Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 2 hod 10 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 420 g hladké špaldové mouky
- 200 ml vlažné vody
- 200 g vychladlého dýňového pyré (neochuceného)
- 21 g droždí (½ kostky)
- lžička třtinového cukru na založení kvásku
- 100 g dýňových semínek
- 8 g soli
Postup
- Do mísy prosejte mouku, smíchejte ji se solí a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj polovinu vlažné vody, přidejte cukr a rozdrobte droždí pokojové teploty. Nechte 20 min vzejít kvásek.
- Poté přidejte zbylou vodu, dýňové pyré a dýňová semínka (hrst si ponechte na posypání chlebíčku ve formě) a vypracujte hladké kompaktní těsto, které nechte přikryté kynout v teple zhruba 1 hodinu.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na chleba nebo chlebíček si vymažte buď tukem a vysypte trochou mouky nebo vyložte pečicím papírem. Těsto lehce propracujte a přendejte do formy. Posypte semínky a dejte péci do trouby na cca 45 min. Sledujte povrch chlebíčku a podle toho uzpůsobte dobu pečení.
- Chlebíček opatrně vyklopte a nechte dobře vychladnout. Podávejte ho s dobrou pomazánkou nebo nejrůznějšími sýry.