Zdravá strava 18. 10. 2023 PDF Tisk

Tajemství zázvoru

Přestože bylo letošní léto nezvykle dlouhé, podzim se již hlásí o slovo a s ním i období respiračních onemocnění, různých kašlíčků, nachlazení, bolení v krku, a tedy i období teplých nápojů, čajů všeho druhu, hlavně když nás to zahřeje a snad i pomůže od sezónních neduhů. A právě zázvor bývá častým a nezanedbatelným pomocníkem.

Tajemství zázvoru

Zázvor, tak jak ho známe, je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského. Jde o vytrvalou bylinu dorůstající až 90 cm. Původně pochází z Číny nebo Indie.  Oddenek má žlutou či okrovou barvu, výraznou pryskyřičnou vůni a velmi výraznou, aromatickou chuť, která dokáže být ve větším množství velmi ostrá.

Zázvor obsahuje mnoho stopových prvků jako jsou fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, vitamíny C a A, B1 a B2, aminokyseliny a najdeme v něm i nemalý podíl esenciálních olejů. Stal se nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, zázvorového pečiva, guláše, na pečená masa, ale přidává se i do piva nebo limonád. Ať ho používáte v jakémkoli stavu jako čerstvý, sušený, vařený nebo nakládaný, vždy působí příznivě na lidské zdraví.

Benefity:

Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku, snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy zrychluje metabolismus, má i příznivý vliv na činnost mozku, zpomaluje stárnutí. Používá se též jako afrodisiakum, a to především mladý oddenek, často v kombinaci s medem.

Pomůže Vám nejen při léčbě nachlazení, rýmě, kašli, bolesti v krku a hlavy, ale také proti nízkému krevnímu tlaku, zánětu nebo bolesti žaludku, při nevolnosti, zvracení i průjmech.

Kontraindikace:

Má ale také mnoho vedlejších účinků. Některým lidem způsobuje zažívací obtíže jako je pálení žáhy nebo bušení srdce. Zázvor zvyšuje vnitřní horkost, proto je lépe se mu vyhnout při návalech horka, nadměrném hladu, potížích se spánkem, arytmii, máme-li žaludeční vředy nebo ledvinové kameny. Není vhodný pro děti do dvou let, pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře, a to max 1 g zázvoru denně. Vyhnout by se mu měli i diabetici nebo lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na srdce a snížení krvácení.

Ani u zdravých lidí by neměla být překročena max dávka 4 g čerstvého nebo 1 g sušeného zázvoru denně. Po požití většího množství můžete pocítit nevolnost, bušení srdce, pálení žáhy, případně se může objevit vyrážka nebo podráždění sliznic.

Použití:

Čaj: 5-10 cm loupaného, nakrájeného zázvoru na tenké plátky, či na struhadle, zalijeme 1 litrem horké vody (nastrouhaný má výraznější chuť). Louhujeme 10 min a až trochu zchladne, dosladíme medem.

Ochutit zázvorem můžete nejen jakýkoliv čaj, ale dokonce i kávu.

Zázvorová limonáda/pivo je slabší nealkoholický nápoj, oblíbený zejména ve Velké Británii. Můžete tam koupit i zázvorové víno, což je britský tradiční druh vína ochucený zázvorem a prodávaný v zelené láhvi.

Nakládaný růžový zázvor, který známe jako přílohu k sushi, pochází z Japonska a nazývá se Gari.

Zázvor se přidává i do pečiva, např. jako koření do perníku, případně si můžete upéct zázvorky (staročeské vánoční cukroví).

A jak připravit kandovaný zázvor? Čerstvý zázvor oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce s vodou. Přibližně po třiceti minutách mírného varu jsou plátky měkké. Vodu slijeme a plátky promícháme se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Opět přivedeme k varu a stále mícháme, dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec ještě plátky obalíme v cukru.

Jak poznat čerstvý zázvor a jak jej uchovat?

Čerstvý zázvor je plný vody, proto je pevný a těžký, jeho slupka je hladká, po rozkrojení má sytě žlutou až okrovou barvu. Pokud je slupka vrásčitá nebo měkká, může to znamenat, že zázvor je starý a možná začíná zahnívat.

Zázvor nenechávejte v pokojové teplotě. Aby si co nejdéle uchoval své vlastnosti, skladujeme ho v ledničce nebo v mrazáku. Do lednice ho vkládejte v papírovém sáčku nebo papírové utěrce. Zabráníme tím vlhkosti, aby způsobila růst plísní. Takto Vám čerstvý vydrží až měsíc.

Mnohem déle ho můžeme skladovat v mrazáku. Ideální je zázvor oloupat, rozmixovat a skladovat ve formičkách na led. Použití je pak snadné, rychlé a bez práce. Celý, neoloupaný zázvor můžete nechat v plastovém mrazícím sáčku. Zmrazený se lépe loupe i strouhá, není třeba ho rozmrazovat.

Několik týdnů ho lze skladovat v alkoholu jako je vodka nebo sherry. Ponořte do alkoholu v malé skleněné nádobě, zakryjete a dejte do chladničky. Před použitím opláchnout a osušit.

Zajímavosti:

Zázvor se pěstuje v tropech a subtropech, v r.2017 měla největší pěstební plochu na světě Indie. Největší producenti jsou Indie, Čína, Nigérie, Nepál, Indonésie a Thajsko.

Slovenský název této rostliny ďumbier dal název nejvyššímu vrcholu Nízkých Tater.

 

Objednat předplatné