pátek 24. 3. 2023
Neplánovaný a dlouhodobý domácí pobyt přinesl i příjemné věci. Naše pokusy s fermentací se dočkaly výsledků a já vám přináším náš asi největší úspěch, a to sýr z fermentovaného bulguru.
Ani jsme nečekali takovou skvělou chuť, já tedy rozhodně ne. Myslím, že nás výsledek velmi mile překvapil. Získali jsme cenné zkušenosti i z fermentace vlašských ořechů a slunečnicových semínek, které tvoří základy pro různé pomazánky. Daří se nám fermentovat zeleninu, asi největší klasika je zelí, samozřejmě. Je to velmi příjemný pocit připravit si něco takového sám.
Výhodou není jen skvělá chuť, ale i zdravotní přínos. O fermentování jsem už psala. Ale nezaškodí si připomenout výhody tohoto způsobu zpracování potravin. Při fermentaci vznikají pokrmy, které překypují životem a zdravím. Dosáhneme velmi specifické chutě. Hlavní výhodou fermentace je, že potraviny konzervuje a zároveň je dělá lépe stravitelnými. Dobrým příkladem je fermentování sóji a vznik tempehu, misa či tamari. Ale i pšenice je pro nás snáze stravitelná, když projde procesem kvašení. Tyto potraviny obsahují zdraví prospěšné látky, podporují naši imunitu. Starají se o naši mikroflóru a správné zažívání.
Mohli bychom pokračovat a vyjmenovávat další výhody kvašení, ale raději se pusťme do výroby fermentovaného bulgurového sýru.
Pro přípravu bulgurového sýru budete potřebovat:
Postup
Mají jemně pikantní sýrovou chuť. Dají se konzumovat jen tak nebo použít jako základ na pomazánky apod. Pokud se do téhle fermentace pustíte, přeji vám, abyste byli s výsledkem spokojeni tak jako my.
S láskou Tina
foto: Shutterstock.com a archiv autorky