Desatero rad, jak efektivně neplýtvat potravinami

Plýtvání. To je něco, co je doslova poznávacím znamením mnoha lidí z vyspělých států. Naštěstí nám často už ale záleží na tom, kolik potravin opravdu potřebujeme, a ne kolik chtějí naše oči a náš chtíč. Milióny tun potravin ročně se vyhodí – bez užitku, jen tak, a velká část by jistě zvládla nasytit tam, kde je nedostatek.

Okurka – dáma, co osvěží

Okurky patří k velmi oblíbené zelenině, kterou si často pěstujeme na našich zahrádkách. Vyžadují dostatečný přísun vláhy, a pokud ji dostanou, bohatě nám ji vrátí zpět i s úroky v podobě vitamínů a minerálních látek.

Nevšední druhy salátů: Který zkusíte vy?

Saláty patří mezi klasické lehké pokrmy a jsou oblíbenou součástí zdravé výživy, zejména v období jara a léta. Lidé je znají po celém světě, připravují se na mnoho způsobů a obsahovat mohou nespočet ingrediencí. Saláty si můžete dopřát samotné v podobě hlavního chodu, nebo jako jeho součást. U nás každý jistě zná klasický hlávkový nebo ledový salát. Jsou určitě dobré a chutné, ale proč nevyzkoušet i jiné druhy? Třeba čekanku, kapustu, listy řepy nebo pak choi. Jaký je mezi nimi rozdíl? A v jaké podobě si je můžete vychutnat?

Jarní bylinky pro radost i sílu

Jaro je za dveřmi a při každé procházce přírodou narážíte na nespočet zelených rostlinek, které se derou ven, a bude jich víc a víc. Tyto rostlinky v jarním období nerostou jen tak pro nic za nic. Mají v sobě ukrytou sílu, kterou my po tak dlouhém období bez slunce a tepla moc potřebujeme. 

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy – snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to „omega-3“? Má cenu je brát jako doplněk stravy? A jaké jsou nejvhodnější zdroje těchto mastných kyselin?

Intuitivní vaření

Vařit intuitivně znamená tvořit svobodně, bez následování přesných instrukcí a pravidel. Vy sami nejlépe víte, co máte rádi a co vám chutná. Když budete poslouchat své tělo, řekne vám, co právě potřebuje a co mu chybí.

Zima v kuchyni

Zimní období je symbolizováno elementem vody, časem odpočinku, pasivity a přijímání. Jde o dobu absolutního jinu, jenž také souvisí s chladným až mrazivým a převážně temným počasím.

Tajemství vaření luštěnin

Hodně lidí se luštěninám v dnešní době zcela vyhýbá. Není to ale škoda?

Alkoholické nápoje, metla lidstva

Silvestr a příprava novoročních oslav je v plném proudu. Mimo cukroví, řízků, kapra, bramborového salátu, které se pojí k Vánocům, a různých dalších pochutin patří ke svátečnímu období i zvýšená konzumace alkoholu.

Majonéza – kalorický strašák nebo kvalitní surovina?

Mezi položky, které si minimálně jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře by přece bez klasického bramborového salátu nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do svého salátu škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. A není divu, majonéza je již mnoho let jakýmsi strašákem mezi potravinami a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?