BLESKOVĚ
Recepty 14. 10. 2020 PDF Tisk

Dýňový chlebíček

Říjen patří dýním. Pokud jste se dostali do stádia, že máte dýňové pyré v každém hrnci v lednici, využít ho můžete i při pečení chlebíčků. A na jeden takový pro vás tady máme recept.
Dýňový chlebíček

Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 2 hod 10 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 420 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 200 g vychladlého dýňového pyré (neochuceného)
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • lžička třtinového cukru na založení kvásku
  • 100 g dýňových semínek
  • 8 g soli

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku, smíchejte ji se solí a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj polovinu vlažné vody, přidejte cukr a rozdrobte droždí pokojové teploty. Nechte 20 min vzejít kvásek.
  2. Poté přidejte zbylou vodu, dýňové pyré a dýňová semínka (hrst si ponechte na posypání chlebíčku ve formě) a vypracujte hladké kompaktní těsto, které nechte přikryté kynout v teple zhruba 1 hodinu.
  3. Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na chleba nebo chlebíček si vymažte buď tukem a vysypte trochou mouky nebo vyložte pečicím papírem. Těsto lehce propracujte a přendejte do formy. Posypte semínky a dejte péci do trouby na cca 45 min. Sledujte povrch chlebíčku a podle toho uzpůsobte dobu pečení.
  4. Chlebíček opatrně vyklopte a nechte dobře vychladnout. Podávejte ho s dobrou pomazánkou nebo nejrůznějšími sýry.

Objednat předplatné