Zdravá strava 29. 07. 2020 PDF Tisk

Láska prochází žaludkem...

Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.

Láska prochází žaludkem...

Vztah k jídlu se formuje postupně
Vztah k jídlu si vytváříme v podstatě už od narození – nejprve jsme závislí na tom, co nám předkládají rodiče, posléze si několik let jako děti užíváme naprosto intuitivního jedení, kdy zpravidla jíme prostě to, co nám chutná, nehledě na to, jestli je to moc tučné nebo náležitě vyvážené a nebo jestli je v tom vláknina a dostatek vitaminů. V pubertě začínáme jídlo vnímat už jinak – z chlapců se stávají doslova bezedné jámy s velkým apetitem, děvčata začínají experimentovat s různými výživovými styly (v lepším případě). Náš vztah k jídlu se s životem mění a je velmi křehký, do velké míry je ovlivněn tím, co zažíváme ve svém přirozeném prostředí, doma, ale může být samozřejmě poznamenán i okolím nebo zdravotním stavem. Různé země mají různé tradice stolování. My patříme k těm méně tradičním, ne že bychom žádné zvyklosti nepěstovali, ale přece jen je stále mnoho rodin, které žádné společné stolování neudržují. Pokud je ale rodina zvyklá jíst u jednoho stolu pravidelně (i když třeba jen jedenkrát denně), vytváří pevné vazby a funguje pak lépe jako celek.

Nakopněte svůj serotonin
Vztah k jídlu může mít nekonečné množství podob, to je na tom krásné a zároveň trochu děsivé. Je zajímavé, že někteří lidé by za lahodný pokrm utratili i poslední našetřené peníze a některým je vlastně úplně jedno, co jedí, hlavně, že se nasytí. A třeba právě proto, že jsme každý jiný, je svět tak krásně rozmanitý. To, co jíme, z velké části ovlivňuje i naše hormony včetně hormonu štěstí – serotoninu. A tak se kolečko uzavírá. Zdravou stravou a vhodnými potravinami si můžeme zlepšit náladu a získat novou energii. Radost z jídla, radost z bytí, láska... to vše prostě s jídlem souvisí.

Jídlo v hormonální bouři lásky
Láska prochází žaludkem – tak praví jedno známé pořekadlo a mnozí mi určitě dají za pravdu. Láska, to je touha uspokojit potřeby druhých a dělat je šťastnými a spokojenými, ale také svým způsobem hormonální bouře. Mimo již zmíněný serotonin mluvíme hlavně o endorfinech a také dopaminu. Nejen pocit zamilovanosti, ale i společné aktivity uvolňují endorfiny a ty zase navozují pocit pohody. A když jste uvolnění a je vám dobře, váš metabolismus pracuje efektivně, spotřebováváte energii a cítíte zdravý hlad. Dopaminu se občas říká hormon neřesti – je to hormon, který se uvolňuje při sexu. V neposlední řadě je láska také trochu stres, takže na své si přijdou i adrenalin a noradrenalin. Adrenalin mobilizuje tukové zásoby a proces zvaný glykogenolýza – připravuje totiž tělo na zátěž. Pokud tedy začnete se svou drahou polovičkou například pravidelně chodit na rande do přírody nebo si vyšlápnete nějaký ten kopec (třeba petřínský), pohyb a láska dohromady budou vaší linii svědčit o to více. 

Potraviny, které zvyšují hladiny hormonů spojených s láskou
I konkrétními potravinami můžete podpořit pocity štěstí a celkové spokojenosti. Je to v prvé řadě kvalitní čokoláda a kakaové boby, které jsou bohaté na tryptofan, což je aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu. Tučné ryby, jako je losos nebo tuňák, jsou bohaté na vitamin D, tolik problematický a tak často chybějící. Deficit vitaminu D je spojován s úzkostmi a depresemi. No a úplně ideální bude, když sobě a svým láskám připravíte středně zralý banán a ten zalijete rozpuštěnou vysoce kvalitní čokoládou – nejen že doplníte tryptofan, hořčík a celou řadu flavonoidních látek a antioxidantů, ale také si skvěle pochutnáte a budete mít zkrátka „nebe v hubě“. A co si budeme povídat, jaký by to byl život bez blaženého pocitu z jídla!