Vědomý dech

V minulém díle jsme si povídali o důležitosti výdrže v ásanách. Není dobré z nich utíkat po dvou deších, ale zároveň není vhodné při každém cvičení posunovat své limity bez naslouchání svému tělu. Pokrok, lze-li o nějakém v ásanách mluvit, není lineární a často jsou dva kroky vpřed následovány třemi vzad.

Moravskoslezské Beskydy – tajemné a krásné

Magické, záhadné, plné mýtů a pověstí, zahalené do závojů tajemna. Co je pravda a co mýtus? To už se dneska můžeme pouze domnívat. Příběhy a pověstmi plnými čarodějů, draků, čertů, duchů, bohyň, ale také ukrytých pokladů a tajných chodeb se to v Beskydech jen hemží. A stejně tak i dechberoucími výhledy a nádhernou přírodou.

5 + 1 ZASTAVENÍ S (NE)POŘÁDKEM

Jak už to tak bývá, i míru nepořádku hodnotíme každý po svém...

Rutina aneb Jak najít krásu v prostotě každodennosti

Pro většinu lidí má slovo rutina spíš negativní smysl. Je to něco, co nám zničí vztah. Něco, čemu se všemi silami snažíme vyhnout a nechceme to zažít. Jakmile zůstaneme pár dní doma, začne nás svazovat nesnesitelný pocit nudy. Doba koronavirová nám zajisté sebrala mnohé – ze dne na den jsme se museli vzdát cestování, dobrého jídla v restauracích a vídání se se známými. Naopak nám ale ukázala, co to je ta pravá rutina. Možná v sobě ale skrývá víc, než si dokážeme připustit. Možná ji už teď máme tak trochu rádi…

Užijte si jógu

Samotná jóga, jógová praxe stejně jako názory na ni se v průběhu času vyvíjejí. Na začátku máte pocit, že všechno víte, všechno znáte a hlavně to musíte říct i udělat. A tak si vytvoříte skupinu sledovatelů a také dost těch, kteří vám nemohou přijít na jméno a dávají vám najevo, že pokora není o „hlásné troubě“. Navíc vaším rebelstvím narušujete jejich pohodlí a zajeté koleje, což pro ně není příjemné.

Domácí desatero

Desatero doporučení pro domov, který je vaším zrcadlem. Vše, co máte kolem sebe, je odrazem vás samých.

Klid, nirodha, nedílná součást jógové praxe i našich životů

Mnoho lidí, zejména těch, co s jógou začínají, mají potřebu si stanovit cíl a hodnotit jeho dosažení. Co je tím myšleno? Například, chci umět stoj na rukou, chci v něm vydržet minutu nebo dvě, chci zvládnout všechny varianty záklonů… Je vám to povědomé?

Aktivní vs. pasivní dovolená

Možná máte v práci za celý rok akce dost, a tak si o dovolené rádi přispíte a potom strávíte den na slunci s oblíbenou knihou. Jenže pak se před kolegou, který o volných dnech zdolává horské vrcholy, cítíte trochu provinile. Nebo se těšíte, až vyměníte celodenní sezení za pořádné výšlapy? A následně se na ty, kteří jen polehávají u bazénu, díváte tak trochu skrz prsty? Není ale vlastně jedno, jak člověk dovolenou tráví? Existuje jediný správný způsob? Nezáleží hlavně na tom, aby si odpočinul?

Byliny – tradičně i netradičně

Odhaduje se, že na světě je 300 až 400 tisíc druhů suchozemských rostlin. Z nich má lékařské využití 35 500. My jich využíváme a známe jen minimum. Častokrát je máme rovnou pod nohama a ani netušíme, jaké bohatství pro naše zdraví představují.

Až do 12. století byly byliny nejdůležitějším nástrojem západní medicíny. Abychom je dovedli použít vhodným způsobem, je důležité znát jejich účinky, bezpečnost a kombinovatelnost s jinými bylinami nebo i moderními léčivy.

V současnosti prožíváme renesanci v bylinkářství i ve výrobě domácích přírodních prostředků, a to nejen při léčení, ale i v kosmetice.

Nevyléčitelná nemoc jako cesta k přijetí sebe sama

Můj příběh spjatý s jógou má své více i méně radostné a náročné pasáže. Dnes se s vámi podělím o tu nejnáročnější a zároveň nejzásadnější z nich. Běžně o tom s lidmi nehovořím, není pro mě snadné přemýšlet nad některými detaily, a někdy se přistihnu u toho, že mi to vlastně připadá jako zážitek, který prožil někdo jiný.