Tajemství zázvoru

Přestože bylo letošní léto nezvykle dlouhé, podzim se již hlásí o slovo a s ním i období respiračních onemocnění, různých kašlíčků, nachlazení, bolení v krku, a tedy i období teplých nápojů, čajů všeho druhu, hlavně když nás to zahřeje a snad i pomůže od sezónních neduhů. A právě zázvor bývá častým a nezanedbatelným pomocníkem.

Jak se vyvarovat nástupu podzimní deprese

Je tu podzim a s ním přicházejí krátké a chladné dny. Ač to nemusí být na první pohled vůbec zřejmé, úbytek slunečních paprsků může mít za následek nástup chmurných myšlenek. Znáte ten pocit, kdy se cítíte tak nějak bez nálady a zcela bez energie? Bohužel tyto nálady někdy můžou přerůst v něco mnohem horšího. Podzimní deprese není jen vymyšlený pojem. Odborně se tyto stavy nazývají sezónní afektivní porucha. Náhlé ochlazení a tma nás můžou zcela ochromit. Vidina teplých dní plných sluníčka je v nedohlednu, a proto upadáme do letargie, aniž bychom to uměli nějak ovlivnit. Nenechte se těmito stavy ovládnout. Můžete si osvojit několik snadných návyků, díky kterým si i podzimní období užijete v harmonii a plni energie. Pojďte se na ně s námi podívat.

Dýňový chlebíček se zázvorem

Máte-li doma zásoby dýně a polévek jste už přejedení, zkuste ji použít do dezertu! Máme pro vás jednoduchý recept na chlebíček, který bude díky dýni krásně vláčný a zázvor mu dodá lehce pikantní chuť.

Jóga a dechové cvičení pro překonávání strachu a úzkosti

Snažíme se žít vědomě a přítomným okamžikem. Snažíme se zvolnit a neustále si připomínat, co je důležité. Zdá se, že i přesto si nás někdy můžou najít úzkostné stavy a strachy. Probudit je může cokoliv mateřství, setkání se smrtí, rozchodem nebo i nepatrným nezpracovaným traumatem. To vše může začít ovlivňovat naše chování i reakce na zdánlivě obyčejné každodenní situace. Jak se vůbec takové úzkosti projevují a co nám může pomoci je překonat? Můžete to vůbec zvládnout sami nebo je potřeba vyhledat pomoc?

Cirkadiánní rytmus, aneb společně s přírodou

Řád je základním předpokladem pro fungování celého vesmíru, ale i člověka. Napojení se na přirozený chod času je jeden z nejlepších způsobů, jak se napojit na samotné přírodní rytmy a cykly. Denní a noční cyklus (cirkadiánní rytmus) je zrozený z rotace Země okolo své osy. Jedná se o základní opakující se rytmus, se kterým když se člověk ztotožní a splyne, žije v symbióze.

Pečené hrušky s lískovými ořechy

Dolaďte chuť zralých hrušek medem a lískovými ořechy! Tento zdravý dezert podtržený vůní skořice se hravě může stát součástí vašeho podzimního jídelníčku.

Džala néti a dhauti: O co jde a proč je zařadit do běžného života

Jógová praxe očišťuje. Očišťuje ve všech významech, jež si pod tímto slovem můžeme představit. Jedním ze sdělení Pataňdžaliho osmistupňové cesty jógy je i informace, že předtím, než začneme očišťovat mysl, je třeba zevrubně očistit tělo, protože očista těla nastaví k očistě nitra lepší podmínky. Do této tematiky patří očista nosu a jazyka.

Dýňový chlebíček

Říjen patří dýním. Pokud jste se dostali do stádia, že máte dýňové pyré v každém hrnci v lednici, využít ho můžete i při pečení chlebíčků. A na jeden takový pro vás tady máme recept.

Říjen: měsíc ve znamení (od)puštění

Co nám přináší říjnové období? Na jaký orgán má říjen největší vliv a jak podpoříme své zdraví a duševní pohodu? Dnešní díl je věnovaný měsíci říjnu a povíme si, jaká strava je pro nás vhodná, jaké bylinky podpoří pohodu našeho těla i duše a jaké aroma oleje a jógové pozice nám v tomto období nejlépe prospějí.

Podzimní chia pudink s dýňovým pyré

Nejjednodušší zdravý dezert? Chia pudink! Vyzkoušejte náš recept a jeho podzimní verzi, kterou podtrhnou sezónní přísady.