Japonské stravování a pohled na život

„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ (Hippokrates)

Dokonalým příkladem této rady řeckého lékaře Hippokrata z 5. století a současně hlavním důvodem dlouhověkosti Japonců je japonská strava.

Trendy v jídle

Naší jedinou jistotou je, že vše podléhá změně. Jaké jsou ty nejnovější změny, které nás čekají?

Fermentovaný bulgur

Neplánovaný a dlouhodobý domácí pobyt přinesl i příjemné věci. Naše pokusy s fermentací se dočkaly výsledků a já vám přináším náš asi největší úspěch, a to sýr z fermentovaného bulguru.

Jak nakupovat a jak se stravovat v aktuální situaci

Kdo z nás je zvyklý na to být zavřený doma po dobu min. 14 dní, nevycházet, trávit čas s dětmi a častokrát k tomu i pracovat? Mám pár nápadů, jak toto období přežít, co se plánování jídla, vaření a nakupování týká.

Co jíst a nejíst před lekcí jógy

Znáte to, dobíháte na poslední chvíli na lekci. A až na podložce si uvědomíte, že jste ještě nic nejedli. Nebo vyrážíte na lekci brzy ráno a víte, že než tam přijdete, váš žaludek dá o sobě vědět a vaše soustředění nebude na 100 %, nemluvě o energii, kterou mít nebudete....

Jogínská strava

V knize „Hathajóga Pradípika“, v části II., verši 1 se píše: „Když začátečník zvládne ásany, omezuje se v jídle a přijímá pouze zdravou a blahodárnou potravu, pak by měl začít cvičit pránájámu podle pokynů svého guru.“

Zamyšlení

Nastalo období zimy a klidu, listy opadaly, dny se prodloužily. Čas, kdy spí země a život všech tvorů v našich končinách, se utiší a plyne pomalu, někdy úplně ustane. Jen člověk dnešní je stále v pohybu, zmateně pobíhá a nakupuje. Nestíhá. Vymýšlí sváteční menu a žene se z jedné zábavy za druhou.

Fermentace

Můj, ale nejen můj, oblíbený způsob, jak dodat v zimě tělu vitamíny, je zařadit do stravy více kvašených a fermentovaných potravin. Přiznám se, že v poslední době si mě tyto potraviny získaly, a já propadám kouzlu fermentace.

Jezme méně a kvalitně


Příprava a konzumace kvalitního jídla připraveného jednoduše a rychle může změnit váš život. Získáte více času na věci, na kterých opravdu záleží a dnes na ně máte málo času třeba i proto, že stojíte frontu v supermarketu nebo trávíte hodiny v kuchyni.

Minimalismus

Chceme jíst skoro pořád, ideálně co nejvíce a kdy nás napadne. Zvykli jsme si na jídlo minimálně 5× denně. Takový zvyk ale neměl člověk nikdy v historii. Množství a hlavně kvalita jídla přispívá k tomu, že přibíráme, jsme nemocní a neustále nespokojení/neuspokojení...