úterý 21. 1. 2025
Jóga respektuje každého člověka jako jedinečnou bytost, z čehož vycházejí i její doporučení a přístup. To se týká cvičení ásan, dechových cvičení, meditačních technik i životního stylu, včetně stravování. Každý typ člověka potřebuje něco jiného, na základě jednoduchého ájurvédského principu – eliminovat to, čeho je nadbytek, a doplnit to, co chybí.
Sattvická strava jako základ zdraví
„Potravu, která podporuje životnost, přímost, sílu, zdraví, bodrost a chuť, která je lahodná a olejnatá, výživná a příjemná, má rád ten, kdo přísluší do panství pravdy.“ (Bhagavadgíta, XVII, 8)
Sattva je jednou ze tří gun, základních vlastností všech věcí v Univerzu. Reprezentuje harmonii, vyrovnanost, jasnost a čistotu. Sattvická strava je taková, která v člověku podporuje tyto kvality. Je zdravá, chutná, málo kořeněná a lehce stravitelná. Vyživuje fyzické tělo, očišťuje mysl a přináší energii a vitalitu. Jóga jako prostředek očištění souvisí přímo se stravou, a především také se zažíváním. V dávných časech jogíni během pečlivého pozorování zjistili, že potraviny a koření utvářejí lidské tělo, stejně tak jako do určité míry naše vlastní bytí. Jednotlivé vlastnosti rostlin a rostlinných produktů přecházejí na toho, kdo se jimi živí. Určité složky ve stravě způsobují v lidském těle určité účinky – některé jej vyživují a posilují, jiné zatěžují a poškozují. A tak doslova platí, že se stáváme tím, co jíme.
Zásady jogínského stravování
Strava pro každý typ
Hatha jóga vychází z konceptu, že všechno, co je stvořeno – také lidské tělo i potrava, která ho živí – je projevem božské tvůrčí síly šaktí. Každá forma jídla je tak vnímána jako něco božského, a měla by se proto připravovat a jíst s respektem a úctou. Staré texty o józe přinášejí konkrétní rady a návody, jak má správný jogín žít a jíst, aby jeho tělo bylo zdravé a mysl bdělá. V knize Hathajóga pradípiká, která byla sepsána v polovině čtrnáctého století, se píše, že jogínská strava by měla být čerstvá, pestrá a přírodní.
Jóga respektuje každého člověka jako jedinečnou bytost, z čehož vycházejí i její doporučení a přístup. To se týká cvičení ásan, dechových cvičení, meditačních technik i životního stylu, včetně stravování. Každý typ člověka potřebuje něco jiného, na základě jednoduchého ájurvédského principu – eliminovat to, čeho je nadbytek, a doplnit to, co chybí. Kdo je spíše klidný typ a chtěl by být pohyblivější, měl by jíst lehčí jídla a menší porce. Kdo má naopak příliš mnoho energie a touží po uklidnění, měl by zajistit, aby jeho trávení probíhalo nerušeně, to znamená vyhýbat se potravinám s kvalitou radžas – příliš ostrá a kořeněná jídla, nezdravá strava typu fast food, příliš mnoho cukru a sladkostí, kofein v kávě a čaji.
Energetický typ
Máte hodně energie, jste stále v pohybu a neumíte se zastavit? V tom případě patříte mezi energetické typy lidí, kteří upřednostňují dynamické a aktivní formy sportu, jóga vám naopak většinou připadá příliš pomalá. Pokud se přece jen rozhodnete s ní začít, je to proto, že vaše nitro volá po klidu, uvolnění a relaxaci. Pokud jste neustále na pochodu, potřebujete odpočinek, speciální cvičení a stravu, které vám pomůžou ovládnout vaši velkou činorodost a uspěchaného ducha.
Strava pro energetický typ
Nejvhodnější je strava s převahou elementu země, která je uklidňující a výživná – mrkev, červená řepa, brambory, dýně, cuketa a koření jako zázvor a kurkuma. Vybírejte si, pokud možno, vařená nebo dušená jídla z čerstvých surovin v bio kvalitě, vyhýbejte se studené kuchyni, salátům, ostrému koření, smaženým pokrmům, polotovarům, fast foodu a nezdravým potravinám obecně. Samotný proces vaření vám pomůže uzemnit se a „zapustit kořeny“. Teplé jídlo byste neměli jen tak zhltnout, ale pomalu a vědomě si ho vychutnávat.
Tipy pro každý den:
Klidný typ
Pokud máte sedavé zaměstnání, během dne se hýbete jen minimálně, vaše tělo je stále více ztuhlé a kondice také není to, co kdysi, jste klidný typ člověka. Rádi byste se rozhýbali a získali více energie, ale většina sportů se vám zdá příliš aktivní? Vyzkoušejte dynamickou formu jógy, která správně nastartuje váš metabolismus, procvičí celé tělo a dodá vám chuť do života. Podle ájurvédy je vaší převládající dóšou kapha, takže máte výdrž a vysokou míru koncentrace. Potřebujete jen dostatek motivace začít s pravidelným cvičením. Pozor si také musíte dávat na správné množství a složení stravy, která by měla být lehká a povzbuzující pro váš trávicí oheň agni.
Strava pro klidný typ
Klidné typy by měly upřednostňovat stravu, která rozpohybuje trávení, vnitřně zahřeje celé tělo a pomůže mu s očistou a prokrvením jednotlivých tkání. Správně zvolené druhy zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin a koření vyživí tělo, aniž by jej zatěžovaly. Obzvláště vhodné jsou silně kořeněné indické luštěninové pokrmy (dály), obilniny jako proso, špalda, quinoa, kuskus a brambory. Ze zeleniny je vhodná většina druhů, především různé druhy zelí. Které je možné připravit různými způsoby. Také jsou vhodné aromatické druhy listové zeleniny a bylinek jako řeřicha, petržel, máta, bazalka, koriandr, radicchio nebo rukola.
Tipy pro každý den
Jóga a koření
Koření bylo odjakživa velmi důležitou součástí každé kultury, ať už jako rituální kadidlo, aromatické ochucovadlo, účinný konzervant, nebo léčebný prostředek. Účinky aromatických bylin na tělo a duši jsou také různé, některé povzbudí, jiné uvolní, osvěží nebo zahřejí. Pro jogíny může být vhodně zvolené koření nápomocné v jejich jógové praxi. Pomocí něj mohou své tělo a mysl povzbudit a aktivizovat, nebo naopak uvolnit, uklidnit a připravit na meditaci.
Koření pro energetický typ
Lidé tohoto typu potřebují koření, která spíše uzemňují a uklidňují. Vhodný je koriandr, římský kmín, kardamom, zázvor, kurkuma, skořice, šafrán a vanilka. Tyto druhy koření jsou také vhodné pro meditaci.
Koření pro klidný typ
Pro klidný typ je ideální veškeré koření, které podporuje látkovou výměnu. Patří sem ostré koření jako čili, pepř a hořčice, dále kořenicí přísady jako wasabi a mořské řasy a povzbuzující koření jako hřebíček, muškátový oříšek a květ. Zažívání podpoří zázvor a kurkuma, stejně jako u energetického typu.