Houbaření jako meditace v pohybu

Blízkost přírody, lesa a všech zvuků a pachů, které vydávají jeho obyvatelé – ať už z říše živočišné, či rostlinné. Sluníčko prozařující temnou zeleň stromů, jehličí křupající pod nohama, příjemně vlhký vzduch značící, že sezóna houbaření je tady. Jak může sbírání hub souviset s jógou?

Jak nenásilně vplout do krásy podzimu

Také cítíte, jak se vzduch venku pomalu, ale jistě mění? Podzim je tu a s ním také větší přísun energie jin, která tak s ustupujícím létem odvádí pryč také do té doby panující energii jang. Není to ale pouze o změně energie, mění se délka nocí, které jsou na severní polokouli delší, rána jsou chladnější a celková energie přináší více klidu, ženskosti a touhy po introspektivě.

Využití feng shuej ve váš prospěch

Žádný dům nebo budova nejsou dokonalé a z hlediska feng shuej je ani dokonalými nelze udělat. Co ale můžete chtít udělat, je soustředit se na to, jak vaše bydliště (nebo kancelář) v současnosti podporuje nebo brzdí váš vývoj.

Opakování je matka moudrosti aneb chybami se člověk učí

Říká se, že není špatných žáků, jen špatných učitelů. Platí přitom, že každý je v jistém smyslu učitelem sám sobě. Jak zařídit, abychom nebyli špatnými učiteli a zároveň abychom se nehroutili z toho, že jsme šlápli vedle?

Jemné babí léto aneb jak zvládnout přechod z léta na podzim

S létem je to podobné jako s Vánocemi. Napadlo vás to někdy? Tolik se na ně těšíme, a když se konečně dočkáme, utečou jako voda a nám zbydou jen oči pro pláč a nutnost vrátit se zase do starého režimu. Tak zase za rok… Jak se naučit toto nepříjemné rozpoložení rozpustit?

Děti, sport a jóga

„Sportovec není superhrdina, ale: dokáže si vypěstovat pevnou vůli, neustále bojuje sám se sebou, překonává různé překážky, strachy a trému. Naučí se pravidelnosti a odpovědnosti jak vůči sobě, tak i vůči druhým...“

Jižní Morava – Lednicko-valtický areál

Plánujete navštívit Moravu? Výborně, právě pro vás tu máme tipy na cesty, místa a výlety, které stojí za návštěvu. Čas sklizní a vinobraní začíná nabírat na obrátkách, a kde si je užít více než právě v moravských sklípcích s neskutečně pozitivními lidmi, kteří většinu nemocí léčí slivovicí a vínem. Sympatický to kraj.

Rasajány – byliny dlouhověkosti podle ájurvédy

V ájurvédské praxi hrají byliny velice důležitou roli. Představují účinnou a jemnou léčbu a panuje názor, že léčivá je každá rostlina, když se použije správně. Podle ájurvédy jsou byliny potraviny, které se ze zažívacího traktu vstřebávají do organizmu. Proto se mají užívat s jídlem. Byliny v sobě nesou inteligenci, pomocí které dokážou v těle regulovat nemoci nebo jiné problémy organizmu. Ájurvédské byliny netlumí přenos signálu v těle ani nenahrazují práci oslabených orgánů.

Září – měsíc školních aktovek

Začala škola a s ní se do většiny dětských pokojů stěhuje školní aktovka, úkoly a vzdělávání.

Nabízím několik tipů, jak dětem rozzářit jejich prostor, který není jen místem pro spánek, ale také hernou a studovnou. Dětské pokoje by pochopitelně měly podporovat hlavně potřeby dětí. Tam, kde jich žije více, by každé dítě mělo mít svůj soukromý kout, který bude jen jeho.

Jóga a pes: Co všechno vás může naučit?

Psi jsou nejlepší přátelé člověka, a každý, kdo psa má, jistě potvrdí, že se to neříká jen tak. Když si domů přinesete štěně, máte najednou zodpovědnost za tvorečka, který vám dá celé své srdce, a na vás je, jak s ním naložíte. Co nás to může naučit a jak nás pořízení pejska může posunout dál v jógové praxi?