře cvičí, svaly se lépe protahují, zdá se jednodušší dostat se do pozic, které nám jindy připadají náročné. Slunce vlévá život do našeho těla, pozitivní vibrace vybublávají na povrch a dobrou náladu rozdáváme všem okolo nás. Je tady období dovolených, zkoušení nových věcí, poznávání nových krajů i sebe sama.

Proč je výdrž v ásaně tak důležitá a jaký je rozdíl mezi jógou a gymnastikou?

Z mých úplných jógových začátků si pamatuji jediný záměr – provést ásanu co nejdokonaleji ve smyslu jejího postavení. Dech a výdrž byly věci, které mě vůbec nezajímaly, a ohlédnu-li se zpátky, myslím, že jsem nedýchala vůbec. Míra chtění a dosahování složitější pozice vždy překračovala všechno ostatní...

Ájurvéda a léto

Konečně začíná léto – dlouhé slunečné dny, pikniky, prázdniny, setkání s přáteli a rodinou, zmrzlina a dobré čtení jsou jen některé z věcí, které si během této nádherné sezóny můžete dopřát!

Srdce na papíře neb Kouzlo psaní do deníku

Psaní deníku je pro mě jistým druhem meditace. Je to můj každodenní rituál, který mi pomáhá spojit se se svým já a trošku lépe se poznat. Nepíšu si deník proto, abych si zaznamenala, co se během dne stalo, ale proto, abych našla více sebereflexe, uspořádala si myšlenky a podívala se na věci z jiné perspektivy.

Domov je jako kolotoč, jen rychlost určujete vy

Domov je místo, kde je vše ze mě. Rozhlédla jsem se kolem sebe a uviděla, že jsem vším: rozkvetlá orchidej na parapetu. Neumytá vidlička ve dřezu. Napůl vytlačená pasta v koupelně. Pohozený ovladač na sedačce. Klíče u vchodu. Černé lodičky v botníku. Vůně parfému na chodbě. Nedopitá studená káva v hrnečku. Kelímek od jogurtu v koši. Sklenice medu na lince. Pravá bílá teniska na levé.