O svobodě

John Stuart Mill, anglický filozof a empirik, napsal, že „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“, a vyjádřil tím samu podstatu svobody: žít podle svého, ale neomezovat, nebo dokonce neohrožovat tím ostatní. Uvědomujeme si to i dnes?

Vzdělávání dospělých – věc volby, nebo nezbytnost?

Poslední dobou nám nemohla uniknout vlna příznivců unschoolingu nebo tzv. domškoláctví. Celá toto hnutí je založeno na jednoduché a celkem logické myšlence. Děti se totiž dokážou vzdělávat stejně sebeřízeně jako dospělí. V dospělosti se podle všeho věnujeme tomu, co nás baví. V tom oboru máme jistou výhodu a můžeme v něm vynikat. Pokud stejnou možnost dopřejeme i dětem, možná jim to přinese více benefitů než vysedávání dlouhá léta ve školních lavicích. Opravdu ale dospělí v dnešní době mají volbu vzdělávat se v tom, co je baví?

Jak proměnit tmu ve světlo?

Světlo znamená život. Zejména za zimních dnů na sobě cítíme účinek nedostatku světla. Podobně je tomu v místnostech. Temné prostory nám ukládají energii.

Ásany jsou jen předkrm: Zkuste hlavní chod

Ačkoliv tento pokrm v našich končinách není tradiční, myslím, že mnoho z nás někdy ochutnalo „tapas“, jinými slovy variaci různých předkrmů. Jsou výborné, na první pohled malinké, ale je velmi jednoduché se jimi nasytit tak, že na hlavní chod již nedojde. Se cvičením ásan to může být podobné. Někdy se jednoduše zaplníme svačinkami a uzobáváním a nezbyde místo na skutečné jídlo – meditaci a uvědomění.

Proč se nebát smrti aneb smrt jako součást života

Dušičkovské období je tradičně spojováno s tématem, kterému se dnešní společnost vyhýbá. Smrt je zahalena oparem tajemna, strachu, obav a nejistoty. Vyhýbáme se jí, nechceme o ní mluvit, a potom umíráme sami v cizím prostředí. V porovnání s našimi předky je to poněkud zpátečnický přístup. Oni, na rozdíl od nás, věděli, že smrt je součástí života.

Cesta je cíl

„Když ztratíš svůj sen, přestáváš žít.“ Tento citát mě provází celý můj dospělý život. Od té doby, kdy jsem zhlédl film Flashdance, ve kterém hlavní postava vyřkla tuto větu, si do hlavy vkládám své sny s vědomím, že i ony potřebují prostor k tomu, aby se mohly stát skutečností. Potřebují volnost a čas.

Jídlo a stres

Příliš mnoho práce, strach z budoucnosti – náš každodenní život na nás vytváří tlak. Někdy ho zvládáme lépe, jindy hůře. Naše řešení těchto situací bývá různé. Ale častokrát je spojené s jídlem, s chutí k jídlu.

Morava II – Mikulov, Pálava a Novomlýnské nádrže

V první části jsme si prošli Lednicko-valtický areál. Dneska se podíváme, kam se vydat a co navštívit v kouzelné chráněné krajinné oblasti Pálavy. Věděli jste, že název řeky Morava, podle které je oblast pojmenovaná, je předslovanského původu a jeho významem je voda či močál?

Honba za zážitky – hobby naší doby?

Víc zážitků, víc adrenalinu, víc selfíček. Někdy mám kolem sebe pocit, že jsem mimořádně nespolečenská, když si radši zalezu s knížkou a můj Instagram zeje prázdnotou. Mám tak trochu podezření, že v mém dynamičtějším životním obdobím se ozývá přirozená touha po klidu, respektive po rovnováze. Nebo prostě dneska musíme lovit radost všude možně a ještě ji stavět na odiv ostatním?

Houbaření jako meditace v pohybu

Blízkost přírody, lesa a všech zvuků a pachů, které vydávají jeho obyvatelé – ať už z říše živočišné, či rostlinné. Sluníčko prozařující temnou zeleň stromů, jehličí křupající pod nohama, příjemně vlhký vzduch značící, že sezóna houbaření je tady. Jak může sbírání hub souviset s jógou?