neděle 24. 1. 2021
Nos je vstupní bránou pro námi vdechovaný vzduch. Dle svých možností zabraňuje průniku hrubých nečistot, alergenů a infekcí do hlubších struktur našeho organismu.
Pokud se kohokoliv, kdo někdy slyšel o józe, zeptáte, jak se pozná dobrý jogín, většina lidí vám odpoví, že podle toho, co dokáže se svým tělem. Podle toho, kolik obtížných pozic je schopný předvést. Bohužel, jóga je v západním pojetí spojována s flexibilitou a artistickým uměním hadích žen a mužů.
Domácí tvaroháček může být skvělou svačinkou pro děti, ale i super dezertem pro dospělé. Domácí verze neobsahuje žádné přídatné látky a s přidanými fíky dostanete úplně novou kombinaci chutí.
Podzim. Čas, kdy se zkracují dny, noci se stávají delšími a ve vzduchu je cítit příchod chladnějšího počasí. Stromy nás zanedlouho oslní listy zbarvenými do všech odstínů, až nakonec těsně před zimou upadnou do krátkého zapomnění. Přecházíme z pohodové letní – teplé – atmosféry do lehce introspektivnější energie změn.
Vrcholí období sklizní. Probíhá loučení s teplejší polovinou roku. Vzpomíná se na drahé zesnulé. A protože ubývá světla, zapalují se svíčky a ohně. Tím vším byl říjen pro naše předky. Které tradice se dochovaly do dnešních dnů?
Špagety se špekem a krémovou omáčkou z parmazánu a žloutků jsou tradičním a velmi oblíbeným pokrmem. Proč byste si nemohli připravit jejich rostlinnou obdobu, která je stejně lahodná, jen lehčí pro vaše trávení.
Možná jste se před nedávnem vrátili z dovolené a počasí, které se stále více podobá podzimu, na vás tvrdě dolehlo, podobně jako kupící se pracovní povinnosti. Nebo je to jinak a vy jen těžko snášíte úbytek slunce a tepla, prodlužování nocí a zkracování dnů. Pokud jej ovšem vezmete za správný konec, může být i podzimní období plné slunce.
Imunita. Tisíckrát probírané téma a poslední měsíce nám velmi důrazně připomínají, že pracovat na ní se opravdu vyplatí. A je třeba vypěstovat si odolnost nejen fyzickou, ale i psychickou. Jistě znáte slova: „Nejhorší smrt je z leknutí,“ a já souhlasím…
Tradiční šišky s mákem jsou jídlem z dětství každého z nás. V kombinaci s povidly a pořádným množstvím rozpuštěného másla jsou prostě neodolatelné.