Fasting

Půst a jeho úloha v našem životě. Kde všude může zasáhnout a pomoci?

Jógou k „lepšímu“ tělu

Jóga jako pradávná praxe nás učí akceptovat vše takové, jaké to momentálně je, a právě to považovat za nejlepší možné. To je skvělý odrazový můstek k tomu posouvat se neustále dál, ale nelpět na tom.

Zelená vlna!

Jaro je tu a s ním skvělý čas pro zahájení přechodu k přirozenějšímu životnímu stylu.

Endometrióza: tichý nepřítel žen

Zázrak nového života, rodící se z lásky budoucí matky a otce v ženském lůně, je něco zcela neuvěřitelného a posvátného. Dítě je láska, která se zhmotnila v podobu nového člověka, jemuž mohou rodiče předat vše, co považují za důležité. Některým párům je ale bohužel možnost zažít toto kouzlo odpírána a jednou z příčin je proradná endometrióza. O co se jedná a komu hrozí?

Jóga jako terapie: Bolesti zad a dolní zkřížený syndrom

Špatné držení těla, svalové dysbalance, bolesti zad, kolen, kyčelních kloubů a další problémy nejen s pohybovým aparátem, ale následně i s činností vnitřních orgánů. V dnešní době nic neobvyklého. Horní a dolní zkřížený syndrom. V minulém článku jsme se věnovali hornímu zkříženému syndromu, dnes si objasníme pojem dolní zkřížený syndrom.

Jóga po operaci II. část – ⁠jdeme na lekci

Takže uvědomění a přijetí zodpovědnosti máme za sebou. Skvělé! Gratuluji, bezpečné a pevné základy jsme vytvořili a nyní na nich můžeme začít stavět. Pojďme se tedy podívat, jak, kde a s kým jógu praktikovat...

Jóga jako terapie: Bolesti zad a horní zkřížený syndrom

Přemýšleli jste někdy o tom, jak naše tělo funguje? Jak je vše do detailu vymyšlené, jednoduše geniální? Již od studií na vysoké škole se nad jeho inteligencí s obdivem pozastavuji každý den. Přesně ví, co a kdy má dělat, jak se regenerovat, ale také jak si práci zjednodušit. Bohužel. Další bohužel je gravitace a samozřejmě náš životní styl. Dlouhé sezení u počítače, nošení tašky na jednom rameni, úraz či chronická bolest nás často přimějí měnit pohybové stereotypy. Začneme nesprávně zapojovat svaly, přetěžovat jednotlivé svalové skupiny, vazy, šlachy, fascie… a tělo se začne pomalu měnit.

Jóga po operaci I. část – uvědomme si svůj stav

Inu je to tak, že si už doopravdy budete muset začít naslouchat. Ono to totiž jinak nepůjde. Naslouchání a přijetí zodpovědnosti za své kroky bude nyní vaším velkým tématem. Možná pouze na cestě jógy, ale dost možná i v celém vašem životě.

Střevní mikrobiom alias střevní mikroflóra

Střevní mikrobiom, nebo také střevní mikroflóra, je odborným termínem, který se v posledních letech stále častěji skloňuje v souvislosti s celkovým zdravím člověka. Jedná se o souhrnné označení pro mikroorganismy, které se vyskytují v trávicím ústrojí člověka, především pak v tlustém střevě.

Ovoce a zelenina v dobách koronaviru: Jaká je správná hygiena potravin?

Zdraví je komplexní balíček. Ať už tedy mluvíme o klasické chřipce, běžných onemocněních z nachlazení, o nějakých závažnějších bakteriálních nákazách nebo o novém čínském koronaviru, který Česko aktuálně zachvacuje drtivou epidemií, měli bychom žít zdravým životním stylem tak, abychom zachovávali určitou rovnováhu, která se projevuje dobrým zdravím. S tím do značné míry pomůže konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Jak je ale po příchodu z obchodu správně umýt?