Září: měsíc ve znamení uzemnění a laskavosti

Léto je v plném proudu a pomalu, ale jistě dosahuje svého vrcholu. Dny začínají být kratší a tma z nich pomalu ukusuje svůj díl. V druhé polovině září se příroda začíná uklidňovat a vybízí nás učinit to samé. Dle čínské medicíny jsou v zářijových dnech nejvíce oslabeny dva orgány a jsou jimi slezina a slinivka břišní. Jakou úlohu hrají v našem těle a co je dobré udělat pro jejich posílení?

Veganské špagety „carbonara“

Špagety se špekem a krémovou omáčkou z parmazánu a žloutků jsou tradičním a velmi oblíbeným pokrmem. Proč byste si nemohli připravit jejich rostlinnou obdobu, která je stejně lahodná, jen lehčí pro vaše trávení.

Úplněk: Sklízíme, co jsme zaseli

Novoluní bylo časem zasazování semínek našich plánů a snů a úplněk nám posvítí na to, kam jsme došli a co jsme pro to udělali. Je to také velmi dynamické období, které nás svou silou dokáže občas pěkně rozhodit.

Září je nový leden

Žlutá je nová černá a září je nový leden! Návraty do školních lavic a po období dovolených do plného provozu v práci, jsou ideálním časem pro slibná předsevzetí a nové začátky. Francouzi mají pro toto období dokonce zvláštní slovo la rentrée, které jej vystihuje jako nový vstup, obnovu, opětovné vstoupení do každodennosti.

Sledujme...Nehodnoťme..

V životě existuje jedno velké úskalí, které nám ustavičně hází klacky pod nohy, a pokud může, zkazí, co se dá. Známe jej všichni a troufám si říci, že čas od času se jej také všichni dopouštíme. Mám na mysli hodnocení. Sebe i ostatních.

Slunce – dvě strany jedné mince

Když se po ránu za oknem objeví slunce, hned se nám lépe vstává, a vstaneme-li s úsměvem, pozitivně naladěni, máme hned větší elán pustit se do pravidelné denní rutiny a možná i nových výzev.

Jógou na podporu imunity

Jdou dva muži stejného věku, zdraví, stejného sociálního postavení, ráno jdou do práce. Jsou i stejně oděni. V metru je ofoukne průvan a jeden muž z toho onemocní, druhý je však zdráv jako rybička. Jaký je mezi nimi rozdíl, proč se to tak stalo? Jeden muž se totiž ráno se svou ženou pomiloval, ten druhý se s ní naopak pohádal. Tento příklad je „imunitou v kostce“.

Vnitřní síla

Vnitřní síla. Zdravé sebevědomí. Terminologie to jest oblíbená. Co to ale vlastně znamená? Znamená to, že vždycky za každou cenu zvládneme, co si naložíme? Nebo naopak to, že si dovolíme to někdy „nezvládnout“?

Srpen – měsíc zralosti, sklizně a vděčnosti

Konec léta se pro naše předky nesl ve znamení radosti i vyčerpání. Radosti, protože sklízeli plody dosavadního úsilí, vyčerpání, protože tato práce byla v mnohém náročná a vyžadovala zapojení celé rodiny nebo vesnice.

Růst a jeho fáze – Stabilita

Evropa prošla dvěma světovými válkami a tato zkušenost se stala hlavním mezníkem k posunutí našeho myšlení o kousek dál. Tyto krize nám umožnily pochopit, že ať příslušíme k jakékoli kulturní, náboženské, politické, názorové nebo rasové skupině, či nepříslušíme, všichni bez rozdílu, jsme lidé....